Húslevesnél pirítani a húst?
Több olyan receptet is találtam, ahol a csirkehúslevesnél a csirkét (egész mell, szárny) lepirították, és ezután rakták fel főni. Ez miért van? Én úgy tudtam csak simán fel kell tenni vízzel a húst főni, aztán a zöldségeket stb.. Jobb/Rosszabb ha pirítva van előtte?
Köszi a választ! A legutóbbi húslevesem valamiért furára sikerült, így próbálom megtalálni h hogy lehetne jobb.
Azért vannak ezek a receptek, mert 1 bolond 100-at csinál.
Természetesen véletlenül se kell lepirítani a húst, ezt semmi nem indokolja, pláne nem az, hogy gyorsabban kész lesz.
1 munkafázissal több munka, tehát nyilván, lassabban lesz kész.
(kivéve, ha csirkéből csinálod, de abból amúgy is max ragu levest lehet, a húsleves az tyúkból készül.)
Az eljárás lényege, hogy minél intenzívebb hőbehatást kap a hús felülete, annál hamarabb kicsapódnak a felületén a fehérjék. Így gyakorlatilag egy fehérje burok jön létre, ami meggátolja, hogy a húsnedvek, és így a hús íze, nagyobb mértékben távozzon a húsból.
Ez szokásos eljárás egy egészben sült húsnál, aminél ez egyértelmű cél.
Egy ragu levesnél, vagy akár egy gulyás jellegűnél is lehet ez a cél, hiszen senkinek jelent problémát, ha a levesben, minél ízletesebb hús van.
Egy húsleves viszont ennek a reciproka!
Nem az a lényeg, hogy a hús legyen minél ízletesebb, hanem hogy a hús minden "erejét" ízét, zamatát, kifőzzük a levesbe.
Ezért minden esetben hideg vízben KELL kezdeni a főzést.
Illetve a szokásos megjegyzések miatt, amit az összes létező étel kérdéshez oda szokás írni mostanában, hogy semmit nem KELL, azok kedvéért természetesen mindenki úgy főzi ahogy akarja, hidegvízben sem "kell" kezdeni a főzést, ezesetben viszont más nevet "kell" adni a levesnek, miután ez így egész egyszerűen nem húsleves.
Előző vagyok, ha az a szárny csirkeszárny, akkor teljesen mindegy.
Ha szárnyasból akarsz húslevest főzni, akkor minimum(!) 1 éves tyúkból, kakasból, vagy más házi szárnyasból, (egyes szerint minimum 3 éves) vagy fácánból lehet.
Ez, amit te készítettél, ez egy húsos leves. Gyakorlatilag mindegy hogy pirítod, forrázod, vagy mit csinálsz vele.
24# Persze majd most elszalad a kérdező fácánt venni.
Egyáltalán nem baj, hogy csak abból készíted. Finom lesz abból is. Kitapasztalod úgyis idővel, hogy miből tudsz jó húslevest készíteni.
25! Mit kell most ezért kötekedni?
Ki mondott olyat, hogy menjen el fácánt venni?
Nem bírod értelmezni azt, hogy HA szárnyasból akar húsleves főzni, ahhoz ezekből LEHET?!
Nem bírod befogni a pofád, minden szóba akadékoskodnod kell?
Milyen jó értelmi színvonal van már, hogy összevesznek az emberek, hogy a 3-mas, vagy az 5-ös mondja jól, közben meg a ugyanazt mondják mindketten!
A fövő víz is ugyanazt csinálja, mint pirítás.
Technológiailag ugyanazt a jelenséget lehet elérni, és a hideg vízben kezdéssel, ezt lehet elkerülni.
Ugyanazt leírtátok másképp, és megy rajta a vita :DD
Komolyan, csak kommenteket olvasni érdemes! XD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!