Szerintetek is megdöbbentő, hogy mennyit fejlődött a cigányság mióta egyenrangúak a magyarokkal (1989 óta)?
A cigányok a 15. század óta először a történelem folyamán ugyanolyan bánásmódban részesülnek a rendszerváltást követően, mint a magyarok. Akiknek van egy kis romológiai ismeretük tisztában vannak azzal, hogy az ezt megelőző időkben a cigány mindig is alsóbbrendű volt a magyar nép szemében (elég megnézni pl. hogy alig több, mint 80 éve ki lettek adva a náciknak), törvényileg is másként bántak velük. Javuk és vagyonuk nem lehetett, iskoláztatásuk szintén máshogy zajlott (sokáig nem is foglalkoztak vele). Konkrétan még azt sem engedték meg nekik, hogy elhagyják az országot, pedig nyugat felé akartak továbbmenni.
Tény, hogy rengeteg probléma van még mindig a cigányokkal, de szerintem az elmúlt 30 évben elképesztő ütemben fejlődtek, mint nép, egyre több az iskolázott cigány (statisztika is alátámasztja), a későbbiekben biztos vagyok abban, hogy még jobb lesz az arány.
Igazad van, valóban nagyon sokat fejlődtek az elmúlt évtizedekben. Én elég idős vagyok már, emlékszem, hogy az én gyerekkoromban 50+ évvel ezelőtt még alig volt olyan cigány gyerek, aki el tudta volna végezni az általános iskolát. A felnőttek meg szinte kivétel nélkül analfabéták voltak. Ma meg már az általános iskola teljesen természetes, és a legtöbben továbbtanulnak valamilyen középiskolában. Ha mást nem, legalább egy szakmunkásképzőt elvégeznek, de egyre több a diplomás cigány is.
De én ezt nem kötném a rendszerváltáshoz, inkább egy fokozatos fejlődés volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!