Több receptben is láttam, hogy eritrittel készítenek sütiket és 180 vagy 200 fokon sütik meg azokat, holott az eritrit 160 fokon lebomlik. Akkor hogy is van ez?
"Hevítés során vegyük figyelembe, hogy az eritrit 160 fokon lebomlik, tehát ha ennél nagyobb hőmérsékleten sütnénk vagy főznénk, akkor a kész étel kevésbé vagy egyáltalán nem lesz édes."
30. Hiába írsz többesszámban, attól még te csak a te nevedben tudsz nyilatkozni.
Annak nagyon örülök, hogyha végre felfogtál valamit! :-)
A káromkodásoddal magadat minősíted, engem az sem érdekel, hogy mit hordasz a lábaid között, pláne a mérete, de jóvoltodból most már ezt is tudjuk! :D ;-)
Tehát nincs kérdésed.
Itt a vége, fuss el véle!
32. Te nem akartad érteni.
33. Mostanra már mindenkinek kiderült, hogy nem én vagyok ostoba.
Mi a problémád? Nemrég írtad, hogy megértettél egy dolgot, amit eddig nem értettél.
Miért is vekengsz még itt? Folyamatosan beszóltál, ennek kapcsán jól be is égtél, aztán csodálkozol, hogy fáj az egódnak.
Figyi, ha a kérdéshez tudsz értelmesen hozzászólni, akkor írj, különben csak az offolást folytatod.
Most kezdje el magyarázni az ember, amit már leírtak? 161 fokot elérve NEM FOG AZ ÖSSZES ERITRIT ELBOMLANI. Kevésbé lesz édes, igen, de ezért kell ezt az elkészítésnél belekalkulálni. Olvasni mindenki tud, értelmezni pedig úgy tűnik, nem.
Én szoktam sütni eritrittel és nekem nincs problémám vele. De vannak kifejezetten hőstabilnak mondható cukorhelyettesítők, hát használd azokat.
Kérdező, neked tényleg a szádba kell rágni a mondatokat, pedig te magad idézted be a megoldást.
"az eritrit 160 fokon lebomlik, tehát ha ennél nagyobb hőmérsékleten sütnénk vagy főznénk, akkor a kész étel kevésbé vagy egyáltalán nem lesz édes"
Te ebből a mondat azon részét értetted csak meg, hogy "egyáltalán nem lesz édes". De ott van előtte az is, hogy "a kész étel KEVÉSBÉ vagy ...".
A bomlás nem úgy történik meg, hogy csókolom 160,00001°C van, fogom magamat és felszívódok az éterbe. A bomlás egy folyamat, ami tart valameddig, ergo, minél több ideig és minél magasabb delta hőfokon sütöd az ételt, annál gyorsabban fog bomlani az eritrit benne. Ha feltételezzük, hogy a receptbe ez eleve bele van számolva, akkor nyilván annyi mennyiséget írnak, hogy a sütés végére azért még maradjon benne.
A másik, amire rámutatott már valaki, de lepontoztátok: A süteményen belül nem is biztos, hogy eléri a 160°C-ot a hőmérséklet, lehet, hogy csak a sütés utolsó perceiben történik ez meg. Ez egyszerű fizika, hogy minél nagyobb tömegű a test (jelen esetben a sütemény), annál több ideig tart, hogy elérje a hőstabil állapotot (azaz, hogy egységesen a kívánt hőmérsékletű legyen az összes pontján).
Már nem lepődöm meg az értelmetlenségeken.
A kérdés eleve nem 161 fokról szólt. Ajánlom figyelmetekbe a kérdés újbóli elolvasását. A 180 és 200 fokon történő sütések a kérdésesek.
Van saját tapasztalatom az eritrittel kapcsolatban. Szándékosan kipróbáltam több hőfokon, például szobahőmérsékleten (nem süteményben), melegen (főtt kajában) és 140, 150, 160 fokon is - sütőben.
Így nem lehet azt mondani, hogy ne kísérleteztem volna és előzetes tapasztalat nélkül tettem volna fel a kérdést.
A 160 és a 161 fok között nincs nagy különbség, de a 160 és a 180, pláne a 160 és a 200 fok között már jó nagy a különbség!
Aki még mindig a 160-161 foknál tart, az tartson nyugodtan ott továbbra is. Az ilyesmi hozzászólások feleslegesek.
Elég sok egyéb "cukorhelyettesítőt" kipróbáltam, de ez a kérdés nem erről szól.
Írhattok még nyugodtan, nem garantálom, hogy válaszolok már azokra, mert eddig is kifejtettem az álláspontomat; vannak érveim, tapasztalataim; a rokonaimnak ugyanilyen ízbeli benyomásai voltak azzal kapcsolatban, hogy melyik hőfokon veszti el az édes ízét és ugye sok forgalmazó is leírta, szóval...
Amikor valaki írt érdekes felvetést, arra rákérdeztem, hogy az hogyan működik, arra válasz nem jött, tehát onnantól kezdve csak egy mondat, ami lebeg a semmiben.
Az osztás, amit némelyek művelnek, az is teljesen felesleges.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!