Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Titeket mennyire zavar, ha...

Titeket mennyire zavar, ha valaki tájszólást, dialektust használ?

Figyelt kérdés
Párom zalai én budapesti vagyok. Gyakran mondja az ű-t ü-nek. Illettve a t-t hosszabban, pl hűtő, hüttő. Meg van pár ilyen dolog, meg kifejezés is, s nem érti, hogy miért nevetek vagy miért nézek nagyokat mert nem értem mit mond.

dec. 18. 11:56
1 2 3 4 5
 21/48 anonim ***** válasza:
85%
Nem zavar, kicsit fura, de megszokom. Ismerősök szabolcsiak, tehát ismerős a téma.
dec. 18. 19:12
 22/48 anonim ***** válasza:
100%

Nekem mai napig előjön a palóc tájszólásom, ha épp felcseszem magam valamin, és nekiállok szitkozódni szép magyar nyelvünkön, pedig a hétköznapi helyzetben tudok "szépen" beszélni magyarul, sztenderd magyarul.

Egy időben felcseszett, hogy a Lidl-ben a robothand azt mondta, hogy helyezzem az árut a kassza szallllllllagra. Egyébként senki más tájszólűsa nem zavar, sőt, van olyan kollégám, akiről alig tudok valamit, csak azért kedvelem, mert olyan szép ízesen használja a nyelvet.

dec. 18. 19:57
 23/48 anonim ***** válasza:
100%
Én nagyon szeretem hallgatni a tájszólásokat, esetleg a külhoni magyarok "ízes" beszédét. Egyszerűen tetszik, hogy van valami más abban, ahogy a szavakat ejtik :D Zavarni még nem zavart.
dec. 18. 20:28
 24/48 Szolovjov ***** válasza:
100%
Imádom a tájszólásokat. Különlegessé, változatossá teszi a világ legszebb nyelvét.
dec. 18. 21:34
 25/48 anonim ***** válasza:
100%

Én zalai vagyok férjem pesti, de sosem mondtam, hogy hüttő :D és nem is hallottam még.

Nálunk annyi volt csak, hogy volt olyan szó amit nem ismert. Pl dödölle, prósza.

Engem mondjuk nem zavar, ha valakinek tájszólása van, ha nem értem visszakérdezek.

dec. 18. 22:08
 26/48 anonim ***** válasza:
55%

Engem sem zavar.

Amikor gyerekként itt Pesten nyaraltam, az Erzsi mama megkért, hogy menjek ki a konyhába, és hozzam be a fridzsiderből a sütit.

Én csak álltam a konyha közepén és fogalmam sem volt, merre is kéne induljak. 🤔

Most viszont a párom alföldi csaj, elég erőss tájszólással.

De ebbe is van valami kis szexi dolog.

Amikor hétvégén pár pohár itóka után, erőss tájszólással megkér, hogy nagyon keményen rendezzem le hátulról, na az baromira izgató.

Olyan kemémy leszek mint a sarki villany oszlop. ☺️🤭

dec. 19. 10:12
 27/48 anonim ***** válasza:
48%
9-es! Ettől én is agyf...szt kapok. Tőle idősebb....NEM...nála idősebb!
dec. 19. 16:28
 28/48 anonim ***** válasza:
veszprém megye: Tedd be az ajtót (csukd be az ajtót helyett). Tikok - tyúkok. Máma - ma, hónap - holnap, hun vamnak - hol vannak, vótam bótba - voltam boltba, idekinn - kint, itt van e - tessék, itt van, gyüssz - jössz, mísz - méssz.
dec. 19. 16:31
 29/48 anonim ***** válasza:
45%
Összemosogatni elmosogatni helyett. Hülyét kapok ettől.
dec. 19. 16:32
 30/48 anonim ***** válasza:
0%
Budapesti tájszólás: polló - póló, tejja - tea, fóró - forró, közért - bolt. Én amikor felkerültem Budapestre Kőszegről, fogalmam sem volt, mi a fene az a közért. Arra ez ismeretlen szó.
dec. 19. 16:35
1 2 3 4 5

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!