Milyen bort ajánlhatok a vendégnek az alábbi ételhez: Baranyai galuska endívia salátával?
Hideg előétel:
Borjúnyelv hidegen, kelvirágsaláta ágyon, Ravigote mártással
(Ide nem igazán tudom mi illene, hiszen a borjúnyelvhez száraz vörös bort, a salátához és a hozzá tartozó mártáshoz pedig szára fehéret gondoltam adni.)
Leves:
Tárkonyos vadraguleves
Meleg előétel:
Szarvas tatár Cumberland mártással
Bor ajánlatom:Sandeman Fine Rich Madeira
Főétel:
Rosé vadkacsamell konyakmeggy mártással
Desszert:
Mézes-epres sabayon
Ha még esetleg ebben segítségemre lennél, hogy jó-e az összeállításom és ha igen, akkor milyen bor illene hozzájuk? Ha így végtére is leírtam az általam kreált menüsort. 😅
Hálás lennék érte. :)
@12:
Szép, nehéz feladatokat adsz :) Baromi tetszetős a menü, gratulálok!
Sajnos csak telefonról tudok írni, ami nevetségesen lassan megy nekem, így ha nem gond, lehet egyesével mennék végig az ételeken - különben lehet felkötöm magam, mire a végére érek :)
- Borjúnyelv hidegen, kelvirágsaláta ágyon, Ravigote mártással:
Ilyenkor általában a mártást vesszük előre, mint szempontot. (Na meg a borjúnyelv nem feltétlen csak vörösborral párosítható.) Ennek ellenére így is lehet vöröset találni hozzá. Lehet meglepőt mondok, de turán. Egy magyar fajta, magyar keresztezés eredménye, és kiemelkedő ritkaságként aromatikus bort adó kékszőlő. Mivel festőlevű szőlő, ami azt jelenti, hogy a színt adó komponensek (antocianidok) nem csak a szőlő héjában, hanem a bogyóhúsban is megtalálhatók, könnyen elszáll a fenolos komponensek tartalma a túl sok irányába. Egy légies, könnyed verziója a fajtának azonban szerintem méltó kísérő lehet. Losonci Bálint (Mátrai borvidék, bár gondolom, úgyis ismered) szokott ilyen turánokat az asztalra tenni. De egyébként nemes egyszerűséggel egy könnyedebb szövésű, burgundiai pinot noir sem teljesen elcseszett ötlet mellé.
Ha fehérnél maradnál, akkor az előző ötletet továbbvéve egy fehér pinot noir (blanc de noirs felkiáltással - nulla héjon áztatás, és kész a kékszőlőből a fehérbor, de sejtésem szerint ezzel is tisztábam vagy), elzász vidékéről - azért onnan, mert ott tipikusan nem hordózzák agyon, ami esetünkben nem hátrány. De visszatérhetünk magyar vizekre, és egy száraz furmint - tartalmas és mégis könnyed mondjuk Balassa Istvántól - sem elvetendő. Ha pedig úgy érzed - én kissé úgy érzem -, hogy egy kicsit savban erősebb bor lenne az igazi, akkor egy komolyabb chenin blanc lenne a voksom - lehet viccesen hangzik, de szerintem megállná a helyét. Ha kell még ötlet, szólj, első körben ezek jutnak eszembe.
(Én az összes közül valószínűleg a fehér pinot noir-t választanám.)
Leves:
Tárkonyos vadraguleves"
Lehet, inkább ide kéne ellőni a furmint-kártyát. Ha nagyon nemzetközi borokat is nézünk, azért a magyar bor egy ilyen ütőkártyáját, mint a furmint, kár lenne kihagyni. És azon kívül, hogy furmint, erőteljes minerális beütésűt párosítanék a leves mellé. Ugye a furmintról elsősorban Tokaj jut mindenki eszébe, és a változatos - riolit, andezit, kvarc stb - vulkanikus talajok szép mineralitást tudnak a borba csempészni, de én még többet akarnék. Amihez pedig Somló bazaltja az ideális. És konkrétan a Somló Kincse Kézműves Kispince furmintját ajánlanám. Esetleg Barcza Bálintét. Mondanám a Somlói Apátság Pincét is, de az ő borukban lévő maradékcukor szerintem ide nem lenne jó. Ha egyik sem beszerezhető neked, akkor Tornai pince, vagy Kreinbacher - nem nyúlsz mellé egyikkel sem.
"Szarvas tatár Cumberland mártással
Bor ajánlatom:Sandeman Fine Rich Madeira"
Passz. Komolyan. Nem tudom, milyen lehet a cumberland mártás, sosem ettem még. Így pedig nehéz. De annyi bizonyos, hogy ha ezt a bort teszed hozzá, akkor a továbbiakban nehéz dolgunk lesz. Ez egy avinálással készített, erősített, édes vörösbor. Legalább nagyjából úgy kellene kinézni a borsornak, hogy a könnyedtől haladunk a legkevésbé könnyed felé. Több okból is ajánlatos, ha van egy íve. Ez pedig egy bor-atombomba. Ennél nincs feljebb. Egyrészt két nem túl nehézbombázó fehér után nagyon nagy a szakadék, másrészt, mégha édes régióba is maradunk ezután, egy erősített édes vörös után csak lefelé vezet az út, ami nem túl jó. Szerintem gondold át ezt a választást.
Uh... Köszönöm. 😊😊 Azért még én is tanultam valami újat a fent leírtakból, ezt is nagyon köszönöm! A szintvizsgámon hasznosítani fogom mindenképp. 😊
Nos, figyelembe fogom venni mindazt, mit leírtál, és aszerint választom majd a bort az ételhez. Utóbbihoz annyit, hogy én is féltem a Madeira bortól, hiszen tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy ha egy ilyet ellövök a főétel előtt akkor az a kulináris élmény kárára menne szerény véleményem szerint, hisz mint ahogy azt te is említetted, ez a bor a csúcs... a top, és annál nemigen van feljebb, viszont kénytelen voltam madeira bort adni a meleg előételemhez, hiszen a cumberland mártás egyik alap hozzávalója a madeira bor. :/
Itt egy recept róla, amit gyorsfuttában szedtem most le:
A mustárt összekeverjük a vörösborral, a ribiszkeízzel, a narancs és a citrom lereszelt héjával, valamint a narancs levével és a cayenni borssal.
Az eredeti recept szerint a Cumberland mártás készítésekor a narancs és citrom héját borban puhára is párolják.
Hideg és meleg húsokhoz, rizshez adjuk.
Nos, tehát ő lenne a cumberland mártás.
Te egy ilyen esetben hogy taktikáznál, hogy egy hozzáértő vendég úgymond ne kulináris sivatag megélésével távozzon?! 😕
És az utolsó rész:
"Főétel:
Rosé vadkacsamell konyakmeggy mártással"
No igen. Erre lenne egy tuti tippem, de sajnos már nem kapható. Úgy 4-5 évente 1-2 magyar pincének sikerül természetes félédes vöröst csinálni. Semmi avinálás, semmi erjesztés-leállítás, semmi mustsűrítményezés, semmi szálvessző elvágás, nem is szalmabor - természetes félédes vörös. Legutóbb 2012 forró évében sikerült ez tudomásom szerint 3 pincének. Kóstoltam őket, eszményiek lennének ehhez az ételhez. De nem elérhető. Szóval mi marad? Mondjuk Olaszország,nazon belül is Piedmont és egy CO2 mentes Brachetto d’Acqui, megfelelő édességgel - ami itt szerintem egy 30-70 g/l. Nem hiszem, hogy nagyon kéne több, a száz fölötti régiók soknak tűnnek.
"Desszert:
Mézes-epres sabayon"
Alapvetően egy édes, bocsánat, "doux" rozé pezsgőre gondolnék. Talán nem is rossz zárásként. Most hirtelen mondjuk ilyet nem is tudnék mondani, legalábbis olyat, ami kellően komoly. Na meg a méz. A méz miatt én talán inkább egy édes fehérbort mondanék. Semmiképp sem olyat, ahol a botritisz kulcsszerepet játszik - így pl az aszúk kilőve, de egy szamorodniból is csak a legújvonalasabbakkal próbálkoznék. Inkább egy lendületes late harvest. (Lehet akár aromatikus szőlőből is, mint sárgamuskotály.) Demeter Zoli édes birtokbora szerintem nem lenne rossz. Vagy egy Sauska late harvest.
@15: ha sehogy nem találunk gombot a kabáthoz, akkor lehet kivételesen egy szimpatikus gombot érdemes választani és ahhoz kabátot keresni. Magyarán átgondolnám, hogy tényleg ezt a mártást tegyem-e a sorba, ne pedig keressek egy, a sorba illő bort - egy száraz vörös jönne leginkább - és ahhoz igazítsam az ételt. Ez nem megoldható?
Szintvizsga - ez érdekesen hangzik. Megkérdezhetem, mit tanulsz? (Igen, az megvan, hogy nem autószerelő képzés :D De kíváncsi vagyok, hogy pontosan miről is van szó. Esetleg ezek a menüsorok is vizsgamunkák? Persze, ha nem indiszkrétek a kérdések.)
Azta. Nagyon tisztelem a magas szintű tudásod, és csak ámulok és bámulok. 😱 Nos, igen... Ez profizmus kérem...
Közben eszembe jutott a levesre visszatérve, hogy jelen állás szerint nem kínálunk hozzá bort, régen szokás volt a magyaros levesekhez kadarkát adni, de aztán ez kikopott. Viszont, szerintem megérne egy misét, ha ezegyszer kivételt tennénk a protokoll alól, és ajánlanék bort a leveshez. Hátha sikerül elkápráztatnom a szakoktató Urat, hogy azért néha-néha alkalomadtán jó az a kis bor a leveshez. 😅😃
Pont azon gondolkoztam hogy mártást váltok, hiszen az ételen még tudok változtatni, de a boron már nem.
Dehogy, szívesen válaszolok bármi ilyennemű kérdésre. ☺
Szóval, 17 éves vagyok, pincérnek tanulok és lényegében ez az utolsó évem. Ezáltal fontos, hogy föllegyünk készülve mindenre, nehogy az elnök beletudjon majd kötni Májusban bármibe is. 8 tétel van, amelyekhez menüsort kell összeállítani 5 csillagos szálloda feltételeivel. A szintvizsgán kiemelt hangsúlyt fog kapni a bor, mivel a vendégek eme alkoholos itallal kapcsolatban jobban képbe vannak, mint mondjuk a hozzá társított étellel a tapasztalatok szerint.
Lényegében 21 tétel van összesen a szakmából, ami 400 oldal, s emellett tudni kell a vendégnek az összes étel-ital ajánlatot elmondani idegen nyelven. (Nálam angolul.)
(Egyébként én is telefonról írok, úgyhogy én is szintén azért reagálok később. 😅)
@18-19: nem tudom, pontosan mikorra kell, de lehet fogok járni valamikor Kovács Antinál (háromszoros magyar bajnok sommelier), esetleg megkérdezem a levest illetően, de én részemről elképesztő pofátlansággal tenném mellé. Sőt, úgy rémlik, Antinak is voltak olyan borestei, ahol volt leves, bár ebben most nem vagyok teljesen biztos.
Most pedig őszintén: azt hittem, valamilyen sommelier-képzésen vagy, vagy séfnek tanulsz, szóval előtted is le a kalappal. És sok sikert!
Egyébként ha akár az elmondottakkal kapcsolatban, akár azon túl van bármi kérdésed - nem tudom, mondjuk mennyit tanítanak ilyen képzésen arról, hogy mi is az a botritisz, vagy mi az a szalmabor, vagy hogyan is néz ki a héjon erjesztés a borkészítésben, mi ennek a jelentősége, vagy ha bármi más borász szakmai dologra kíváncsi vagy - akkor szólj, szívesen írkálok ilyesmiről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!