Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Lehet olcsón vegán étkezni?...

Lehet olcsón vegán étkezni? Hogyan? Tippek?

Figyelt kérdés

2020. jan. 4. 22:47
1 2 3 4 5 6
 51/52 anonim ***** válasza:
0%

Attól még hogy csupa nagybetűvel írod nem lesz igaz :D

De azért durva hogy így behülyítettek ezzel, hogy inkább azt hiszed hogy minden elvileg hozzáértő tudós, szervezet (köztük a legnagyobb vegán szervezetek) direkt hazudik vagy nem ért hozzá.

2020. jan. 20. 18:10
 52/52 CsiIIag Zoltán válasza:
56%

A napi adagom.

1,7 Kg Jonatán alma.

200-300 gramm hagyma, vörös és lila.

20 gramm/ körülbelül 6 gerezd fokhagyma.

260 gramm mag. Most főleg barna rizs. Búza, kukorica, batáta ( ez is jó mag helyett), zöldbab, bulgur, árpa.

Ettem kölest, lencsét, zabot, amarántot, zöldborsót is, de nem olyan laktatóak. A köles csak nyáron jó, télen kicsi a fűtőértéke. Ez volt a legjobb a szervezetem számára a magok közül. Mostanában főleg barna rizst eszek, nem puffaszt és jól laktat. A kukorica a legfinomabb, és a zöldbab, de mindkettőtől elég szeles vagyok.

A leglaktatóbb a csicseriborsó, és elképesztően tömény. Azzal a bányába is le lehetne menni. Csicseriborsóból 1,7 kiló almához csak 170 grammot adok, mert különben olyan íze lenne mit a fűrészporral kevert betonnak.

Mindenféle mag egy napig szokott vízben ázni. Két üvegben áztatok, az előző napit használom fel, a másikba pedig a következő napi adagot töltöm.

Az enzimgátlók lebontása miatt van erre szükség, tehát muszáj. Ezek védik a magot, ha emésztő rendszerbe kerülnek.Azaz nem engedik lebontani sem a magot, sem kicsírásodni, sem erjedni. A barna rizsnek elég 3 óra áztatás is, de így még könnyebb emészteni, főleg nyáron, amikor erjed is egy kicsit.

1 kávéskanál enyhén púpozott csípős fűszerpaprika őrlemény.

Az almát összeőrlöm egy aprító géppel és utána az almapürét a turmixgépbe teszem a többivel együtt. Alulra megy a rizs, rá a hagymák, a csípős fűszerpaprika, és az alma megy felülre.

Ha nem vizes az alma, mint amilyen a Granny Smith, akkor az alsó negyedbe az alma megy először, a hagymák almapürével elválasztva, a magréteg az edény közepén és felül megint almapüré. Hamarabb végez vele a turmixgép. Amit én használok az egy 2 literes edénnyel működik. Elég egy kisebb gép is, a lényeg, hogy igazán éles legyen a kése, vagy nagyon nagy a fordulatszáma. Ettől krémes lesz az étel, homogén állagú, és gyorsan fogyasztható.

Mellé 2 vagy 4 fej paradicsomot szoktam eszegetni, mint a babgulyáshoz a kenyeret. Jobban csúszik vele az étel.

Amit megfigyeltem magamon.

17 fokos szobában könnyen kibírok 3-4 órát. Éjjel a 15 fokos szobában kitakarózok felül derékig, mert melegem van néha. A hőháztartásom sokkal jobb lett mint volt.

Két évnyi nyers étkezés után után neki álltam ismét meditálni, tavaly februárban. A harmadik vagy negyedik alkalommal átéltem azt, ahogy megszülettem. Ezután előző életbeli emlékek jöttek elő.

Tisztább a gondolkodásom, nyugodtabb vagyok.

Nagy húsevő voltam, biztos voltam benne, hogy a rendes izommunkához elengedhetetlen a minél több hús.

Annó kaptam egy pofont, amikor életemben először ettem húst, resztelt májat. Csak temettem folyamatosan a tészta alá, undorodtam tőle, tudtam, hogy az egy állat volt, mígnem Édesapám megunta. Azóta ettem a húst, a resztelt máj az egyik kedvencem. Édesanyám és Öreganyám is nagyon finoman készítette el.

Ami az emésztést illeti.

Laktóz ( tejcukor) allergiát állapítottak meg nálam, 2016-ban. A dietetikus azt javasolta, hogy mivel a húsok is tartalmazhatnak tejterméket, csak gyárilag előcsomagolt húst egyek. Az élelmiszeripar hátterét egy picikét már ismertem. És elhatároztam már 10 évvel előtte, hogy nem akarok olyant enni, amihez az állatoknak köze van.

8 évvel a nyers étkezés kezdete előtt, 2008 karácsonyán hasmenésem volt, ami egészen a nyers étkezésem kezdetéig megmaradt.Azaz 2016 októberéig.

Tornáztam, időben feküdtem és étkeztem, rendes ételt ettem, az utolsó öt évben elhagytam az édességeket is. Icipici javulás volt minden alkalommal, de semmi több.

A beleim úgy csikorogtak a bélgázoktól a hasmenéses időszak alatt, hogy sokszor megkérdezték, éhes vagyok-e, mert hallják, hogy korog a gyomrom.

A hasmenésem két hónappal a nyers étkezés kezdete után megszűnt. A bőröm puhább, és hamarabb gyógyul, és szebb, ahogy a körmeim is. 1978-ban születtem, májusban.

Kevesebb vizet iszok. Addig napi 4-5 litert ittam. Azóta egy-egy kortyot iszok minden ivásnál. Napi két-két és fél liter fogy el. Nagy fizikai munka után elég egy pohár víz óránként. Desztillált vizet iszok kilenc éve, érezhetően jobb szomjoltó mint a csapvíz.Azt viszem magammal mindenhova. Leteszteltem hat muskátlin is, a három növény ami csapvizet kapott, fele akkora lett mint a másik három muskátli.

Munkabírás.

Ha hetekig fekszek az ágyban, vagy gépezek, például télen, bármikor kimehetek a kertbe márciusba és kiások egy köbméter földet és vissza is temetem, jelzésszerű izomlázzal a végén, ami másnap már elmúlik. Nem izzadok úgy, és nem szenvedek, ha hirtelen nehéz fizikai munkát kell végezni, nem kell edzenem előtte, mint régen.

Hat-nyolc órán át könnyedén kibírom étkezés nélkül, akkor is, ha egész nap nehéz fizikai munkát végzek.

Ami a legjobban tetszik benne, hogy nem csap agyon amíg emésztek. Nincs kábultság és álmosság érzés evés után, illetve picit vagyok álmos tőle, de nem zavaró.

Erősebb vagyok mintha húst ennék, de csak amióta magot is eszek, azaz nagyjából másfél éve. Magam sem értem hogyan lehet, de ezt érzem.

Az egyetlen hátránya, hogy nem olyan változatos és finom mint a hagyományos étel.

Egyéb.

Kísérletező típus vagyok. huszonéves koromban egy 2,5 literes kólás palackba vizeltem, körülbelül fél év után másfél deci visszamaradt húgykő jelent meg az alján.A kiöntött tartalom mindent kiölt három hét után, és bűzlött.

A nyers étkezés kezdetén egy öt literes flóraszeptes edénybe vizeltem. Kilenc hónap után az aljára lerakódott összes húgykő kiázott, a sarkaiban és foltokban van jelen nagyon vékonyan homokkő, ami csak megfesti az edény falát, át lehet rajta látni. Ha megfőztem a növényi ételt, ugyanúgy visszatért a húgykövesedés. Már másnap. Ha a paradicsomra napi 5-6 csepp biomustárt tettem egy hónapig, hogy ízletesebb legyen, akkor is megjelent a húgykő az edény alján. Köröm nagyságú darabok borították az alját. Ha megeszek egy egész pizzát, annyi húgykő keletkezik belőle mint a mustárral egy hónap alatt. Csipi a húgycsövemet a vizelet a pizza után két napig. A vizelet elképesztően büdös, és a máskor egyenletes, húsleves színű sárgás lé a pizza után feketés-zöldes-sárgás színű, és zavaros és sáros. Két hónapig jön belőlem ilyenkor a húgykő. A nyers étkezéses vizelet nem öl meg semmit, és nincs bűze, ha egy helyre van öntve.

Ha böjtölök egy napot, és csak vizet iszom, megjelenik néhány köröm nagyságú és vékonyságú húgykődarab. Ha a szervezet nem fogyaszt ételt, automatikusan átáll a méregtelenítésre.Ilyenkor háromszor több a folyadék igényem. Egy napi böjt után körülbelül 3-4 napig jön belőlem a szennyeződés.

A hagymát sokan kérdezték tőlem, hogy miért kell. Enélkül az epe nem tudja kiválasztani a zsírt. A széklet zsíros lesz. Most is így jártam, elfogyott a hagyma, lusta voltam boltba menni, és két napig zsíros volt a székletem. A hús tele van zsírral, ahhoz nem kell hagyma. Ha az epe nem bont le elég zsírt, izomgörcs jelenik meg előbb-utóbb a végtagjaimban. Másrészt az alma miatt nagyon szirupos lenne az étel, és egy idő után unalmasabb lenne mint bármi a világon, a hagyma sokat elvesz belőle, a csípős fűszerpaprika ugyanezért kell. A nyers evés után egy évvel jelent meg éjjel időnként a görcs alvás közben, és ekkor kísérleteztem ki a hagymát.Megkívántam magában a fokhagymát, azután kipróbáltam más hagymákat is. Később Dr. Béky László műsorában kaptam magyarázatot a miértre. Egy VNTV-s riportban hangzott el.

Többször kipróbáltam, hogy 24 órán túli étkezés kihagyás után csak annyira vagyok éhes, mintha körbefutottam a világot, és a délben megevett hús után leülnék este nyolc órakor enni.

Jobb lett a szaglásom. Ott tartok, hogy ki kell raknom a boltból megvett nejlon táskát és a vegyszereket, mert zavar a szaguk. Nem használok dezodort, tiszta vízzel lemegy a sós-zsíros máz a hónom aljáról. Nem vagyok büdös. Kellemes és jó illata van a testemnek. Irtózom az illatosítóktól. Érzem a kőolaj szagát, a fahéj és rózsa illataroma mellett.

A bőröm mindig zsíros és ragacsos volt. Kérdezgették időnként ovis korom óta, hogy miért nem mosol kezet? Ez a problémám megszűnt.

Érzem és látom, hogy három év után a tisztulás még mindig tart.

Nem reklámozom ezt az életmódot. Ez tényleg egy életmód. Az egész életet felforgatja. Nem eszek máshol semmit, hacsak nincs mondjuk banán, cékla, alma, uborka. Jóllakni nem lehet velük, de elfogadtam valamit. Az emberek nem hiszik el, hogy működik, hogy a növényi ételben is van elegendő zsír és fehérje. Annyi nincs mint a húsban, hiszen hagyma kell hozzá. De a legnehezebb a húst megemészteni, a tej és a tojás után. Magam is vettem húst tavaly és veszek sajtot a családnak. Illetve ma már a húsipar támogatását igyekszem kerülni ezúton is. Láttam egy filmet 2008-ban, a címe a Földlakók volt. Jó ízűen meg tudok enni egy ételt bármilyen korú ember boncolása mellett is, de a dokumentumfilmtől 3 napig nem bírtam aludni, annyira kikészített. Láttam még az Élelmiszeripar Rt-t, A legjobb beszéd, amit valaha hallottál - Gary Yourofskytól, és Az élelmiszer marketing titkai című Cate Cooper-féle előadást is. Ezek löktek ebbe az irányba.

Ha megnézi az Élelmiszeripar Rt-t, abból kiderül, hogy a húsipart, ha nem támogatnák az államok, a növényi élelmiszerek olcsóbbak lennének. Ahogy az is kiderül belőle, hogy a hús előállítása erőforrás-igényesebb, ráadásul azt amit mi is megehetnénk azt előbb egy állat fogyasztja el. Egy másik példa, mely állatok a legerősebbek a világon és a legnagyobbak, a húsevők vagy a növényevők? Az ember mindenevő, de az eddig személyes tapasztalataim azt mutatják, hogyha a szervezet választhatna a hús és a nyers étkezés közül, a növényt választaná.

Nem akarok senkit a hagyományos étkezésről lebeszélni. Nem is igazán a hússal van a baj, hanem a háttérrel, és a rengeteg ételbe nem való anyaggal.

Nem tudom hányan tudják, ha a hamburgert, vajat, vagy a párizsit kiteszik bárhová a szabadba, árnyékos helyre, nem megy rá semmi. A hamburger kicsit megszürkül és egy picit összemegy, a párizsi sötét színűvé válik és összemegy ( mesélték, hogy a tűző napon, ablakpárkányon kibírta egy nyáron át, nem ellenőriztem), a vajnak semmi baja nem lesz, egy év alatt sem. Kicsit furcsa.

Ha kiteszem a rizst, vagy bármilyen magot, azt meglepik az egerek, bogarak, a molylepkék lárvái is szeretik, nem szabad elöl hagyni, mert százával ( nem elírás) jönnek rá a molylepkék. De ugyanígy a hagymát, almát, paradicsomot sem szabad elöl hagyni nyáron, ha rothad, mert fogyasztja a muslica lárvája. Az egér imádja a rizst, annyit eszik belőle, hogy a végén már meg se bírja emészteni, egybe jön ki belőle, és a búzához hozzá se nyúl. Nyáron a gyümölcsök és a zöldségek a szabadban, felülről fedett részen vannak, ahol csak reggel éri őket a nap. Tovább elállnak. A kartonpapírban a legjobb tárolni, vagy kemény, jó minőségű műanyagban. Az üvegen nagyon hamar levet eresztenek és rothadnak, a fémedényben ugyanígy. Ilyenkor bent vannak, a paradicsom zamatának jó a napfény és a radiátor melege. Az ablakpárkányon van, a hő csak súrolja a papír falát, három hétig is eláll. Bár a bioárunak a harmada addigra így is megpenészedik és megfeketedik belül.

Olvastam itt a B12 vitaminról, azt beinjektálják az állatokba. Lehetne bennük, de csak csontlisztet, meg táp közé kevert maradékot kapnak, és nem ridegtartásban szedik be a legelőn a vitamint. Gyorsabban nőnek tőle és több tejet adnak. Aki a fent felsorolt filmeket megnézi, maga is utána nézhet, hogy ez igaz-e. B12-höz úgy jutnak hozzá az állatok a természetben, hogy megisszák a két napos pocsolyát, ha békanyálas, az a tuti, abban biztos, hogy van.

2020. jan. 27. 00:12
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!