Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » A mostani fiatalok egy kicsit...

A mostani fiatalok egy kicsit egyszerűbbek?

Figyelt kérdés

Bocsánat, ha valakit megbántok ezzel, nem szándékom.

Azt vettem észre, hogy a mostani serdülők és huszonévesek, olyan mintha butábbak lennének egy fokkal. Egyszerűbb összefüggéseket sem értenek. Nyilván nem mindegyik, mert találkozom olyannal is, akire azt mondom, na igen, ez egy okos gyerek.

Általában viszont, mintha lebutított emberekkel beszélnék.

Nem tudom, hogy ez csak az életkornak tudható be, tehát mi is ilyenek voltunk, vagy tényleg valahogy másak a mai fiatalok. Az oktatás ennyivel rosszabb lenne az elmúlt 15-20 évben? Tényleg nem tudom eldönteni.

Amit még észrevettem, hogy angolul is sokkal kevésbé tudnak a mostani mondjuk 15-25 közöttiek, ami szintén meglepő számomra. Olyan mintha visszaléptünk volna egy szintet.

2023. febr. 5. 04:24
1 2 3 4 5 6 7
 21/69 anonim ***** válasza:
77%
#19 Tök menő vagy! :)
2023. febr. 5. 10:45
 22/69 anonim ***** válasza:
71%
Nem tudom, én pomt azt érzem, hogy a fuatalok okosabbak. Nagyobb a lexikai tudásuk is, jobban ertenek a tecjnologiához, nyitottabbak a világ dolgaira, elfogadóbbak, sokrétübbek. Az idősebbek meg csak azt tudják nyökögni, hogy bezzeg az én időmben. Közben beléjük 0 világlátás nem szorult, csak a Gyurcsányozásra meg az Orbánozásra futja. Ismételgetik amit a téveben hallanak, de kb 0 önálló gondolatuk van. De a fiatalok szapulása azert az megy. Az ilyen embereknek előbb magukba kene nezni inkább. Hibája meg mimden generációnak lesz. Amúgy meg az a generáció aki szidja a fuatalságot, az nevelte őket. Úgyhogy ha nem tetszik, korábban kellett volna észbe kapni és foglalkozni a gyerekeitekkel.
2023. febr. 5. 11:12
 23/69 anonim ***** válasza:
74%
#22 Pontosan.
2023. febr. 5. 11:26
 24/69 anonim ***** válasza:
17%

Én is 30-as vagyok. Én két dolgot vettem észre, amiben általában gyengébbek(nem mindenki, de pl a mi generációnkhoz képest többen mint mi anno).

Mindenki zsebében ott egy számológép a mobilon. Mi sokkal hamarabb és töbvet számoltunk fejben, papíron. Sok mai iskolás csak addig tud osztani/szorozni papíron még ezt vették, évekkel később már elgondolkodik, hogy hogy is kellett ezt... mert nincs rá szüksége. Hogy ez jó vagy rossz, majd az idő megmutatja.

Vagy a szépirodalom, vagy bármilyen irodalom olvasásának hiánya miatt nem olyan jó a szövegértésük, szókincsük. A mai kisiskolások már magázódni sem nagyon tudnak ha megfigyeltétek, kezd kikopni ez a forma.

2023. febr. 5. 12:42
 25/69 anonim ***** válasza:
74%

#24 nem tudom, te milyen embereket ismersz, de az én környékemen a magazodás tök alap, meg az alsósoknál is. En ugyan Budapesti iskolába jarok, de pont hogy azt tapasztalom, hogy a mi korosztalyunknak jobb a szókincse, mert pl több idegen eredetű szót ismer. Vagy mondjuk ott a nyelvtudás. A korosztályomban mindenki 2-3 nyelvet tanul, míg a legtöbb 40+os akiket ismerek egyet is alig beszel rendesen.

A számológépes dolog, valid, de tényleg nincs ra szükség. Sőt, a komplexebb matematikai problemákat amúgy sem lehet fejszámolással megoldani, úgyhogy teljesen fölösleges.

2023. febr. 5. 13:00
 26/69 anonim ***** válasza:
13%

#24 a mobilból eredően nem csak a számolás a gond. Több munkahelyi szakmai oktatótól is hallottam és én is tapasztaltam, hogy többen nem ismerik a hagyományos órát. Szakmai oktatásra, ahova ugye nem vihetik be magukkal a mobilt, a falon lévő, hagyományos óraszerkezetű óráról egyre többen nem tudják megmondani mennyi az idő. És ez nem kizárólag szegény sorsú, hátrányos helyzetű, "butábbacska" tiniknél probléma, normális körülmények között élők sem tudják.

#25 igen való igaz a nyelvtudással kapcsolatos észrevételed. A +40 pluszosok még a rendszerváltás előtt kezdték az általános iskolát, akkoriban még az orosz volt a kötelezően elfogadott nyelv. Viszont a mai fiatalok hiába tanulnak 2-3 nyelvet, ha az anyanyelvük nem megy sem szóban, sem írásban. Ők maximum szóbeli kommunikációban tudják hasznosítani a nyelvtudásukat, mert mint munkáltató nem biztos, hogy szeretnék olyat alkalmazni, akinek ha két mondatot le kell írnia magyarul, bármikor, bárhova, bármilyen témában, azt nem tudja megoldani, vagy általános iskola 3-4 osztályos szinten megy neki.

2023. febr. 5. 13:29
 27/69 anonim ***** válasza:
25%
A világ változik, ezzel együtt az emberek is. Attol hogy a mai fiatalok más dolgokban jók, mint ti voltatok még nem lesznek butábbak. Baromi sokminden van ami nekik alapbdolog és ti hozzá sem tudtok szagolni. Persze kritizálni mindig könnyebb, mint kinyitni a szemünket és észrevenni, hogy a világ nem olyan, mint a "régi szép időkben" volt.
2023. febr. 5. 13:36
 28/69 anonim ***** válasza:
24%
#26 Mondjuk az analóg óra nem-ismerete nem az ő hibájuk, hanem a szüleiké. Arról ne is beszéljünk, hogy a tanterembe berakni egy digitális órát azért nem egy nagy pénzügyi tétel...
2023. febr. 5. 13:38
 29/69 anonim ***** válasza:
77%

nagyon jót mosolyogtam 26-os válaszolón, na, kb. ilyen vérszegény kifogásokat szoktak azok találni, akik bele akarnak rúgni a fiatalokba.

"nem ismerek az analóg órát" brühühü. ennél már csak az volt jobb, amikro egy idős tanár azért rinyál, mert nem ismerek a fiatalok a 'szántás' szót.

"Viszont a mai fiatalok hiába tanulnak 2-3 nyelvet, ha az anyanyelvük nem megy sem szóban, sem írásban. "

szerencsére az 50 felettiek annyira pengék, naponta szembesülik ezzel a munkahelyemen. egy egyszerű levelet/ímélt/felszólítást nem tudnak értelmezni.

de tényleg marha mókás, hogy elegánsan elsiklas afelett, hogy az idősek nyelvtudása nulla (szegényeknek oroszt kellett tanulna), aztán belekötsz abban, h szted a fiatalok nem tudják használni az anyanyelvüket.

a te kommented is bizonyítja, h az idősek semmivel nem jobbak vagy értelmesebbek, csak beképzeltebb, és vért izzadva próbálni belekötni abba, h milyenek a fiatalok.

_

kérdező:

szívesen válaszolnél érdemben, de semmit nem tapasztaltam abból, amit leírsz.

én 30as vagyok, és azt látom, hogy messze az 50 vagy 60 feletti korosztály a legrosszabbb Magyarországon.

általában ők azok, akik max. 1 szűk szakterülethez értenek, amit tanítanak vagy amit csinálnak a munkahelyen, de máshoz alig értenek. szövegelni viszont nagyon tudnak.

2023. febr. 5. 16:52
 30/69 anonim ***** válasza:
11%

#29 élő példája a tiszteletlenségnek. Szerintem én normális stílusban írtam, nem személyeskedve, nem megbántva senkit.

Egyébként pont a te fajtád

Egyébként nem a digitális óra felrakása a probléma, hanem alapvető dolgok nem tudása!

A te feladatod pedig az itt irkálás helyett az lenne, hogy foglalkozz a gyerekeddel, leendő gyerekeddel.

Csak úgy "süt" belőled az értelem..

2023. febr. 5. 17:34
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!