Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Miért van az, hogy bizonyos...

Miért van az, hogy bizonyos emberek ennyire manipulálhatóak, ha akciók vannak a boltokban?

Figyelt kérdés
Párom is ilyen, ha valahol 20%-os akciót lát, nincs mese, be kell jàrni a boltokat, meg megvenni mindent, mert most van akció, egy hét múlva nem lesz. Értem én a logikájukat, ugyanakkor rám hogyhogy kicsit sem hat? Sőt, nem mindig nézem meg mi akciós, ha valamihez kedvem van, nem veszem meg a lejárós terméket, csak azért mert van rajta mondjuk 30%kedvezmény.

okt. 17. 20:36
1 2 3 4 5
 31/43 anonim ***** válasza:
100%

"Csomó dolgot csak az ára miatt nem veszek meg, viszont ha akciós akkor már belefér a lélektani határba." - nekem ez az egy ami tényleg számít, bár ez se feltétlen racionális.

De most ha van a tejfölön -20%, ami amúgy kb 150Ft, az hidegen hagy. Annyira nem vagyok csóró.

okt. 18. 10:31
 32/43 anonim ***** válasza:
0%
Valójában az akció teljesen tudatos vannak kitalálva. Senki se adja olcsóbban igazából, hanem rá probál venni, hogy többet fogyasztjón az emberek. Senki se csináljon úgy, hogy ő túljárt a boltok fején.
okt. 19. 21:48
 33/43 anonim ***** válasza:
100%

De azzal, hogy veszek mondjuk a kedvenc mittomén tejemből három dobozt egy helyett, mert épp akciós, nem fogyasztok többet, senki nem járt túl senki eszén, de spóroltam valamennyit. :D Nem fogok három doboz tejet egy nap alatt meginni, csak mert van otthon. (Pláne, hogy csak kávéba használom, abból meg napi 1-2-t iszom meg.)

Aki összevásárol mindent, mert akciós, az nem spórol valóban, ha amúgy nem venné meg. De ez sem túljárás szerintem, ahogy valaki írta, van ami nem akciósan drága neki, de szívesen megvenné amúgy, és ilyenkor megveszi. Na ő többet fogyaszt, de megvett valamit, amit eleve akart, csak nem olyan drágán. Nem járt túl az eszén a bolt, csak úgy döntött a vásárló, hogy most ennyiért megéri neki egyszer.

okt. 19. 22:03
 34/43 anonim ***** válasza:
De a többi hónap visszahozza, ha egy tejet vettél rendszeresen. Lehetne olcsóbb is a többi hónapban kicsivel, de akkor nincs akció kampányolás.
okt. 19. 22:08
 35/43 anonim ***** válasza:
Mit hoz vissza, nem értem, lehet még korán van. Kb 4-5 doboz tejet veszek egy hónapban, legyen most 5. Ha ebből 3-at mondjuk 400 forintért veszek 600 helyett, akkor ebben a hónapban 2400 forintot költök tejre. A következőben mindet teljes áron veszem, akkor 3000-et. Nyilván nem csak a tejet szokták akciózni, hanem egyéb dolgokat is, amiket rendszeresen használok, szóval nem csak 600 forintot spórolok meg. Persze ennek úgy van értelme, ha előre az akciók mentén találod ki a heti menüt. Rohadt drága a kaja, de magát az étkezés részt simán kihozom maximum heti 15 ezerből, nyilván az egyéb kiadások feltornázzák a havi kiadásokat, macskakaja, kozmetikumokból, tisztítószerekből nem veszek pl olcsóbb sajátmárkásakat, azt meg mondjuk nem szoktam figyelni, ha elfogy a mosóparfüm egy hónapban egyszer, akkor hol akciós vajon, hanem ott veszem, ami útba esik, stb. De a kaját heti bevásárlással simán ki lehet hozni jól, kb 3-4 féle étel kell egy hétre és ezeket össze lehet rakni úgy, hogy a 30-40%-a akciós alapanyagokból van. (Egyszemélyes háztartás esetén, nyilván ahol van már plusz 1-2+ ember, ott nehezebb egyeztetni az igényeket.)
okt. 20. 09:08
 36/43 anonim ***** válasza:
100%

Részben a FOMO (félelem, hogy kimaradunk valamiből) amihez hozzá jön az a pszichológiai tényező, hogy a leg több embernek okosan kell kihasználnia a pénz elköltését. Vannak akik olcsóbban többet vesznek (a mennyiségre mennek), vannak akik csak azért veszik, mert mos akciós (a kihasználásra mennek), és vannak akiknek relatív sok pénzük van és általában nem számít (persze vannak kivételek).

Ezek a döntések legjobban az egyén érzelmi állapotától/ gondolkozásától és a pénztárca méretétől függnek. A gyakorlatban pedig a legjobban az érzelmi része és a pénztárca mérete dominál ezekben a döntésekben, amiket szokásszerűen végzünk.

Ez a téma igazából "ahány személy, annyi szokás", mert mindenki más feltételek alpján közelíti meg a vásárlást.

okt. 20. 11:31
 37/43 anonim ***** válasza:
100%
Mert mostanában inkább az értelmes embereknek nincsen pénze ugyanis a csökkent értelműek tudnak korrepetálást iskolákat szakmákat jó állást fizetni a gyereknek aztán tudnak diplomába is segédkezni vagy jó állást találni vagy egyáltalán családilag helyezkednek és akkor így nem kell nekik sok ész és úgyis van lóvé. Viszont akik általában okosak minden mással vannak elfoglalva a pénzszerzésen kívül, viszont az akciók azok nakik könnyűek mivel nekik nem oszt nem szoroz fejbe tartani egy-két változást az árakban, tehát ő nekik semmiség az hogy nézzük az akciókat vagy nem. A kicsit a butább embereknek meg nagyon-nagyon nagy nehézséget okoz hogy még azt is figyeljék hogy mi mennyibe kerül csak bemennek aztán megveszik és kész ugyanúgy ahogy dolgoznak is bemennek aztán csinálnak valamit jól van az úgy, úgyis apu majd elintézi hogy ne rúgjanak ki. Emellett ilyenkor erre fel is tudnak vágni ami ugyancsak jól tesz a kisebbségi komplexusuknak ami azért van mert azért ők is érzik hogy nem valami nagy szám a teljesítmény amire képesek.
okt. 20. 11:44
 38/43 anonim ***** válasza:
100%

"És akkor mi van? Kinek mi köze hozzá, hogy ki mit vesz, mikor, meg mennyit?"

Mert én nem tudom mivel pótolni. Ő máskor a sima tejet issza (abból is mindig az akciós százalék van kifosztva), én meg máskor is megveszem teljes áron a növényit. És amikor nekem lenne egy kis jó dolog, akkor annak, akinek mindegy, mit zabál be, elveszi a másik elől.

Ezért kellett beszabályozni, hogy mennyi tejet meg lisztet meg még nem tudom, mit lehetett venni, krumplit basszus, mert mindenki önző, mohó módon kifosztott mindent.

okt. 20. 21:45
 39/43 anonim ***** válasza:
0%

Menj át egy másik boltba. Gondolom az adott termék nem csak az adott bolt sajátossága és máshol is kapható. Plusz, meg lehet kérdezni egy eladót, hogy raktárban van-e még esetleg az adott termékből.

Nem hisztizni kell. Sőt, ha tudod, hogy a te terméked akciós, akkor menj oda nyitásra, hogy neked legyen. Mindenre van megoldás, csak akarni kell.

okt. 21. 03:45
 40/43 anonim ***** válasza:
53%
39, de az Aldiban nem akciós, ami a Pennyben. Autóm nincs, így nehéz bejárni a környék ugyanazon boltjait. Egyrészt nyitáskor úton vagyok dolgozni, másrészt nem nyitásra pakolnak ki, nem tudom, milyen álomvilágban élsz. Csütörtökön egész nap raklapokról pakolásznak ki mindent. A bevásárlókocsikat alig lehet eltolni a folyosókon. Vegyek ki heti 1 nap szabit, hogy a boltban dekkoljak, hogy le tudjak csapni valamire?
okt. 21. 05:14
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!