Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Titeket mennyire zavar, ha...

Titeket mennyire zavar, ha valaki tájszólást, dialektust használ?

Figyelt kérdés
Párom zalai én budapesti vagyok. Gyakran mondja az ű-t ü-nek. Illettve a t-t hosszabban, pl hűtő, hüttő. Meg van pár ilyen dolog, meg kifejezés is, s nem érti, hogy miért nevetek vagy miért nézek nagyokat mert nem értem mit mond.

dec. 18. 11:56
1 2 3 4 5
 41/48 A kérdező kommentje:
Engem az is irritál, hogy Pesten. De lehet ez csak a budaiakat zavarja. 😁 Közért régebben volt, most már eléggé kihaló félben van a dolog. Én boltot szoktam mondani.
dec. 29. 14:03
 42/48 anonim ***** válasza:
100%

A közért szót Pécsett is ugyanúgy mondták, de már szintén nem nagyon hallani, úgyhogy ez nem kifejezetten budapesti dolog.

Engem egyébként nem zavar a tájszólás, aranyosnak is találom (de 0/24-ben lehet, hogy már kevésbé tetszene, ezt őszintén nem tudom). A tájszók pedig csak még érdekesebbé teszik számomra a nyelvet.

dec. 29. 14:16
 43/48 anonim ***** válasza:
Ha valaki suttyó akkor igen
jan. 1. 23:30
 44/48 anonim ***** válasza:
100%

Erre szokták az ügyvédek mondani: a friss házastársaknál a kis hibák milyen aranyosak a másik fél szemében. 20 év múlva ez lesz a gyilkossági inditék.

:-)

jan. 1. 23:40
 45/48 anonim ***** válasza:

Mikor vidéken laktam, akkor én is azt mondtam, hogy majd Pestre szeretnék költözni a jövőben. Mikor megtettem, és már itt éltem egy ideje, nem, hogy nem használtam a Pest kifejezést, hiába élek a pesti oldalon, hanem elkezdett zavarni a "felmegyünk Pestre". Először is miért fel? Pláne azoknál, akik északabbra laknak a fővárostól, másrészt miért pont Budát hagyják el? Lehetne a várost Budának is becézni, miért mégis Pestre jönnek a rokonok, mikor a tesómat látogatják, aki történetesen a XI. kerületben lakik, ami BUDA.

A közért szóra emlékszem, hogy a Barátok Köztben hallottam először vidéki gyerekként, apám azt mondta, hogy "Pesten" hívják így az emberek az ABC-t, de igazából 1-2 idősebb emberen kívül senkit nem hallottam, aki élőben így utalt volna a boltra.

jan. 4. 15:24
 46/48 anonim ***** válasza:
100%
Azért mondják, hogy "fel"megyünk, mert megmaradt a régi idökböl. A hivatalok, irodák ott voltak/vannak. Pl. A legfelsöbb biroság.
jan. 4. 15:34
 47/48 anonim ***** válasza:
100%

Mert Budapest az orszàg fővárosa.

Ezt csak annak mobdom aki eddig ezt nem tudta.

Tehát. Olyat soha senki nem fog mondani, hogy:

Felmegyünk Szögedre.

Vagy azt, hogy fölmegyünk Szirmabesnyőre, vagy Csongràdra, vagy Fényeslitkére.

Ilyet soha nem fogunk mondani.

jan. 4. 17:28
 48/48 anonim ***** válasza:
0%
ne románokkal párasodjatok
jan. 9. 22:56
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!