Bevált somlói galuska recept?
Amit én venni szoktam, az kb. úgy készül, hogy:
- a kockákra vágott piskótát rumaromával locsolják meg, és mazsolával keverik össze. Gondolom azt előtte tejben áztatják, mert fincsi puha.
- ez megy a kehely aljára, majd rá egy bő adag folyékony csoki (de persze rakhatsz rá csokipudingot is!)
- annak a tetejére pedig jó vastagon a tejszín
- a legtetejét megszórják csoki-reszelékkel.
Csupa-csupa fogyókúrás kaja! Imádom!:))
Az igazán finom (és eredeti) somlói galuska nem egy trutymákkal lekent piskótakockás összevisszaság.
3 féle lapból készül: 1 sima, 1 diós és 1 kakaós. Ezek piskótalapok, melyekből az ízesített úgy készül, hogy 2-2 evőkanál lisztet darált dióval, illetve kakaóporral helyettesítesz. Amikor kihűltek, rummal, és nem aromával (!) meglocsolod a tésztát, enyhén.
Két krém szükséges hozzá: egy angolkrém (vagy végszükségben vaníliapuding), illetve egy sűrű csokoládéöntet, naranccsal (narancs elhagyható). Valamint rumban áztatott (lehetőleg arany)mazsola és megpörkölt, durvára vágott dió, és valódi tejszínhab, nem flakonos és nem növényi förmedvény.
Leteszed a sima piskótát egy tálcára, lekened az angolkrém felével, meghinted a dió és a mazsola felével. Erre jön a kakaós lap, a krém másik fele, a mazsola és a diós szórás. A tetejére teszed a diós piskótát, amit megkensz vékonyan sárgabaracklekvárral, majd megszórsz cukrozatlan kakaóporral.
Legjobb előző nap elkészíteni. Úgy tálalod, hogy kanállal "galuskákat" szaggatsz belőle, tejszínhabot halmozol rá, és megöntözöd a sűrű csokoládészósszal.
Akár tortaként is kivitelezhető, ez esetben szeletelhető is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!