Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan találjátok ki, hogy...

Hogyan találjátok ki, hogy mit főzzetek?

Figyelt kérdés

Most költöztem először úgy valahova, hogy van lehetőségem napi szinten ételt készíteni magamnak.

Igazából kicsit meg vagyok illetődve a bőség zavarán. Legtöbbször ötletem sincs, hogy mi a fenét kellene főzni, ezért maradok a tortellini-pizza-burrito hármason belül, ami utólag meg elszomorít, mert egyébként szeretek sütni-főzni, kísérletezni, csak két probléma van:

- ketten élünk, keveset eszünk, és sok alapanyagot kerülünk, mert kettőnknek fölösleges, például kukoricát nem veszünk, mert egy konzervet nem bírok megenni mielőtt tönkremenne, tejtermékek közül csak a sajt, amit el tudunk fogyasztani mielőtt megromlana, stb., így sok dologról lemondunk amit szeretünk

- az említett ötlettelenség


Mások hogy csinálják, hogy mindig tudják, mit főznek és miből? És hogy megoldják úgy hogy vehetnek bármit, nem romlik rájuk?


Nektek hogy működik? Mennyire előre tervezitek a menüt? Van benne valami rendszer, minta? Mi alapján döntötök, hogy mi legyen a kaja hétvégén, vagy a jövő héten, vagy holnap ebédre?


2020. jan. 16. 11:18
1 2 3 4 5
 41/46 A kérdező kommentje:
Hétköznap van, hogy étteremből hozok kaját, de mivel leírtam, hogy SZERETÜNK sütni-főzni, szeretjük mint programot, nem szeretnénk hétvégén is.
2020. jan. 16. 15:19
 42/46 anonim ***** válasza:
100%

Én ez alapján választok:

Mi van itthon tartós alapanyag?

Mi akciós a boltban?

Mennyi időm van elkészíteni, és meddig kell hogy elálljon?

Vágyom-e épp valamelyik nemzeti konyha ízeire?

Hol tartok a szénhidrát/fehérje vetésforgóban? (Alapvetően három féle fehérje és három szénhidrátforrást változatok, mert nem akarok ételallergiát kialakítani magamnak. Ezek a következők: hüvelyesek/gomba+tojás/hús, és rízs/krumpli/liszt valamilyen formában. Tehát ha kedden sült hús volt rízzsel, akkor szerdán gombát, vagy hüvelyest eszem krumplival vagy rízzsel. Plussz valamilyen tetszőleges zöldség minden étkezéshez.)

+Azokat a recepteket, amihez olyan alapanyag kell, amit nem fogok utána felhasználni és csak rám romlik, eleve kizárom az életemből,vagy megfőzöm ama alapanyag nélkül. (Nem tudom mihez kell pont egy deci tej, de nehéz elképzelnem hogy elkészíthetetlen nélküle.)

2020. jan. 16. 16:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 43/46 anonim ***** válasza:
100%
en ugy szoktam kitalalni hogy felmegyek egy recept oldalra es ami megtetszik megfozom. marha sok van igy lementem oket, kategoriakba, es ha nem tudok epp donteni elkezdem az elejerol. levesekbol az elso levest, stb. de van hogy csak megnezem mi van otthon es abbol talalok ki valamit receptoldalak nelkul. mindig van itthon sok tartos etel, bevasarolni csak hetente egyszer megyunk, van hogy mar csak vasarnap este igy hetvegen meg abbol gazdalkodok ami van. benezek a hutobe es latom higy van sajt szalonna tejszin, akkor egy sajtos tesztat osszedobok belole (teszta mindig van oar csomag). vagy ha sok a csirke, rantott hus, vagy valami indiai kaja. esetleg tojasos krumplisalataval ha epp tejfol is van itthon (tojas, krumpli, hagyma mindig van itthon 1-2 kilo, es tojas a hutoben - gyakorlatilag soha nem jar le egyebkent). van hogy egyszeruen csak meglatok felugrani egy receptet (street kitchent is kovetem pl facen, meg tobb pldalt) van h meglatok valamit es eldontom h na akkor holnap vagy bevasarlas utan ha nincs itthon hozza minden ezt fogom megcsinalni. minta, rendszer nincs. konkretat nem tervezek elore csak az alapanyagokat, amik elallnak. hetvegen valszeg rantott husit csinalok egyik nap masik nap valami husimenteset, erre is van egy kategoriam nosaltyn a lementett receptekkel. de meg egy lazac is figyel a fagyoban, lehet hogy csinalok melle egy cezar jellegu salatat. es reg ettem valami finom sutoben sult hust, kovetkezo hetvegen az egyik kaja lesz, amihez a hetvegen be is vasarolok. de ezeket most dontottem el es kivantam meg, h itt irok :D de latod, mindenkinel mashogy mukodik. sokan csak reggel talaljak ki h epp ma mit kivannak
2020. jan. 16. 16:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 44/46 anonim ***** válasza:
100%
amugy a maradek tejet lefagyaszthatod akar zacsiban is kisebb adagokban. de egy idoben lehetett venni pl peksegben lattam, 2 decis szivoszalas tejet, mint a dobozos udito meg regrn az iskolatej (nalunk legalabbis mar ilyen volt az iskolatej, regebben azelott mas volt)
2020. jan. 16. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 45/46 anonim ***** válasza:
100%
+ ha letekersz a hasonlo kerdesekhez, sokan kerdeztek mar ezt :) azokat is atolvasgathatod
2020. jan. 16. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 46/46 anonim ***** válasza:
83%

Otthon kb. 1-2 napra előre tervezem, aszerint, hogy mi van otthon, mennyi pénz van stb. Pl. ha van otthon tészta, akkor veszek egy üveg paradicsomszószt, és máris tudok paradicsomos tésztát csinálni; vagy ha van hús akkor valamilyen húsos étel + olyan köret, ami éppen van otthon. Ha nem tudtok dönteni az ételek között, tervezz előre hosszabb időre, és akkor sokáig minden nap mást esztek. De amúgy nézd meg mi van otthon, és azt az ételt készítsd el, amihez a legkevesebb alapanyagot kell pluszban megvenni.

A megmaradó étel problémáját pedig úgy lehet megoldani, hogy előre terveztek, saját példám, hogy nagyon szeretek egy bizonyos ételt, amihez kell 100 ml főzőtejszín, de az ugye 200 ml-es csomagban van. Én ilyenkor másnapra is olyan ételt főzök, amihez szükség van 100 ml főzőtejszínre, pl. a spenót tökéletes erre a célra.

De konkrét példaként említetted a tejet. Néha szoktam látni fél literes verziót belőle, azzal már előrébb vagytok, mint az 1 literrel, és itt is egymás utáni napokra kell időzíteni a tejes kajákat. Pl. palacsintába, krumplipürébe, muffinba, pudingba, pogácsába vagy főzelékekbe el tudsz használni sok tejet, ha egymás utáni napokon készíted el őket. Ha mondjuk hétvégén főztök, akkor legyen valamilyen főzelék meg palacsinta az ebéd, utána pedig csináljatok pogácsát vagy muffint, az még eláll napokig, de akár munkába is vihettek belőle.

2020. jan. 17. 15:24
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!