Feleségek! Ti hogy találjátok ki a heti menüt?
Kicsit vagy...inkább nagyon izgulok mostanában, hogy mi lesz ha nem lesz kedvem majd főzni feleségként vagy nem jut eszembe mit lehetne főzni aznap, vagy sok idő elmenni bevásàrolni , ha znap másképp döntök a menüről és akkor éhesen marad a férjem.
Ti hogy jöttetek bele a háztartás irányításába friss házasként?
Ami segithet, ha elöre felírod, hogy milyen ételeket tudsz fözni, mit szerettek. Ha van egy listád, akkor abból könnyebb válogatni.
A heti menüt meg úgy tudod összeállítani, hogy ne kelljen minden nap bevásárolni, hetente egyszer elég (kivéve a tej/kenyér).
Legyen mindig otthon liszt, száraztészta, rizs, krumpli, zsír/olaj, füszerek.
Nézd meg, hogy mi akciós, abból vegyél többet és egy részét fagyaszd le, akor mindig van tartalék otthon.
Tervezd meg, hogy mit akarsz a héten fözni, és az ahhoz valókat vásárold meg (ha spórolni akarsz, akkor mást ne), és alakitsd úgy, hogy az egyik napi maradékból lehessen másnap valami mást késziteni.
Ha elöre tervezel, akkor nincs olyan, hogy nincs mit enni.
Az én férjem felnőtt ember, ha én nem tudtam főzni, akkor megteszi ő - vagy összedob valamit.
Heti menüt nem találok ki, ahogy jön. Ha van valamiből akciós, akkor megcsinálom azt. A mélyhűtőben van kaja vészhelyzetre is, tehát ha gond van, csak melegíteni kell.
Én megnézem a közelünkben lévő boltban mi akciós és azokból miket lehet készíteni. Én előtte is imádtam sütni főzni, de csak olyan ételeket ami gyorsan készen van. A többi házimunkáról azért annyit, hogy egyiket sem szeretjük. Ha már nagy a felfordulás akkor közösen teszünk rendet, amúgy csak mosás, porszívózás és felmosás. Na de vissza térve a főzésre. Nekem van egy saját szakács könyvem amibe felírom az általunk szeretett ételeket. Érdemes egy Horvát Ilona szakácskönyvet is beszerezni minden alaprecept benne van és nagyon jó. Neten is rengeteg gyors, egyszerű receptet találsz (de azért szerintem kell némi tapasztalat, hogy netről szedett receptet használni tudj, és eltudd dönteni valóban működő képes az adott recept) Nekem mindig van itthon hagymám, krumplim, rizsem, némi fagyasztott zöldség, sűrített paradicsom, leves kockám, tojás,tészta,tej. Na ezekből már lehet ezt azt összedobni.
Néhány ötlet ami gyors és ezekből összedobható:(vagy +1-2 hozzávaló): tejberizs, tejbegríz, paradicsomelves, sajtos tészta, túrós tészta, makaróni, mákos tészta, paradicsomos krumpli, rizsfelfújt, finomfőzelék, krumplifőzelék, spenót, nokedli, nudli, palacsinta, rántotta, tojáskörözött, párolt zöldség halrudakkal.
És végezetül, nem kell ebből ekkora ügyet csinálni, a férjed örülni fog mindennek amit főzöl. Nekem is van, hogy kipróbálok egy új ételt és nem igazán ízlik vagy neki vagy nekem, vagy nem is sikerül úgy ahogy kellene. Először nehéz a házimunka is a főzés is, de gyakorlat teszi a mestert, majd szép lassan rájössz mit hogyan lehet gyorsabban, praktikusabban elvégezni.
2 éve házi asszony
Én is mindig az adott akciós termékekből főzök, de azért gondolkodok a heti menün is.
Alap dolgok vannak itthon-tojás, tartós tej, száraztészték, rizs, krumpli, liszt, olaj, cukor, zsír, vaj, élesztő, sütőpor, lekvár, búzadara, fűszerek, kávé, tea, só, tejpor, pudingpor ezekből már lehet főzni.
Fagyasztóban van zöldségkeverék, csontok, fasírt, husok, halrudak, fagyasztott kész ételek-1-2adag-töltött káposzta, székelykáposzta, sárgaborsóleves, töltött paprika, paradicsomos húsgombóc.
Ezek készen vannak, ha nincs időm, csak előveszem.
Húst és májat le lehet zsírban sütni, ezt paradicsommal kenyérrel vacsorának jó. Ha csinálsz egy gyors rizst akkor hozzá fellehet melegíteni.
Gyorsan készen vannak a rakottételek, máj, lecsó, zöldségleves, hal sütve, fasírt, rántott dolgok, különféle tészták, palacsinta, gofri, tejberizs, főzelékek, palacsinta.
Jó kis felsorolások, hogy mik legyenek otthon. Hiányzik belőlük: vöröshagyma, fokhagyma, gyökér-répa-petrezselyem, 1-2 db. zöldpaprika (amikor már megfizethető)
Persze az is megoldás lehet, ha olyan listát készítel, hogy milyen alapanyagból milyen kajákat tudsz megfőzni:
pl. csirkéből: pörkölt, sütve, rántva, rizseshús, stb.
sertésből, esetleg darálhúsból és így tovább.
Ebben az esetben, ami húsféle kéznél van, akkor azt a listát veszed elő, és abból válogatsz.
De ugyanígy készíthetsz lisitát a levesekről, köretekről, a rakottas kajákról.
És persze külön a friss zöldségekből, most jön a szezonjuk: töltött tök, rántott karfiol, főzelékek, saláták, stb. stb.
Persze lehet még a sült-főtt tésztákról is listát készítened, esetleg külön csoportba, amelyek egy tányér leves utáni nyomtatékok, vagy éppen többfogásos ebédhez való sütik.
Később majd ezek már "rögzülnek", másrészt elkezded már gondolatban variálni, ill. amikor valami újfajta kajáról hallasz, anélkül is megjegyzed, hogy a listádra felírnád.
Nagyon hasznos lista:
Milyen kaja-maradékból mit, hogyan tudsz, lehet átvariálni, hogy abból egy teljesen újfajta kaja legyen. Pl. pörkölt-maradék = gulyásleves, vagy ledarálva = töltött palacsinta, vagy éppen hagymás törtkrumpliból a krumplis-tészta, stb. stb.
Amikor valamiből egy kislábasnyi marad, akkor kell elővenni ezt a listát, és már rögtön tudod, hogy ha nem másnap, harmadnap mi lesz az ebéd-vacsora.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!