Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Titeket mennyire zavar, ha...

Titeket mennyire zavar, ha valaki tájszólást, dialektust használ?

Figyelt kérdés
Párom zalai én budapesti vagyok. Gyakran mondja az ű-t ü-nek. Illettve a t-t hosszabban, pl hűtő, hüttő. Meg van pár ilyen dolog, meg kifejezés is, s nem érti, hogy miért nevetek vagy miért nézek nagyokat mert nem értem mit mond.

tegnap 11:56
1 2 3
 1/25 Metionin ***** válasza:
93%
Semennyire, megszoktam. Az zavar, ha valaki helytelenül mond valamit vagy nem tud írni de ennek nincs köze a dialektushoz.
tegnap 12:04
 2/25 anonim ***** válasza:
13%
A magyar tájszólás nem zavar, a külföldi akcentus igen. meg az elődó művészeknél zavar. Rúzsamagdni nagyon inritál, hogy nem tudja normálisan kiejteni a magyar szavakat.
tegnap 12:13
 3/25 anonim ***** válasza:
88%

A hűttő, tőlle, nállad amikor így mondják a falra tudnék mászni, meg az miatt, ez miatt, azért, ezért helyett. Meg vannak ilyenek, de nem fogom nekik szóvá tenni, mert így szokta meg.

De vidéki vagyok.

tegnap 12:18
 4/25 A kérdező kommentje:
En figyelmeztetem ra a paromat, mert engem kifejezetten zavar.
tegnap 12:28
 5/25 anonim ***** válasza:
88%
Olyan szinten nem zavar, hogy pl. amikor vidéki rokonlátogatásra mentünk több napra, már az első nap végére simán én is kezdtem átvenni a helyi tájszólást. Gyerekkoromban sok nyarat töltöttem ott, utoljára olyan 10 éves korom körül vihogtam az ottaniak tájszólásán. Aztán inkább megtanultam, és tényleg sokszor átvettem is.
tegnap 12:51
 6/25 anonim ***** válasza:
88%

A hüttő nekem nem tűnik zalai tájszólásnak, inkább rossz beidegződésnek talán a szülői házból.

Éltem Zalában, többnyire fel is ismeren a zalaiakat a nyílt és zárt magánganzók használatáról.

tegnap 12:52
 7/25 anonim ***** válasza:
20%

#4:

Márpedig ebben nem fog megváltozni, mert ő neki ilyen a nyelvjárása. Ha meg ezt te ennyire nem tudod megszokni, akkor minek jöttél össze vele? Az meg, hogy állandóan kineveted ezért, szimplán suttyóság.

tegnap 13:21
 8/25 anonim ***** válasza:
37%
Egyébként igen, ez nem zalai tájszólás, minden megyében hallani, csak rossz beidegződés. Ami a pestiektől zavar, az az igazándiból.
tegnap 13:36
 9/25 anonim ***** válasza:
56%

Engem egyetlen szóhasználat zavar, a valamilyenebb "tőle" ("nála" helyett).

A tájszólás nem zavar. Az affektálás baromira.

tegnap 13:57
 10/25 anonim ***** válasza:
71%

Engem is zavar, kb úgy vagyok, mint a hármas hozzászóló.

Falra mászok attól, ha valaki azt mondja, hogy "otholl" az otthon helyett. 😩

tegnap 14:17
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!