Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit rontok el mindig a rizs...

Mit rontok el mindig a rizs főzésnél?

Figyelt kérdés
Elmondom, hogy csinálom: Először egy bögre rizst folyó víz alatt átmosok. Kis olajat hevítek, és a lecsöpögött rizst ezen kissé megpirítom, kb 1-2 percig, ezután dupla annyi hideg vízzel felöntöm, mint a rizs. 3-as fokozaton, fedő alatt párolom, nem keverem. Egy idő után gyönyörűen magába szívja a teljes vizet, megdagad, puha, majdnem tökéletes. De! Nekem valahogy mindig "nyákos" marad a rizs, tehát olyan vizes-olajos a felülete, nagyon tapadós, és mikor összekeverem a sóval, vagy vegetával, összetörik, összetapad. Ha viszont főzés közben rakom hozzá a fűszereket, akkor meg kemény marad a rizs, és akkor is, ha kevesebb vízzel öntöm fel. Mi a titka? Mit csinálok rosszul?
2012. febr. 27. 11:58
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
én nem szoktam megmosni, mert a rajta levő természetes keményítő lejön a mosással. így mosás nélkül pirítom zsiradékon.másfélszeres mennyiségű forró vízzel öntöm fel. egyszer átkeverem és hagyom, hogy felszívja főve ezt a vizet. ha felszívta, sóval átkeverem, lezárom gázt, és hátra teszem. dupla konyharuhával letakarom, és hagyom legalább 20-30 percig. utána villával fellazítom, pergős, nem nyákos, finom a rizs, bár kissé száraz, de így szeretjük.a százazsága szerintem egy kis plusz zsiradékkal megoldható a végén hozzákeverve, ha valaki úgy szereti.
2012. febr. 27. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:

Talán hogy megmosod előtte és nedves marad? Amúgy ugye ha száraz, az olaj veszi körül a szemeket, de így vizesen lehet, hogy nem tudja az olaj úgy bevonni...

Csak tipp...

2012. febr. 27. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 tetro ***** válasza:

szerintem az rossz, hogy már az elején lefeded. meg lehet a rizs is rossz minőségű.

én jázmin vagy basmati riszt használok. ezeket át sem szoktam mosni. engedek rá annyi hideg vizet hogy kb két centi magasan lepje el a rizst. legnagyobb lángon fedő nélkül elkezdem főzni, amíg a tetejéről el nem tűnik a víz. akkor a visszatekerem a legkisebb lángra, lefedem, és tíz percig hozzá sem nyúlok. aztán elzárom, lefedve hagyom, és így áll még tíz percet. nekem így mindig sikerül. sót meg fűszereket én nem adok a rizshez, ha köretnek van, de ez ízlés dolga.

2012. febr. 27. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Lehet, hogy az a baj, hogy megmosom a legelején, de még mikor régen néztem receptet, akkor mindenhol azt írták, hogy valamiért át kell mosni. Kipróbálom legközelebb szárazon.
2012. febr. 27. 12:12
 5/17 anonim ***** válasza:
66%

több oka is lehet

1. rossz a rizs minősége

2.előtte megmosod(én sosem mosom meg előtte

3.én sosem pirítom meg.


Én egyébként így csinálom,és mindig megfő rendesen,nem tapad,és nagyon fincsi..

1 bögre rizshez,2 bögre vizet adok hozzá.Simán csak így.a vízbe teszek sőt,és hagyom fedő alatt hogy puhára főni..

Én mondjuk Basmati rizst használok.

2012. febr. 27. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 Theorba válasza:
100%

Ez egy kicsit ízlés kérdése.

Jómagam például irtózom a gyönyörűen "pergő"-re készített rizstől.

Én a ragacsos kulimászost kedvelem csak.

2012. febr. 27. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 anonim ***** válasza:
49%

Szia!

Én is megmosom előtte, többször is, ameddig már nem lesz fehér a vize.

Utána kis olajon pirítom, de én tovább szoktam, mint 1-2 perc, addig pirítom kevergetés mellett, ameddig nem lesz nagyon halvány barna, (először a nedvesség miatt, a pirítás elején összeáll a rizs "csomókba", de ahogy párolog a víz és pirulnak a szemek, újra gurulós lesz), ha megpirult, akkor dupla adag vízzel öntöm fel, megsózom, kis borsot is szoktam bele tenni, és fedő alatt kis lángon vagy elektromos tűzhelyen 3-ason főzöm.

Amikor már nincs rajta víz, de kicsit még szaftos, akkor lekapcsolom alatta a tűzhelyet és lefedve hagyom min. 15 percig. Nekem ilyenkor mindig gurulós lesz, de nem kemény.

Nekem akkor szokott tapadós maradni, ha mindent ugyan így csinálok, de nem pirítom meg eléggé.

2012. febr. 27. 13:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 anonim ***** válasza:

Nem elég lecsepegtetni - én még hajszárítót is bevetek, ha nincs elég ideje száradni.

Forró vízzel kell felönteni az olajban dinsztelés után! Csésze rizshez 2+1/2 csésze forró víz. Addig főzni, míg beszívta a vizet. Üvegfedőnél ez tökéletesen látható, nem kell emelgetni.

Akkor bebugyolálom törölközőbe az edényt, és csak akkor bontom kis, ha tálalni kell.

Nem ragacsos, "gurulnak" a szemek, de meg is vannak főve.

Delikátot, petrezselyemkockát akkor teszek bele, mikor felöntöm vízzel.

2012. febr. 27. 13:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:

13:15 vagyok - én is utálom az ilyen görgős rizst. Jobban szeretem a krémeset, olyat, mint a rizottó.

Ezt fedő nélkül főzöm,előtte hagymás olajon megpirítom a rizst, rá 1 dl fehérbor, majd sűrűn keverem,merek rá mindig egy merőkanál forró delikátos vizet. Addig ismétlem sűrű keverések mellett, míg megfőnek a szemek. Ekkor belekeverek pici forró tejet és margarint. Ez a krémes állagú sokkal finomabb, de a család meg szereti, ha meg lehet számolni egyenként a rizsszemeket:))

2012. febr. 27. 13:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

1. A rizst nem kell megmosni, illetve ha feltétlen szükségesnek érzed, akkor utána meg kell száritani.

2. A piritás után kétszeres mennyiségü forró, sós vizzel kell felönteni.

3. Fedö nélkül fel kell forralni, amikor rendesen forr (nemcsak kezd), akkor egyszer átkeverni, a lángot egész picire venni és lefedve párolni, amig felveszi az összes vizet.

4. Húsvillával fellazitani a szemeket.

2012. febr. 27. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!