Több receptben is láttam, hogy eritrittel készítenek sütiket és 180 vagy 200 fokon sütik meg azokat, holott az eritrit 160 fokon lebomlik. Akkor hogy is van ez?
"Hevítés során vegyük figyelembe, hogy az eritrit 160 fokon lebomlik, tehát ha ennél nagyobb hőmérsékleten sütnénk vagy főznénk, akkor a kész étel kevésbé vagy egyáltalán nem lesz édes."
1. Igen, a C-vitamin elbomlik kb. 40 fok körül, de sokan szerintem nem a vitamintartalma miatt tesznek az italukba citromlevet, hanem a savanyú íz miatt.
Az eritrit viszont úgy bomlik le, hogy az édes íz sem marad. Akkor miért teszik a sütibe? Eredetileg az édesítés miatt, de nem veszik észre, hogy maximum az egyéb összetevők miatt édes a végeredmény?
Pl, ha tesz az alapba mazsolát vagy banánt, akkor attól lehet édes, de ha 160 fok feletti hőmérsékleten süt, akkor az eritrit íze nincs benne.
Tán a legidegesítőbb urban legend a C vitaminnal és a bomlásával kapcsolatos. Már hozzászoktam a forró teás ostobasághoz, de ez a 40 fok mindent visz.
Már ajánlani sem merem a Wikipediát, mert azt el sem olvassák. (spoiler: százkilencven celsius fokon bomlik)
"eritrit megsüt. És lám édes."
De hány fokon sütöd?
Én csak cukrot használok, de azért azt tisztázzuk, hogy a 180 fokos sütő nem jelent 180 fokos süteményt a Sütőben, főleg ha van víztartalma a sütinek. Amíg az összes víz el nem párolog egy adott anyagból, nem tud 100 fok fölé melegedni.
Tehát nem látom a problémát igazából.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!