Mi alapján döntitek el, hogy mi legyen az adott napi menü?
A család kívánsága szerint főztök, pénztárcához igazodtok, vagy az éppen aktuális "hangulatotok" határozza meg az ebédet?
Sok helyen "szokás" pl, hogy hétvégén szigorúan húslevest főznek, és rántott húst készítenek valamilyen körettel. Ez nálatok is így megy?
Én már néha unom kitalálni, hogy mit főzzek, ha a páromat megkérdezem csak annyit mond, hogy neki mindegy csak ne olyan legyen amit nem szeret. Szóval vele se vagyok előrébb. :)
Kivétel erősíti a szabályt: évente kb. 2x főzök húslevest, mármint a hagyományosat.
Inkább a zöldségfélékből készített leveseket, vagy a krumpli és tésztaleveseket részesítem előnyben.
Télen inkább a pörköltek és egyéb húsfélék, ilyenkor pedig alig-alig van hús, inkább a "zöldek" rántva, rakva stb.
Egyébként azt döntöm el, mire éhezek, mit akarok enni vasárnap, megnézem, hogy mi van itthon hozzá, és mit kell még beszerezni. Átgondolom, hogy a maradékból mit, hogyan tudok variálni a következő napokra. Így gyakorlatilag 2-3 napra "elintéztem" a főzést. Majd hét közepén még egyszer ugyanezt, és vége a hétnek.
Ha tudod, hogy pörköltet főzöl nokedlivel, akkor abból kavarj annyit, hogy következő napra legyen elég egy-egy tányér tojásos nokedlinek.
Ha sültet készítel hagymás törtkrumplival, akkor lehet krumplis-tészta.
A sülthús maradékból lehet brassói, vagy borsos tokány a következő napon
A pörkölt maradékból lehet gulyásleves, rizeshús, rakott zöldbab, vagy éppen töltött húsos palacsinta
Most egyébként könnyü: tökféleségeket tudod rántani, tölteni, vagy éppen valami lecsó-alapba belekockázni.
A kelkáposztát is imádom kirántva, nemcsak főzeléknek.
Most szezonja van a töltött paprikának, a legkülönbözőtt rakottaknak.
Hangulatból főzni a legritkábban, inkább sütni szoktam, csak úgy hangulatból:) nagyjából tervszerűen főzök, de családi egyetértéssel. kb csütörtökre összeáll a hétvégi kívánságmenü, eszerint vásárolunk pénteken.A spórolos fajtához tartozom, figyelem a szórólapokat, és igyekszem
akciós dolgokbók kihozni a menüt.
csak hétvégén főzök nagycsaládra, ezekből az ételekből mindig teszek el kisebb adagokat a fagyasztóba, ami a párommal kettőnknek elég.
ha ezekre nem vágyunk éppen, akkor egy gyors lecsó, paprikáskrumpli, krumplistészta vagy valami más egyszerű egytálétel, vagy egy főzelék sültkolbásszal pl.
Fel szoktam írni a naptáramba a hétvégi menüket, és ott lapozgatok sokszor, hogy mi volt már jó régen, és a akkor bedobom a témát. vagy nyer, vagy valaki kitalál valami mást:)
Alapvető dolgok mindig vannak itthon, normál mennyiségben
vagyis nem 20 kiló liszt, 20 kiló cukor stb., de 2-3 kiló igen.
minden egyéb is, ami egy főzéshez kell, így nem jövök zavarba, ha hirtelen kellene valamit összedobnom, akkor sem.
A hét napjaitól függetlenül főzünk, viszont szempont a szezonális alapanyag.
Simán elfogadom vasárnap a káposztás tésztát, szerdán a rántott szüzet.
Leves hetente kétszer.(négy napra)
szombaton járok piacra, az alapján főzök hogy mit kapok, mi az olcsó
ha sok a maradék variálom
a boltban mi van leárazva
pl ma a corába 100ft volt a ceres magvas kenyér, a norb update kenyérm, a büki kovászos kenyér meg 80ft mert ma jár le
ennek semmi baja holnapra csinálok hozzá lecsót, vasárnapra gulyáslevest és el is fogy a kenyér
idény zöldség, gyümölcsökből vásárolok és főzök
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!