Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit rontok el tortasütésnél?

Mit rontok el tortasütésnél?

Figyelt kérdés
Tortát akartam sütni,erre a piskóta ez a förmedvény lett: [link] A vicces az hogy azt hittem hogy nyers,de nem az,szóval nem tudom mi az a gumiszerű anyag,amivé összesűrűsödik :( Itt az új albérletben légkeveréses villanysütő van,mit rontok el,hogyan kéne rendesen használni?
2013. jan. 11. 21:31
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
20%
Szerintem a liszt lesz a probléma. Ha nem vered fel teljesen keményre a habot, attól nem lesz ilyen a tésztád.
2013. jan. 11. 22:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/23 anonim ***** válasza:
Én mindig finomlisztből készítem a piskótát, és sosem volt vele probléma, sokszor kifejezetten szép lesz, máskor csak átlagos. Ne légkeverésen süsd, valami gond a sütővel, sütéssel lesz szerintem. Sütőpor nem kell bele, ha szépen fel van verve a hab, és nem is esik össze. Egy keveset lehet bele tenni, de nem kötelező.
2013. jan. 11. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/23 anonim ***** válasza:

Szerintem a sütőpor hiánya volt a gond. Meg a tojás is, hiszen eleve magasabb a tészta, ha a tojáshab is az.

Tesóm csinált többször piskótát sima lisztből, mindig jól sikerült.

2013. jan. 11. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/23 anonim ***** válasza:

Én sütőpor nélkül sütöm a piskótát és soha nem ilyen.

Jól felverted a tojásfehérjéket?

2013. jan. 11. 23:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/23 anonim ***** válasza:
Ha jól felverted a tojásfehérjét (keményre, hogy ha fejjel lefelé fordítod a tálat, akkor sem folyik ki belőle) és a lisztet óvatosan keverted bele, akkor már csak én is a sütő hibájára tudok gondolni.
2013. jan. 11. 23:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/23 anonim ***** válasza:

Hát ez durva. :) Nem hagytad ki a lisztet? :D Mert a recept nem hangzik rosszul...



Kapcsold be a sütőt, ez eddig rendben van.

Aztán válaszd ketté a tojásokat, de ügyelj rá, hogy ne menjen a fehérjébe sárgája.

A tojás legyen hideg.

Tehetsz bele 1-2 ek zúzott jeget. Ettől egyrészt jobban lehűl, másrészt egy kis víztől a tészta is jobb lesz (vizes piskóta).


Aztán kezdd felverni a fehérjét.

Mikor már valamennyire laza, kezdd el adagolni bele a cukrot.

Ne egyszerre! Lassan, (dekára kimérve jobb, de kanállal is megoldható) kanalanként.

1-1 kanál cukor között várj, hagy oldódjon el, közben verd a habot.

Nem kell nagyon púpozott kanál cukor. Dekára mérve max. a duplája legyen, mint a tojás, tehát 9 tojáshoz max 18 dkg cukor.


Szóval a cukrot lassan adagolva verd teljesen keményre.

Mikor megáll benne a habverő, és nem esik ki a tálból a hab, akkor tegyél bele egy kis citromlevet, attól még jobb állaga lesz.

Utána a sárgáját keverd el jó alaposan simára.

Utána a mehet bele a habba, szépen belecsurgatva, közben folyamatosan lassabb fordulaton keverd egyenletesre.


A lisztet mérd ki, (dekára vagy kanálra)

A mennyiség elvileg jó, gyakorlatilag megemelheted egy kicsit. Tehát 9 púpozott kanál, ha van lehetőséged dekára mérni, akkor 2,5-szörös szorzóval mérheted, ami 9 tojásnál 22-23 dkg lisztet jelent.

Picit keményebb lesz a tészta, de sokkal jobb lesz a tartása, ilyen kettévágott piskótákhoz jobb szerintem.


A lisztbe tegyél 1 kis csomag sütőport, egyenletesre keverd el.

Utána kezd el beleszórni a lisztet a habba, és egy fakanállal (vagy inkább kézzel, hogy érezd a tésztát, az állagát, és a benne lévő liszt helyzetét) alulról felfelé kevergetve lazán forgasd bele a lisztet.


Utána mehet a tepsibe, majd a sütőbe, a sütési idő a vastagságtól függ. De viszonylag hamar megsül.

A légkeverést pedig vedd minimálisra, nem jó a tésztának, ha túl nagy szélvihar van a sütőben.


Ha úgy látod megsült, akkor óvatosan nyomkodd meg ujjbeggyel, tenyérrel a tésztát, hogy érezd a szerkezetét.

Fa hurkapálcikát is dughatsz bele, akkor jó, ha nem ragad az oldalára a tészta.

De akkor is nyomkodd meg, hogy tapasztald meg milyen keménységűnek, állagúnak kell lennie.

Sok sikert! :)

2013. jan. 12. 00:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/23 anonim ***** válasza:

Pedig úgy néz ki, mintha nem lenne megsülve a belseje:O


Én mindig így csinálom:

Tojásokat szétválasztom, tojássárgájába annyi evőkanál kristálycukor, amennyi tojásból csinálom, estleg egy csomag vaníliás cukor, ezt habosra kikeverem.

A tojásfehérjét egy pici csipet sóval kemény habbá verem.

Annyi evőkanál lisztet( én fele finom, fele rétes liszt) amennyi tojásból csinálom összeszitálom egy csomag sütőporral.

Aztán a tojássárgás elegyhez szitálom fokozatosan a lisztet és teszem hozzá fokozatosan a tojásfehérjét. Nem keverem soha, hanem forgatom össze, hogy a hab ne törjön össze!


Jól elő kell melegíteni a sütőt, ha hideg sütőbe teszed halott ügy!

Legmagasabb fokozaton melegítsd be, míg megcsinálod a masszát.

Aztán a formát vajjal kikened, massza bele, beállítod a sütőt 150 fokra és készre sütöd.

A sütési idővel sem érdemes spórolni, magasabb hőfokon nem sül meg hamarabb, olyan csak az alja , teteje, oldala hamar megsül, a közepe nyers marad.

Ne nyitogasd a Sütő ajtaját sem közben ez is fontos!

Jó azért úgy is ránéz mindenki, de ne 5 percenként!:)

Aztán tűpróbával a közepét megnézed 20 perc után, nem lehet a hőfok- percre mit adni, mert sütője válogatja. Nekem 20 perc 8 tojásos torta, anyumnál 30-35 perc ugyanazon hőfokon.


Próbálkozz előbb piskóta tésztával tepsibe, kis tepsibe kevés tojással.

2013. jan. 12. 08:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/23 A kérdező kommentje:
köszönöm a tippeket!
2013. jan. 12. 08:48
 19/23 anonim ***** válasza:
Sosem láttam még sütőpor nélküli piskótát, ez elég fontos alkotóeleme... Én a Horváth Ilona féle forróvizes piskótát szoktam sütni, mindig jól sikerül.
2013. jan. 12. 15:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/23 anonim ***** válasza:
Pedig én sokszor szoktam sütőpor nélkül, ha látom, hogy nagyon szépen fel tudtam verni a habot, akkor nem teszek bele. A tojástól is függ ám, hogy milyen lesz a hab, volt, amikor egyszerűen nem akart megkeményedni, pedig akkor fontos lett volna.
2013. jan. 12. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!