Mit rontok el tortasütésnél?
Szerintem a sütőpor hiánya volt a gond. Meg a tojás is, hiszen eleve magasabb a tészta, ha a tojáshab is az.
Tesóm csinált többször piskótát sima lisztből, mindig jól sikerült.
Én sütőpor nélkül sütöm a piskótát és soha nem ilyen.
Jól felverted a tojásfehérjéket?
Hát ez durva. :) Nem hagytad ki a lisztet? :D Mert a recept nem hangzik rosszul...
Kapcsold be a sütőt, ez eddig rendben van.
Aztán válaszd ketté a tojásokat, de ügyelj rá, hogy ne menjen a fehérjébe sárgája.
A tojás legyen hideg.
Tehetsz bele 1-2 ek zúzott jeget. Ettől egyrészt jobban lehűl, másrészt egy kis víztől a tészta is jobb lesz (vizes piskóta).
Aztán kezdd felverni a fehérjét.
Mikor már valamennyire laza, kezdd el adagolni bele a cukrot.
Ne egyszerre! Lassan, (dekára kimérve jobb, de kanállal is megoldható) kanalanként.
1-1 kanál cukor között várj, hagy oldódjon el, közben verd a habot.
Nem kell nagyon púpozott kanál cukor. Dekára mérve max. a duplája legyen, mint a tojás, tehát 9 tojáshoz max 18 dkg cukor.
Szóval a cukrot lassan adagolva verd teljesen keményre.
Mikor megáll benne a habverő, és nem esik ki a tálból a hab, akkor tegyél bele egy kis citromlevet, attól még jobb állaga lesz.
Utána a sárgáját keverd el jó alaposan simára.
Utána a mehet bele a habba, szépen belecsurgatva, közben folyamatosan lassabb fordulaton keverd egyenletesre.
A lisztet mérd ki, (dekára vagy kanálra)
A mennyiség elvileg jó, gyakorlatilag megemelheted egy kicsit. Tehát 9 púpozott kanál, ha van lehetőséged dekára mérni, akkor 2,5-szörös szorzóval mérheted, ami 9 tojásnál 22-23 dkg lisztet jelent.
Picit keményebb lesz a tészta, de sokkal jobb lesz a tartása, ilyen kettévágott piskótákhoz jobb szerintem.
A lisztbe tegyél 1 kis csomag sütőport, egyenletesre keverd el.
Utána kezd el beleszórni a lisztet a habba, és egy fakanállal (vagy inkább kézzel, hogy érezd a tésztát, az állagát, és a benne lévő liszt helyzetét) alulról felfelé kevergetve lazán forgasd bele a lisztet.
Utána mehet a tepsibe, majd a sütőbe, a sütési idő a vastagságtól függ. De viszonylag hamar megsül.
A légkeverést pedig vedd minimálisra, nem jó a tésztának, ha túl nagy szélvihar van a sütőben.
Ha úgy látod megsült, akkor óvatosan nyomkodd meg ujjbeggyel, tenyérrel a tésztát, hogy érezd a szerkezetét.
Fa hurkapálcikát is dughatsz bele, akkor jó, ha nem ragad az oldalára a tészta.
De akkor is nyomkodd meg, hogy tapasztald meg milyen keménységűnek, állagúnak kell lennie.
Sok sikert! :)
Pedig úgy néz ki, mintha nem lenne megsülve a belseje:O
Én mindig így csinálom:
Tojásokat szétválasztom, tojássárgájába annyi evőkanál kristálycukor, amennyi tojásból csinálom, estleg egy csomag vaníliás cukor, ezt habosra kikeverem.
A tojásfehérjét egy pici csipet sóval kemény habbá verem.
Annyi evőkanál lisztet( én fele finom, fele rétes liszt) amennyi tojásból csinálom összeszitálom egy csomag sütőporral.
Aztán a tojássárgás elegyhez szitálom fokozatosan a lisztet és teszem hozzá fokozatosan a tojásfehérjét. Nem keverem soha, hanem forgatom össze, hogy a hab ne törjön össze!
Jól elő kell melegíteni a sütőt, ha hideg sütőbe teszed halott ügy!
Legmagasabb fokozaton melegítsd be, míg megcsinálod a masszát.
Aztán a formát vajjal kikened, massza bele, beállítod a sütőt 150 fokra és készre sütöd.
A sütési idővel sem érdemes spórolni, magasabb hőfokon nem sül meg hamarabb, olyan csak az alja , teteje, oldala hamar megsül, a közepe nyers marad.
Ne nyitogasd a Sütő ajtaját sem közben ez is fontos!
Jó azért úgy is ránéz mindenki, de ne 5 percenként!:)
Aztán tűpróbával a közepét megnézed 20 perc után, nem lehet a hőfok- percre mit adni, mert sütője válogatja. Nekem 20 perc 8 tojásos torta, anyumnál 30-35 perc ugyanazon hőfokon.
Próbálkozz előbb piskóta tésztával tepsibe, kis tepsibe kevés tojással.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!