Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Több receptben is láttam,...

Több receptben is láttam, hogy eritrittel készítenek sütiket és 180 vagy 200 fokon sütik meg azokat, holott az eritrit 160 fokon lebomlik. Akkor hogy is van ez?

Figyelt kérdés

[link]


"Hevítés során vegyük figyelembe, hogy az eritrit 160 fokon lebomlik, tehát ha ennél nagyobb hőmérsékleten sütnénk vagy főznénk, akkor a kész étel kevésbé vagy egyáltalán nem lesz édes."



2020. jún. 13. 16:37
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
73%

Én évek óta eritritet használok, ha ritkán, de süteményt sütök. Mindig kellemes édes számomra. De csokiöntetbe, pudingba stb minden ilyesmibe is.



A teámba, bár általában csak hideg időben iszom, tiszta aszkorbinsavat teszek. Bomlási hőmérséklet 190°.

2020. jún. 13. 18:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/43 anonim ***** válasza:
80%

"a 180 fokos sütő nem jelent 180 fokos süteményt a Sütőben, főleg ha van víztartalma a sütinek. Amíg az összes víz el nem párolog egy adott anyagból, nem tud 100 fok fölé melegedni.

Tehát nem látom a problémát igazából."

Én meg újabb problémát látok. Mert ez igaz lehet. Na de minden sütinek van víztartalma, ami abból is látszik, hogy amikor kivesszük a sütőből, akkor még sokáig gőzölög. Akkor egyáltalán miért adnak meg 160-180-200-220 fokos sütési hőmérsékleteket a receptekben?

2020. jún. 13. 19:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/43 A kérdező kommentje:

Nem szedek aszkorbinsavat - bár mindig van itthon, mert a családtagok szedik, de én nem - és nem a C-vitaminnal kapcsolatos a kérdés...

Ettől függetlenül megnyitottam pár oldalt és azt írják, hogy a C-vitamin hőre érzékeny. Amennyiben viszont erről szeretnétek tovább eszmét cserélni, akkor azt másik kérdésnél tegyétek. Köszi.


Az eritrittel készült süti nekünk még 160 fokon sem édes. Persze, édes akkor, amikor egyéb összetevők - mazsola, banán - megédesítik, ahogy már írtam.


9. "a 180 fokos sütő nem jelent 180 fokos süteményt a Sütőben, főleg ha van víztartalma a sütinek. Amíg az összes víz el nem párolog egy adott anyagból, nem tud 100 fok fölé melegedni."


-> Ezt miből gondolod?


11. "csokiöntetbe, pudingba stb minden ilyesmibe is" -> Feltételezem, hogy ezek nem 160 fok feletti hőmérsékleten készülnek, így nem ide tartozik a reagálás ezen része.


Engem kifejezetten az eritrittel 180-200 fokon történő sütés érdekel.

2020. jún. 13. 19:45
 14/43 anonim ***** válasza:
82%
te mond már meg hogy a fehérje mandulaliszt eritrit kombó közül az eritriten kívül mi ad édes ízt?
2020. jún. 13. 19:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/43 A kérdező kommentje:

14. Nekem saját tapasztalatom az, hogy nincs édes íze, még 160 fokos sütéssel sem.


Amúgy nagyon sok éve egyáltalán nem fogyasztok kristálycukrot, illetve azzal készült kajákat, így azt sem lehet mondani, hogy ahhoz az ízhez viszonyítanék - mert nem teszem azt.


Te mit készítesz a "fehérje mandulaliszt eritrit kombó"-ból? Sütialapot? Tehát arra még megy töltelék vagy krém?


Amúgy rengeteg növénynek van édes íze. A mandulalisztet nem szoktam használni, mert nem ehetek mandulát, szóval nem tudom megmondani, hogy egy olyan sütilapnak, amit te készítettél, milyen lehet az íze eritrittel vagy eritrit nélkül. Lehet, hogy ugyanolyan.

2020. jún. 13. 20:28
 16/43 anonim ***** válasza:
70%
Én mióta használok kristálycukrot, mindent édesebbnek érzek mondjuk, az eritrittel készült sütit is, csak máshogyan édes, "hideg ízű". Krém nélkül, meg egyéb édes adalékok nélkül is. Az eritrit a kristálycukor édességének 60-70%-át tudja, így a receptek esetében a cukor mennyiség +1/3-val kell számolni. 160° felett bomlik, de ez nem azt jelenti, hogy huss elillan, hanem elkezd bomlani, emiatt nem érzed elég édesnek.
2020. jún. 13. 23:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/43 anonim ***** válasza:
86%
*mióta nem használok kristálycukrot, bocsi
2020. jún. 13. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/43 A kérdező kommentje:

Igen, tudom, hogy a kristálycukorhoz képest több kell az eritritből.

Annyit teszek, amennyit az eleve eritrites recept írt.


És nem csak én nem érzem, hanem a családtagok sem. (Ők is nagyon régóta kristálycukor-mentesen táplálkoznak.)

2020. jún. 14. 03:22
 19/43 anonim ***** válasza:
76%
Cukrászkén kóstolom a termékeket amiket készitek az eritrites mandulás lap feleslegét szoktam dézsmálni krém vagy bármi nélkül csak magában és van édes íze. Maga a mandula nem tudja édesíteni ahogy nem tudná a dió a kókusz a mogyoró. Az eritrit az ami az édes ízt adja. Nem tudom mért kell ennyire szájba rágni. Olyan helyen dolgozom ahol sok mentes termékünk van. 10éve foglalkozom mentes sütivel hidd el van édes íze. Annak is van amit 180°c-on sütök annak is amit 200°c-on kell sütni. Lehet hogy a te recepted rossz és ezért nem érezni az édes ízt
2020. jún. 14. 04:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/43 A kérdező kommentje:

"Hevítés során vegyük figyelembe, hogy az eritrit 160 fokon lebomlik, tehát ha ennél nagyobb hőmérsékleten sütnénk vagy főznénk, akkor a kész étel kevésbé vagy egyáltalán nem lesz édes."


Még a forgalmazó honlapján is ez az adat szerepel.


Nem a recept rossz, hanem valami vagy igaz, vagy nem.


Vajon miért írná a forgalmazó, hogy a kész étel nem lesz édes 160 fok feletti hőmérsékleten készítés esetén? Azért, mert az az igazság. Ha nem írná oda, abból származna baja.

2020. jún. 14. 05:10
1 2 3 4 5

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!