Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Hogyan találjátok ki, hogy...

Hogyan találjátok ki, hogy mit főzzetek?

Figyelt kérdés

Most költöztem először úgy valahova, hogy van lehetőségem napi szinten ételt készíteni magamnak.

Igazából kicsit meg vagyok illetődve a bőség zavarán. Legtöbbször ötletem sincs, hogy mi a fenét kellene főzni, ezért maradok a tortellini-pizza-burrito hármason belül, ami utólag meg elszomorít, mert egyébként szeretek sütni-főzni, kísérletezni, csak két probléma van:

- ketten élünk, keveset eszünk, és sok alapanyagot kerülünk, mert kettőnknek fölösleges, például kukoricát nem veszünk, mert egy konzervet nem bírok megenni mielőtt tönkremenne, tejtermékek közül csak a sajt, amit el tudunk fogyasztani mielőtt megromlana, stb., így sok dologról lemondunk amit szeretünk

- az említett ötlettelenség


Mások hogy csinálják, hogy mindig tudják, mit főznek és miből? És hogy megoldják úgy hogy vehetnek bármit, nem romlik rájuk?


Nektek hogy működik? Mennyire előre tervezitek a menüt? Van benne valami rendszer, minta? Mi alapján döntötök, hogy mi legyen a kaja hétvégén, vagy a jövő héten, vagy holnap ebédre?


2020. jan. 16. 11:18
1 2 3 4 5
 1/46 anonim ***** válasza:
27%

Eldöntöd, hogy szombat--vasárnap mi legyen az ebéd, és ahhoz bevásárolsz. Gondolom, hűtő az van!!! Ez nélkül nehéz!!!

És kitalálod, hogy az esetleges maradékból mit lehet még egy kisebb átalakítással készíteni. Ahhoz is bevásárolsz.

Pl. pörkölt maradékból zöldséggel, tésztával gulyásleves, sült maradékból brassói krumplival, vagy valami paradicsomos mártást rá és főtt tészta tetejére.

Ha tört krumpli maradt, akkor krumplis tészta. Ha pl. 1-2 fasírozott maradt, akkor azzal rakott káposzta...


Tartós tejet vásárolok, de a tejföl, tojás, stb. eltartásához is jó a hűtő, az nélkül nem igazán tudsz napokra tervezni.

2020. jan. 16. 11:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/46 anonim ***** válasza:
93%
Van egy csomó konyha magazinom, egy előfizetésem is, illetve ott az internet is. Az újságokat átlapozom, ami megtetszik felírom. Ha osszegyult egy heti adag, ugy rendezem, hogy jol következzenek egymas utan, tehát ne 4 nap tészta legyen, hanem vegyesen. Evekmota működik a módszer. Plusz anyagilag is jobb, mert így előre tervezve, listáról vásárolok.
2020. jan. 16. 11:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/46 anonim ***** válasza:
100%
Amugy kukorica van fagyasztott is, annyit veszel ki belőle, amennyi kell. Tejtermékből is mindből van kis csomagolás is. Nem értelek igazan.n
2020. jan. 16. 11:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/46 anonim ***** válasza:
100%

Kezdésnek:


[link]


Aztán amit az ember agya, a józan ész és a pénztárca diktál...

2020. jan. 16. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/46 anonim ***** válasza:
89%

Nagyon előre tervezni nem szoktunk, hétvégén szoktunk előre kigondolt ételeket elkészíteni, hétköznap pedig többnyire csak valami gyorsan összeüthetőt vagy abból, ami van otthon, vagy ami vásárlás során eszembe jut.

Ami nálunk igazán bevált a pazarlás ellen, az a házi pizza, mint "mindent elnyelő maradékeltüntető étel". Megbontott ilyen olyan felvágottak, sajtok, megkezdett konzerv kukorica, vagy bab, kissé már fonnyadó zöldségek(pl erős paprika, paradicsom, újhagyma), stb elég sok fajta alapanyagot el tud nyelni egy pizza.

De a rántotta is kiválóan felvesz elég sok fajta alapanyagot, akár pl. maradék sült csirkemellet is, illetve nagyobb mennyiségű fonnyadozó zöldség esetén egy adag mirelit zöldségkeverékhez hozzáadva és wokban megsütve kiváló köret készíthető, de akár ehhez is hozzá lehet dobni felvágva szinte bármilyen maradék sült húst, és akkor teljes ételt kapunk.

2020. jan. 16. 11:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/46 anonim ***** válasza:
75%

Sajtot kell venni, igazit, azt azért találták fel, mert nem romlik meg, így tették el hosszabb időre régen a tejzsírt, tejfehérjét.

A maradék kukoricára pedig disznót kell tartani. :D

A kukorica konzervet azonnal át kell rakni nem fém edénybe, és eláll pár napig simán a hűtőben.

2020. jan. 16. 11:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/46 anonim ***** válasza:
8%
Az a jó szint, mikor már az alapanyagokkal tudsz jól tervezni, vagy a félkész dolgokkal, nem pedig a maradék ételből készítesz moslékot, mint az #5. válaszoló.
2020. jan. 16. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/46 anonim ***** válasza:
83%

Tervezéssel szoktam és Nemtudkm miért kapott leszolast az 5os

Pizzát én is Készítek mindig magam gyurt tésztából ,pl maradék bolognai rá :) és sok sajt.

Maradék porkoltbol szoktam gulyáslevest készíteni.

Ami okyan maradék azt fagyasztom

2020. jan. 16. 12:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/46 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

Darabokban reagálnék rájuk:


"Eldöntöd, hogy szombat--vasárnap mi legyen az ebéd"

Igen, ez a kérdésem fő része, hogy hogyan szokás ezt. :))


"Gondolom, hűtő az van!!! Ez nélkül nehéz!!!"

Értelemszerűen van hűtőnk, mint mindenkinek.


"az esetleges maradékból mit lehet még egy kisebb átalakítással készíteni"

Oké, de milyen maradékok vannak, amik elállnak 1-2 hétig változatlan minőségben?

Nem főzünk minden egyes nap, illetve konkrétan hét közben csak néha főzünk, akkor is 1 emberre. Így nem pörög túlzottan a maradékfelhasználás.


"Tartós tejet vásárolok"

Mi is, de ha 2-3 hónapig nem iszod meg a tejet, akkor felbontva a tartós is megromlik.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy 2-3 havonta használunk 1 vagy 2 deci tejet főzéshez, amúgy mindketten utáljuk inni. Szóval ha valahol lehet kapni 2 decis tejet, akkor szívesen veszem a tippet hogy hol!


"kukorica van fagyasztott is"

Akkor majd elmegyünk más boltokba is, még nálunk nem láttam ilyen terméket, de szuper lenne, mert nagyon szeretem. :)


"a házi pizza, mint "mindent elnyelő maradékeltüntető étel""

Igen, imádom ezt a pizzában, csak írtam, hogy épp hogy túl sokszor tudjuk le a sütést egy pizzával, pont kevesebbet szeretnék enni belőle.

Rántottát szoktunk csinálni, de abba inkább húsok illenek, és azt csak egy ember eszik nálunk.

Eleve baj, hogy legtöbbször húsokra látok ilyen "újrafelhasználós" ötleteket (lsd pörköltből gulyás stb.), nekünk pedig inkább a tejtermék és a zöldségfélék, gyümölcsök a problémás terület.


"Sajtot kell venni"

Szoktunk is, na az még egyetlen egyszer se romlott ránk. :)))


(a kukorica) "eláll pár napig simán a hűtőben."

Igen, pár napig. De a kukoricát csak én szeretem, és én se szeretném minden nap kupacokban enni, szóval egy hónapig kellene elállnia, nem pár napig.... de erre jó megoldásnak tűnik a mirelit, szóval ez megoldódni látszik.

2020. jan. 16. 12:28
 10/46 A kérdező kommentje:

De akkor néhány példa, hogy mik maradtak a nyakunkon az elmúlt időszakban:

- juhtúró - megvesszük a legkisebb mennyiséget, de még az is túl sok, ez túl tömény kaja ahhoz, hogy napokig együk

- kukorica és egyéb konzervek

- joghurtos salátaöntet

- margarin

- pulykasonka - pedig ha veszünk, akkor a párom nekidurálja magát, és eszi rendesen, de még így se fogy el

- saláta - pár napig jó, addig esszük mindenhez, de még így is marad belőle

- pékáru - néha vacsorára 6 zsemlét eszünk, néha 2-t, ezt én dél körül még nem látom előre, mikor veszem


De még a maradékon dolgozunk, ehhez is köszi a tippeket, a fő kérdésem viszont a "mit főzzek" problémakör lett volna. :)

2020. jan. 16. 12:38
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!