Mit rontok el mindig a rizs főzésnél?
Talán hogy megmosod előtte és nedves marad? Amúgy ugye ha száraz, az olaj veszi körül a szemeket, de így vizesen lehet, hogy nem tudja az olaj úgy bevonni...
Csak tipp...
szerintem az rossz, hogy már az elején lefeded. meg lehet a rizs is rossz minőségű.
én jázmin vagy basmati riszt használok. ezeket át sem szoktam mosni. engedek rá annyi hideg vizet hogy kb két centi magasan lepje el a rizst. legnagyobb lángon fedő nélkül elkezdem főzni, amíg a tetejéről el nem tűnik a víz. akkor a visszatekerem a legkisebb lángra, lefedem, és tíz percig hozzá sem nyúlok. aztán elzárom, lefedve hagyom, és így áll még tíz percet. nekem így mindig sikerül. sót meg fűszereket én nem adok a rizshez, ha köretnek van, de ez ízlés dolga.
több oka is lehet
1. rossz a rizs minősége
2.előtte megmosod(én sosem mosom meg előtte
3.én sosem pirítom meg.
Én egyébként így csinálom,és mindig megfő rendesen,nem tapad,és nagyon fincsi..
1 bögre rizshez,2 bögre vizet adok hozzá.Simán csak így.a vízbe teszek sőt,és hagyom fedő alatt hogy puhára főni..
Én mondjuk Basmati rizst használok.
Ez egy kicsit ízlés kérdése.
Jómagam például irtózom a gyönyörűen "pergő"-re készített rizstől.
Én a ragacsos kulimászost kedvelem csak.
Szia!
Én is megmosom előtte, többször is, ameddig már nem lesz fehér a vize.
Utána kis olajon pirítom, de én tovább szoktam, mint 1-2 perc, addig pirítom kevergetés mellett, ameddig nem lesz nagyon halvány barna, (először a nedvesség miatt, a pirítás elején összeáll a rizs "csomókba", de ahogy párolog a víz és pirulnak a szemek, újra gurulós lesz), ha megpirult, akkor dupla adag vízzel öntöm fel, megsózom, kis borsot is szoktam bele tenni, és fedő alatt kis lángon vagy elektromos tűzhelyen 3-ason főzöm.
Amikor már nincs rajta víz, de kicsit még szaftos, akkor lekapcsolom alatta a tűzhelyet és lefedve hagyom min. 15 percig. Nekem ilyenkor mindig gurulós lesz, de nem kemény.
Nekem akkor szokott tapadós maradni, ha mindent ugyan így csinálok, de nem pirítom meg eléggé.
Nem elég lecsepegtetni - én még hajszárítót is bevetek, ha nincs elég ideje száradni.
Forró vízzel kell felönteni az olajban dinsztelés után! Csésze rizshez 2+1/2 csésze forró víz. Addig főzni, míg beszívta a vizet. Üvegfedőnél ez tökéletesen látható, nem kell emelgetni.
Akkor bebugyolálom törölközőbe az edényt, és csak akkor bontom kis, ha tálalni kell.
Nem ragacsos, "gurulnak" a szemek, de meg is vannak főve.
Delikátot, petrezselyemkockát akkor teszek bele, mikor felöntöm vízzel.
13:15 vagyok - én is utálom az ilyen görgős rizst. Jobban szeretem a krémeset, olyat, mint a rizottó.
Ezt fedő nélkül főzöm,előtte hagymás olajon megpirítom a rizst, rá 1 dl fehérbor, majd sűrűn keverem,merek rá mindig egy merőkanál forró delikátos vizet. Addig ismétlem sűrű keverések mellett, míg megfőnek a szemek. Ekkor belekeverek pici forró tejet és margarint. Ez a krémes állagú sokkal finomabb, de a család meg szereti, ha meg lehet számolni egyenként a rizsszemeket:))
1. A rizst nem kell megmosni, illetve ha feltétlen szükségesnek érzed, akkor utána meg kell száritani.
2. A piritás után kétszeres mennyiségü forró, sós vizzel kell felönteni.
3. Fedö nélkül fel kell forralni, amikor rendesen forr (nemcsak kezd), akkor egyszer átkeverni, a lángot egész picire venni és lefedve párolni, amig felveszi az összes vizet.
4. Húsvillával fellazitani a szemeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!