Mit rontok el mindig a rizs főzésnél?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Talán hogy megmosod előtte és nedves marad? Amúgy ugye ha száraz, az olaj veszi körül a szemeket, de így vizesen lehet, hogy nem tudja az olaj úgy bevonni...
Csak tipp...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
szerintem az rossz, hogy már az elején lefeded. meg lehet a rizs is rossz minőségű.
én jázmin vagy basmati riszt használok. ezeket át sem szoktam mosni. engedek rá annyi hideg vizet hogy kb két centi magasan lepje el a rizst. legnagyobb lángon fedő nélkül elkezdem főzni, amíg a tetejéről el nem tűnik a víz. akkor a visszatekerem a legkisebb lángra, lefedem, és tíz percig hozzá sem nyúlok. aztán elzárom, lefedve hagyom, és így áll még tíz percet. nekem így mindig sikerül. sót meg fűszereket én nem adok a rizshez, ha köretnek van, de ez ízlés dolga.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
több oka is lehet
1. rossz a rizs minősége
2.előtte megmosod(én sosem mosom meg előtte
3.én sosem pirítom meg.
Én egyébként így csinálom,és mindig megfő rendesen,nem tapad,és nagyon fincsi..
1 bögre rizshez,2 bögre vizet adok hozzá.Simán csak így.a vízbe teszek sőt,és hagyom fedő alatt hogy puhára főni..
Én mondjuk Basmati rizst használok.
Ez egy kicsit ízlés kérdése.
Jómagam például irtózom a gyönyörűen "pergő"-re készített rizstől.
Én a ragacsos kulimászost kedvelem csak.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
Szia!
Én is megmosom előtte, többször is, ameddig már nem lesz fehér a vize.
Utána kis olajon pirítom, de én tovább szoktam, mint 1-2 perc, addig pirítom kevergetés mellett, ameddig nem lesz nagyon halvány barna, (először a nedvesség miatt, a pirítás elején összeáll a rizs "csomókba", de ahogy párolog a víz és pirulnak a szemek, újra gurulós lesz), ha megpirult, akkor dupla adag vízzel öntöm fel, megsózom, kis borsot is szoktam bele tenni, és fedő alatt kis lángon vagy elektromos tűzhelyen 3-ason főzöm.
Amikor már nincs rajta víz, de kicsit még szaftos, akkor lekapcsolom alatta a tűzhelyet és lefedve hagyom min. 15 percig. Nekem ilyenkor mindig gurulós lesz, de nem kemény.
Nekem akkor szokott tapadós maradni, ha mindent ugyan így csinálok, de nem pirítom meg eléggé.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Nem elég lecsepegtetni - én még hajszárítót is bevetek, ha nincs elég ideje száradni.
Forró vízzel kell felönteni az olajban dinsztelés után! Csésze rizshez 2+1/2 csésze forró víz. Addig főzni, míg beszívta a vizet. Üvegfedőnél ez tökéletesen látható, nem kell emelgetni.
Akkor bebugyolálom törölközőbe az edényt, és csak akkor bontom kis, ha tálalni kell.
Nem ragacsos, "gurulnak" a szemek, de meg is vannak főve.
Delikátot, petrezselyemkockát akkor teszek bele, mikor felöntöm vízzel.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
13:15 vagyok - én is utálom az ilyen görgős rizst. Jobban szeretem a krémeset, olyat, mint a rizottó.
Ezt fedő nélkül főzöm,előtte hagymás olajon megpirítom a rizst, rá 1 dl fehérbor, majd sűrűn keverem,merek rá mindig egy merőkanál forró delikátos vizet. Addig ismétlem sűrű keverések mellett, míg megfőnek a szemek. Ekkor belekeverek pici forró tejet és margarint. Ez a krémes állagú sokkal finomabb, de a család meg szereti, ha meg lehet számolni egyenként a rizsszemeket:))
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
1. A rizst nem kell megmosni, illetve ha feltétlen szükségesnek érzed, akkor utána meg kell száritani.
2. A piritás után kétszeres mennyiségü forró, sós vizzel kell felönteni.
3. Fedö nélkül fel kell forralni, amikor rendesen forr (nemcsak kezd), akkor egyszer átkeverni, a lángot egész picire venni és lefedve párolni, amig felveszi az összes vizet.
4. Húsvillával fellazitani a szemeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!