Ti hogy döntitek el, mit főzzetek?
Folyamatosan fenn áll a probléma, hogy mit főzzünk, a válasz tízből kilenc esetben: “Nem tudom.” vagy “Ötletem sincs.”. Szeretünk főzni, el van mentve egy csomó recept, de ha dönteni kell, akkor nincs ihlet vagy elveszünk a milliónyi receptben, mert bőség zavara van.
Ti hogyan lendültök túl ezen? Hogy találjátok ki, mi legyen az ebéd? :)
1: ami éppen otthon van, abból csinálok valamit.
2: megnézek egy heti rendeléses menüsort / étterem menüjét és azt csinálom meg, vagy abból válogatok
3: felmegyek nosalty.hu -r és a 3. recept, ami megfog, azt csinálom meg.
Helyi menza (általában jókat, néha különlegesebb kaját is csinálnak) étlapját nézegetem (ABC menü + vacsoramenü, heti 5 nap :)), abból választok pár kaját, és egy listára írom őket, amit kiteszek a hűtőre.
Amit már megcsináltam, azt kihúzom. Így akár 3 hétre előre is megvan, mit főzök.
Minden hétre előre tervezek (már a bevásárlás miatt is).
De olykor nagyon hasznos a mindmegette.hu heti menüajánlója.
ha nincs ötlet mi legyen, akkor meg szoktam nézni a már jól bevált ételek listámat, itt többnyire találok olyat, amit szívesen ennék
vagy ha nem, akkor is ad ötletet mit csináljak
ha meg van időm és kedvem kísérletezni egy teljesen újjal, akkor meg a már lementett, de még nem próbált recepteket szoktam átfutni (nekem ebből nincs olyan nagyon sok, szóval nem veszek el köztük)
Én hetente meghatározott ritmusban váltom az ételeket. Hetente 1 x csütörtökön szoktunk vásárolni, akkor döntjük el, hogy a következő héten mit főzzünk.
H: a vasárnapi maradékot esszük meg, ha kell kicsit átalakítom, vagy kipótolom.
K: hús mentes nap, főzelékféle, vagy valamilyen zöldséges étel.
Sz: valamilyen laktató leves (ezt mindig 2 napra főzöm), amihez elég egy pogácsa vagy palacsinta
Cs: a szerdai leves, valamilyen tésztával
P: mindig valamilyen halat készítek, körettel, salátával
Szo: valamilyen egytálétel,pl. rakott zöldség, de mindenképpen olyan, amit előre össze lehet állítani, aztán csak beteszem a sütőbe és készre sütöm.
V: leves , utána húsétel körítéssel, zöldségekkel, salátával, sütemény.
Sokszor azt, amihez van itthon alapanyag. Ma babgulyás volt, mert a húsvéti sonkának levágtam a bőrét, jó füstölt, épp megfelelő a babgulyásba, ízt adni.
Amúgy: ami eszünkbe jut, vagy épp megkívánjuk. Általában hét közepén megbeszéljük, hogy van-e valami, amit ennénk, mert ha igen, úgy intézzük a bevásárlást, hogy hétvégén az legyen az ebéd. Ehhez hozzátartozik, hogy hétközben mindannyian munkahelyi menzán eszünk, szóval csak hétvégén van nagyobb főzés. De én nézem az éttermek heti menüjeit is, hogy ötleteket merítsek. Szóval nálunk működik a megbeszéléses módszer, ha meg senkinek nincs ötlete, akkor én döntök, hogy mit főzök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!