Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Mennyire tartanátok furcsának...

Mennyire tartanátok furcsának egy nudista családot?Barátkoznátok velük ha kiderülne róluk?

Figyelt kérdés
Anya apa illetve 3 gyermekük, 17 és 10 éves lány,15 éves fiú nyáron sokszor mennek nudista strandra. Leginkább külföldi nyaralások alkalmával, de otthon a kertben is meztelenül napoznak illetve fürdenek a medencéjükben. Egy elég jómódú család intelligens szülőkkel, de számomra nagyon furcsa hogy a gyerekeik előtt meztelenkednek. Egyáltalán ez a gyerekek számára nem megalázó? Nem fogják szégyellni emiatt a testüket?

jan. 20. 13:33
1 2 3 4 5 6 7
 51/65 anonim ***** válasza:
79%
Az öltözet mértéke társadalmi elvárás. Vannak országok, ahol a nőknek csadort meg burkát kell hordani és ha valakit anélkül meglátnak azt megbüntetik és szégyellnie kell magát. Nekünk szerencsére ez nem a normalitás. Az alap, a természetes állapot a meztelenség, minden ruha és szégyenlősség csupán a társadalmi elvárásokhoz való alkalmazkodás miatt nevelődött belénk. A magyar társadalomban a határ az alsóneműnél és a fördőruhánál van, de ez is csak egy társadalmi korlát, aminek raionális értelme nincs, hiszen minek a fürdéshez bármiféle öltözék? A szégyenérzet pedig tanult norma, amit a szülők és társadalom nevel bele a gyerekbe, attól függően, hogy az adott társadalomban mi a hivatalos elvárás. De ez mind csak a szabadság korlátozása. Aki pedig elítél valamit, annak javaslom, hogy előbb próbálja ki, és csak aztán mondjon véleményt. Sok olyan emberről tudok, aki miután kipróbálta, milyen jó is szabadon fürdeni, megváltoztatta az álláspontját. Szóval ne legyetek előítéletesek, különösen úgy, ha nem is tudjátok, hogy miről is szól az adott dolog.
jan. 30. 10:47
 52/65 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen barátkoznék. Sőt megkérném, hogy amikor látogatom, nyugodtan maradjanak levetkőzve.
febr. 4. 06:06
 53/65 anonim ***** válasza:
35%

Nekem volt ilyen osztálytársam, csak ott ketten voltak gyerekek, 1 fiú + 1 lány. Mit mondjak, egész évben azon nevettünk, amiket ezek csináltak, mert amúgy a srácnak is kellemetlen volt, de muszáj volt neki a családjával menni. És persze kiderültek dolgok innen-onnan, aztán jókat nevettünk.

Szóval én azt mondanám, hogy de igen, elég megalázó volt neki, legalábbis a fiúnak biztos. A nővérét nem ismertem.

febr. 19. 12:46
 54/65 anonim ***** válasza:
25%

Ebben biztos vagy?

"A szégyenérzet pedig tanult norma"

Én eddig úgy gondoltam, hogy a serdüléssel párhuzamosan jelenik meg a szégyenérzet is. Mert ugye senki nem figyel fel arra, ő maga se, ha az 5 éves gyerek meztelenül homokozik a parton. De 15 évesen ugyanez nagy szégyenérzetet keltene benne, nem? Akkor ez csak tanulás kérdése, vagy ha senki nem nevelné bele a szeméremérzetet, akkor 18 évesen is vígan homokozna a strandon meztelenül?

Érdekes kérdés ez.

febr. 19. 13:06
 55/65 anonim ***** válasza:
Szégyent az ember sokféle társadalmi norma megsértésekor érezhet. Nem a serdülőkorban kapcsolódik a meztelenséghez szégyenérzet, és nem is magától. A meztelenség miatti szégyenkezés már óvodáskorú gyerekekben is kialakul, ha azt látják, hogy mindenki takargatja magát, illetve mások gúny tárgyává teszik, ha ő ruhátlan. Ami elég gyakran előfordul.
febr. 19. 14:50
 56/65 anonim ***** válasza:
100%
#55: Tehát akkor, ha a többiek emiatt megszégyenítik, vagy ezt tanulja a többiektől. De egy nudista közösségben vagy a természeti népeknél senki nem szégyeníti meg a másikat ha meztelen, tehát mégiscsak tanult norma.
febr. 19. 16:00
 57/65 anonim ***** válasza:
100%

55-56

Izgalmas kérdések ezek. Én nudista családoknál tapasztaltam, hogy a kicsik nem éreztek semmiféle szégyent semmilyen körülmények közt meztelenül. De aztán ahogy elkezdtek serdülni, úgy kezdtek el nagyon szégyenlősek lenni, és nyílt titok, hogy a legtöbb családnál pont azért marad abba a családi nudizmus, mert a kamasz gyerekek nem hajlandók levetkőzni. Egyik évben még igen, mert akkor még elfogadhatónak tartotta, de a következőre már elkezdett markánsabban fejlődni, és pl szőrösen már kizárt, hogy levette volna a nadrágot.

Én nagyon úgy éreztem, hogy ez a serdüléssel párhuzamosan jött elő, de persze azt nem tudhatom, közben mi is történt.

Csak tehát étrdekes jelenség, hogy naturista családoknál is van egy ilyen átmeneti időszak, amikor a gyerekek kamaszok, és akkor biztosan nem vetkőznek, aztán olyan kb 25 évesen ismét vetkőznek és nincs semmi gondjuk ezzel. Egyfajta átmeneti szégyenlősség. Ez az átmenetiség vajon mivel magyarázható, ha nem a kamaszkori szégyenlősséggel?

febr. 19. 17:05
 58/65 anonim ***** válasza:
86%
57# Szerintem nincs ilyen, aki ebbem nevelkedett, az kamaszkorban sem lesz szégyenlős, és ledobja a ruhát.
febr. 19. 17:27
 59/65 anonim ***** válasza:
100%

Dehogynincs! Ismertrem naturista családod, nem is egyet, és mindegyik erre panaszkdoott. Azaz a gyerekek kamaszodás után már nem akartak menni, de huszonévesen ismét szívesen mentek.

Persze az lehet, hogy egyéb kortársi behatás és nem pont a szégyenlősség, de tényleg így volt több családban.

febr. 19. 18:15
 60/65 anonim ***** válasza:
100%
#57: Igen, ezt én is tapasztaltam, de aztán kiderült, hogy azért, mert ugye a gyerek nem csak elszeparáltan a családban van, hanem más közösségekben is és ott meg ezt látja, ezt tanulja.
febr. 19. 18:47
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!