Miért főznek még mindig az emberek (fiatalok) régi ételeket?
Nekem mar anyukam sem fozott gyerekkoromban ilyesmiket, hogy toltott paprika, rakott krumpli, rantott hus (semmilyen rantott etel nem volt szinte soha), grizes teszta stb, ilyenek mindig nagyszuloknel voltak maximum. Annyira nem bantam, mert mondjuk naluk megettem oket, de annyira nem szerettem regen sem ezeket a kajakat, anyukam sokkal jobbakat csinalt otthon, ugyhogy nem hianyoztak, nehany etelt pedig ma mar felnott fejjel nem is ertek. (Cukros kaposztas teszta, krumplis teszta (egy koret egy masik korettel kb), grizes teszta, foleg ezeket nem.)
Felnottkent altalaban internetrol nezunk ki valami jo receptet, illetve van 1-2 szakacskonyvunk, amiben erdekes, egeszseges etelek vannak. Annyifele konyha van a vilagon, annyi alapanyag, megis FB csoportokban es itteni valaszokban is mindig azt latom, hogy az emberek kb ugyanazt a 6-7 regi kajat eszik es ennyi, amik raadasul nem is olyan jok, semmilyen szempontbol.
Amiket mi fozunk, azok sem sokkal dragabbak, nem homart eszunk vadhussal, atlagos alapanyagok, csak jobb receptek.
Egyrészt ez így nem igaz hogy a magyar konyha kiemelkedően egészségtelen lenne. Persze, lehet nagyon zsírosan főzni és mindent vastagon berántani/habarni, de nem muszáj. Egy pörkölt alapvetően nem kell hogy zsíros legyen, jó húsból kell készíteni, elég alá egy kevés zsír, lehet hozzá kis adag krumplit/nokedlit/tésztát és nagy adag uborkasalátát enni ha nagyon diétázni akarsz. A töltött paprika alapvetően zöldség, darált hús és rizs, abban mi a frász az egészségtelen. A tökfőzelék nálam sok tökből, kis tejfölből és kb egy kanál lisztből áll, nem annyira sűrű hogy megáll benne a kanál de cserébe finom. Ha nem fitneszmodell vagy akinek fűszerezetlen csirkemellen és öntet nélküli salátán kell élnie akkor ezek tökéletesen beleillenek a változatos, egészséges táplálkozásba, de időnként még egy rántott hús is mértékkel.
Ráadásul más nemzetek konyhái sem feltétlen egészségesebbek, ugyan miért jobb az olívaolajjal leöntött tészta (aglio e olio), a tésztával teli leves (ramen), a számtalan ázsiai konyhában megjelenő bő olajban sült csirke vagy olajban sült tészta, vagy egy klasszikus mexikói chili con carne mint a magyaros ételek amik miatt panaszkodsz?
Másrészt összekevered a hagyományos ételek fogyasztását az egyhangú étkezéssel. Ez a kettő nem zárja ki egymást. Szoktam főzni hagyományos ételeket, múltkor marhapörkölt volt, jövő héten székelykáposzta lesz, és egy rakott krumplinak is ideje lenne már. Meg amúgy mellé rendszeresen főzök vagy 10 másik nemzet hagyományos konyhájából és újszerű “trendi” ételeket is eszem, néhány alap dolgon kívül ritka hogy 1-2 hónapon belül kétszer ugyanazt főzöm. Tökéletesen megfér egymás mellett a vöröslencse curry, a sült lazac és a marhapörkölt.
Harmadrészt az emberek nagy része igenis azért eszik bizonyos ételeket mert finomak, ez pedig mindenkinek a saját szubjektív ízlése amiben senkinek nincs “igaza”. Nem tudom ezzel mi bajod.
71;; 10pontos! 👍😁
Tök röhej mikor pl lefikázzák a magyar főzelekeket.. h azcmilyen egeszsegtelen, mert a rántás... hott vsn benn kb 1 ek.liszt egy családi adagban... bezzeg a könnyű francia konyha.. mondják ugyanezek...7
Ahol egy állítólag könnyű zöldséggratin kb egy LITER besamellel van leöntve! Ami alsóhangon 10-15 dkg liszt...
LOL
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!