Én 2 napig babot és lencsét eszem borsóval, akkor egy gázturbina épül az alsó felre.
Nem arról volt szó, hogy neked mennyibe kerül a kaja, arról van szó, hogy bemegytek a zöldségeshez és csinálok az ott kapható, friss zöldségekből egy kaját, 2x annyit költök rá, mint a húsos kajára.
Ha leszállnál a magas lóról, és nem sértődésre keresnél lehetőséget, hanem úgy, ahogy most egy pillanatra elkezdted, elmondanád konkrétan, miket eszel, és mik amik olcsóbbak és hogyan lehet ezt reprodukálni, akkor hasznos lenne amit írsz és SEGÍTENÉL másoknak is. Ami most folyik adok kapok azért értelmetlen, mert mindkét félnek igaza van, de egyik fél sem hallgatja meg a másikat és nem konkretizál.
Aki húsos és tejes kajákban gondolkodik és helyettesítő termékeket keres, annak drágább az étkezés és nem kielégítő. Ezzel vitatkozni kár, mert nem a vita lenne a lényeg, hanem az ismeret terjesztése.
Ezért hangsúlyozttan
KÉRLEK SZÉPEN,
hogy írjál még több olyan kaját, ami olcsó és vegán és most beszerezhető.
Pl mit ettél a héten?
Tippeket kérünk.
Hogyanokat kérünk.
Lehetőségeket kérünk.
Mit értetlenkedsz ennyire 76%-os? Feldolgozott élelmiszerek: nasik, konzervek, fagyasztott dolgok, vega burgerek, vega gyorskaják, vega felvágottak, üdítők stb... Ugye nagy botrányokat csináltak abból, hogy vegánnak számít-e még az, hogy bogarakból állítanak elő természetes színezéket, és egyéb ízfokozóként is használnak állati eredetű végtermékeket, vagy mirigyeket stb...
Ha már a pékárut is felhoztad, nyilván a „vega” pékárut is külön kell elkészítsék és kisüssék, nehogy hús/zsír érje őket...
Ugyanígy már kapható vegán fogkrém, sampon stb...
A hüvelyesekkel szintúgy az a baj, hogy a többségét kinyomod a beledből, mert nem tudod feldolgozni a héját. Tudtam, hogy ezt felhozod. A másik, hogy többnyire sokáig kell főzni őket, szval megint csak nincs sok értelmük. El kell dönteni, hogy egészségesen akarsz étkezi, vagy jól akarsz-e lakni, vagy mindkettőt egyszerre.
De akkor még olcsóbb példa amit sokáig el lehet tenni, és fogyasztani: krémek. Bab, borsó, káposzta, zeller, csicseriborsó stb... Ezek remek és olcsóbb alternatívák tudnak lenni.
Vega curry is ami rizzsel talán több napig is kitart, csak sajnos Mo-n nem olcsó pl. az édeskömény. Kint a zöldség alapanyogat curry-hez beszereztem kb. 500ft-nak megfelelő árban, itthon ezt szorozd meg 3x.
De ha konkrétan olcsó zöldségeket akartok, menjetek ki Angliába, ott a Waitrose-ban 0,19£-ért dobják utánad estére a salátákat és egyéb zöldségeket, mert az angolok alig fogyasztanak ilyeneket. De a Morrissons és a Sainsbury's is leárazza estére az ilyen termékeket.
Teljesen értelmetlen dolog vitatkozni olyanokkal, akik eleve nem hiszik, amit írok, hanem csak elképzelt dolgokkal próbálnak érvelni.
Ennnek ellenére (és utoljára!): sosem vettem semmi "külön vegánnak gyártot" cuccot, hanem magam készítek mindent, amit megeszünk, csak nyers, feldolgozatlan élelmiszerek azok, amiket boltban veszek!
Másrészt magyarázhatjátok, hogy vagy jóllakik valaki a növényi ételekkel, vagy egészséges, amióta így étkezem, sokkal jobb minden laborértékem, mint elötte bármikor.
Azóta nem szedtem be még egyetlen egy fájdalomcsillapítót sem, mert még fejfájásom sem volt, sem semmi egyéb bajom, söt azóta nincs gond az emésztésemmel, és nem, nem fújódok fel a zöldségektöl, nem úgy, mint korábban, amikor húst is ettem, akkor rengetegszer volt ilyen gondom. Sokkal többet birok fizikailag teljesíteni, kevesebb alvással kipihenem magam, szóval garantáltan egészségesebb vagyok, az orvosom is ezt állapította meg.
Emellett én tudom hogy a kajám fele annyiba kerül, mint korábban, mert már vagy 15 éve vezetek háztartási naplót, így egyértelmü a dolog.
Most olvastam, hogy a vöröslencse kevésbé fúj fel. Holnap kipróbálom.
Van még ilyen, ami nagyobb tápértékű, de nem gázosít?
16.: az hogy mi mennyire puffaszt, egyéni! Minél gyakrabban eszel hüvelyeseket annál többet termel a szervezeted az adott enzimből ami az emésztésükhöz szükséges. Így ha gyakran eszed egyáltalán nem puffaszt. Többek között pl ezért nem okoz az angoloknál problémát a bab mert rendszeresen fogyasztják.
Ugyanígy van ez rengeteg más étellel is: ha rendszeresen fogyasztasz tejtermékeket pl akkor nem okoznak problémát ha nincs veleszületett allergiád. Ha viszont elhagyod őket hamarosan leállítja a szervezet a laktàz enzim termelését és ha újra fogyasztanál bélgörcsök és puffadás lenne az eredmény.
Amúgy a vegán étkezés marha olcsó ha csak alapanyagokat vesz az ember.
Én földimogyoróból készítek tejet magunknak pl, több benne a fehérje mint a tehéntejben, joghurtot, tejszínt bio szójababból vagy fehér babból, az is nagyon tápanyagdús. Sajtot napraforgómagból;
Virsliféléket, felvágottat, húsutánzatot főleg szejtánból, csicseriborsóból készítünk. A szejtán nagyon olcsó, 1000-1500 ft kilója otthon, 75g fehérje per 100g, és egy kiló szejtánból kb 3-5 kiló kész “búzahús” kijön.
Persze nem ezek a fő élelmiszerek amiket fogyasztunk csak azért írtam le hogy lássátok mindent meg lehet oldani olcsón házilag.
Sok olajos magvat, egyéb magot, gabonát, hüvelyest eszünk, persze fogyasztunk mi is tésztát, pékárút is na és rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, gombát.
A fehérjedúsabb zöldségek köze tartozik am pl. a cukorborsó, bok choy, spenót, wakame vagy egyéb alga, csírák, kelbimbó, karalábé - ezek 3,5-4g/100g fehérjetartalmúak.
Ha pl készítesz egy sima spenótos spaghettit az máris 17-18g fehérje; ha mondjuk spenótot eszel csicseriborsófasírttql az se rossz. Vagy mondjuk töltött karalábé, stb.
A kukorica, brokkoli, zöldborsó, gomba már 4,5-6g fehérje körül mozognak; egy jó kis gombapörkölt nokedlivel vagy tésztával így 16-20g fehérje, egy rakott brokkoli gerslivel vagy hajdinával szintén megvan ennyi.
A gabonák mind 12-16g fehérje között mozognak a rizst leszámítva; a hüvelyesek 20-24; az olajos magvak 18-26g körül.
#16: a rosttartalomra figyelj. Jobb gyártók már rá is írják. Sok rost = puffadás. Magas a bab, zöldborsó, lencse rosttartalma. Alacsony a sárgaborsóé, vöröslencséé.
Viszont ha csak lassan, fokozatosan emeled a napi rostbevitelt, akkor kevésbé fog puffasztani. Állítólag az is segít, ha gyorsan lebomló szénhidrátokat eszel mellé. (Rémlik még a menzáról a bableves+csokis piskóta kombó? Ők ismerték a trükköt...)
#18: Butaságokat írsz. Nem függ attól, hogy ki mennyi hüvelyest eszik, hogy mennyire tudja azt megemészteni, vagy hogyan. Ugyanúgy ahogyan ha valaki laktóz érzékeny, hiába iszik sok tejet, nem fog hozzászokni, csak még rosszabbul lesz. De be lehet ezt helyettesíteni másra is. Pl. mákra, vagy mogyoróra, stb. Ha valaki érzékeny ezekre, a gondja nem fog megoldódni attól, ha hozzá akarja magát szoktatni, ellenkezőleg, csak rosszabb lesz, vagy akár meg is halhat. Mert ez nem így működik. Tehát ha valaki fél éven át babot eszik, az fél éven át fel lesz fújódva és fél éven át fingani fog. Ez ilyen egyszerű.
A hús ételek fogyasztását semmivel sem lehet pótolni. Olyan anyagok vannak benne, amelyek zöldségekben nincsenek. Ez egyszerűen nem vita tárgya, hanem tudományos tény. Nyilván, ha nem végzel fizikai munkát, hanem csak ülsz mondjuk egy irodában egy széken és semmi mást nem csinálsz, akkor ha elhagyod a húst, csak előnyét fogod érezni. Lefogysz, könnyebbnek, reakcióképesebbnek érzed majd magadat, legalábbis úgy 5-7 évig. De közben a háttérben alattomos módon elkezdődik a leépülés. Kevésbé leszel sokoldalú, nem fogsz tudni olyan gyorsan gondolkodni, idegesebb természetű leszel és szinte csak akkor érzed magadat jól, ha majdnem mindenben igazat adnak neked. (Ez mondjuk már látszik a viselkedéseden.)
Jól írta valaki itt előttem, a növényi rostoktól csak gyorsabb lesz az anyagcseréd és hígabb a székleted. Ráadásul a rostok valóban csak kiürülnek a szervezetedből, mivel a szervezet számára nagyrészt haszontalan anyagokat tartalmaznak, így nem emészthetők. A színhús 70-92%-a hasznos az emberi szervezet számára. Ugyanez a zöldségek esetében az 50%-t sem éri el.
Az is teljesen igaz, hogy a kizárólag zöldséges vega étkezés sokkal drágább. A készételek is, már csak azért is, mert az "vegán" és az most milyen "menő". De ha kilóra vásárolsz az is. Konkrét összehasonlítást azért nem lehet tenni, mert az árak nagyon szórnak a minőségnek megfelelően. Ugye csirke is van 1 kg 600-ért, de van 2500-ért is. A darált hús meg mindig olcsóbb. Meg ugye a fene tudja hol fólia alatt "érlelt" ízetlen, ömlesztett hulladékparadicsom is nyilván sokkal olcsóbb, mint az ízes és finom, minőségi, csomagolt szilvaparadicsom. Tehát ez nem egy egzakt dolog. Nyilván ki lehet hozni a húsnélküliséget olcsón is, csak akkor kevésbé minőségit kell vásárolnod. Én azonban ezt nem tanácsolnám. Ha viszont minőséget veszel, az mindig drágább lesz. És valóban, sokkal kevésbé oltja az éhséget, mivel a benne lévő hasznosítható tápanyag az 50%-t sem éri el. És akkor még ott vannak olyan problémák is, hogy ha vendégségbe mész valahova, vagy egy étteremben eszel mondjuk, ha nyaralsz, stb. akkor mindig tekintettel kell rád lennie mindenkinek. Ami egyfelől fárasztó dolog, másfelől - elnézést -, számomra kissé nevetséges is. Mert hát, ha valaki inkább meghal, vagy éhezik, minthogy húst egyen, az olyan természetellenes viselkedés szerintem.
Ha engem kérdezel, sokkal egészségesebb, ha nem a húst hagyod el, hanem a mindenféle adalékanyagokkal teleszórt cukros üdítőket, fagylaltokat, csokoládékat melyeknek a háromnegyede nem kakaó, ilyen-olyan kenyérre kenhető krémeket, margarinokat, stb. Mert hát ezek valóban tele vannak mindenféle káros anyagokkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!