Miért van az, hogy bizonyos emberek ennyire manipulálhatóak, ha akciók vannak a boltokban?

"Csomó dolgot csak az ára miatt nem veszek meg, viszont ha akciós akkor már belefér a lélektani határba." - nekem ez az egy ami tényleg számít, bár ez se feltétlen racionális.
De most ha van a tejfölön -20%, ami amúgy kb 150Ft, az hidegen hagy. Annyira nem vagyok csóró.

De azzal, hogy veszek mondjuk a kedvenc mittomén tejemből három dobozt egy helyett, mert épp akciós, nem fogyasztok többet, senki nem járt túl senki eszén, de spóroltam valamennyit. :D Nem fogok három doboz tejet egy nap alatt meginni, csak mert van otthon. (Pláne, hogy csak kávéba használom, abból meg napi 1-2-t iszom meg.)
Aki összevásárol mindent, mert akciós, az nem spórol valóban, ha amúgy nem venné meg. De ez sem túljárás szerintem, ahogy valaki írta, van ami nem akciósan drága neki, de szívesen megvenné amúgy, és ilyenkor megveszi. Na ő többet fogyaszt, de megvett valamit, amit eleve akart, csak nem olyan drágán. Nem járt túl az eszén a bolt, csak úgy döntött a vásárló, hogy most ennyiért megéri neki egyszer.

Részben a FOMO (félelem, hogy kimaradunk valamiből) amihez hozzá jön az a pszichológiai tényező, hogy a leg több embernek okosan kell kihasználnia a pénz elköltését. Vannak akik olcsóbban többet vesznek (a mennyiségre mennek), vannak akik csak azért veszik, mert mos akciós (a kihasználásra mennek), és vannak akiknek relatív sok pénzük van és általában nem számít (persze vannak kivételek).
Ezek a döntések legjobban az egyén érzelmi állapotától/ gondolkozásától és a pénztárca méretétől függnek. A gyakorlatban pedig a legjobban az érzelmi része és a pénztárca mérete dominál ezekben a döntésekben, amiket szokásszerűen végzünk.
Ez a téma igazából "ahány személy, annyi szokás", mert mindenki más feltételek alpján közelíti meg a vásárlást.

"És akkor mi van? Kinek mi köze hozzá, hogy ki mit vesz, mikor, meg mennyit?"
Mert én nem tudom mivel pótolni. Ő máskor a sima tejet issza (abból is mindig az akciós százalék van kifosztva), én meg máskor is megveszem teljes áron a növényit. És amikor nekem lenne egy kis jó dolog, akkor annak, akinek mindegy, mit zabál be, elveszi a másik elől.
Ezért kellett beszabályozni, hogy mennyi tejet meg lisztet meg még nem tudom, mit lehetett venni, krumplit basszus, mert mindenki önző, mohó módon kifosztott mindent.

Menj át egy másik boltba. Gondolom az adott termék nem csak az adott bolt sajátossága és máshol is kapható. Plusz, meg lehet kérdezni egy eladót, hogy raktárban van-e még esetleg az adott termékből.
Nem hisztizni kell. Sőt, ha tudod, hogy a te terméked akciós, akkor menj oda nyitásra, hogy neked legyen. Mindenre van megoldás, csak akarni kell.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!