Csak szerintem megdöbbentően buták a mai huszonévesek?
Minden korban voltak buta emberek, nincs ebben semmi új. Ez nem egy korfüggő dolog.
Néha én is csak forgatni tudom a szemeimet, amikor valaki alapvető történelmi eseményekről nem tud semmit, vagy a szomszédos országok zászlóit se ismeri fel. Ez viszont inkább műveletlenség, mintsem az intelligencia hiánya. Egy valóban intelligens ember több dologhoz is ért, és ezek mind olyasmik, amik több területen is felhasználhatóak. Logikus gondolkozás, jó érvelés, fejlett szociális érzékek, magabiztosság, sokrétű érdeklődések, a fejlődésre való hajlandóság és lehetne sorolni. Ezek sokkal többet érnek, mint néhány dátum. Nekem már a gimnáziumi történelem tanárom is azt mondta, hogy nem az a legfontosabb, hogy mikor robbant ki az első világháború, hanem, hogy miért és milyen következményei lettek.
Kérdező, én is sok mindent kérdezhetnék tőled, ami számomra alapvető műveltség, de te nem tudtál hozzá szólni. Jó, ha az ember mindenhez ért egy kicsit, de az intelligencia nem itt kezdődik.
23/N
Igen, pont ezt szoktam tapasztalni, hogy nem tudják mikor volt az első világháború, de tudják miről szólt. Ja, nem.
"Egy valóban intelligens ember több dologhoz is ért, és ezek mind olyasmik, amik több területen is felhasználhatóak. Logikus gondolkozás, jó érvelés, fejlett szociális érzékek, magabiztosság, sokrétű érdeklődések, a fejlődésre való hajlandóság és lehetne sorolni."
Ebben teljesen igazad van, már el is kezdtem írni a hozzászólásomat arról, hogy a mai huszonévesek ezektől is kurv. messze állnak, csak aztán nem küldtem el, mikor a 8-as válaszoló közölte, hogy pusztán a lexikális tudásra alapozom az állításom.
Nyilván rengeteget számít, hogy milyen körökben mozog az adott illető. Az egyik baráti kör, aminek tagja vagyok, elég sokféle nemzetiségből tevődik össze (van európai, ázsiai, afrikai) és már többször felmerült, hogy különböző történelmi témákat boncolgatunk egy üveg bor vagy néhány koktél mellett, mert érdekes, hogy ugyanazokat az eseményeket milyen sokféle szemszögből el lehet mesélni, hogy mennyire nem ugyanúgy éli meg kettő vagy több ország ugyanazt a dolgot. Olyan barátaim is vannak, akikkel ezt nem tudnám csinálni, mert vagy nem érdeklődnek vagy nem tudnak eleget az adott történelmi eseményekről. Nem is baj, nincs olyan ember, aki mindenhez értene. Nekem is vannak olyan dolgok, amikhez minimálisan tudok hozzászólni vagy talán még annyira sem.
Az a baj, hogy általánosítasz. Hajalmos rá az ember, de több millió embert szeretnél beskatulyázni, ami különösen ironikus, hogy szerinted te nem tartozol közéjük.
23/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!