Csak engem zavar amikor valaki így beszél?
Figyelt kérdés
Amikor a keresztnév elé valaki oda teszi az "az,a" névelőt pl. "Na, már megint hívott az Andi" vagy "Mondd már meg a Lajosnak, hogy hívjon fel!".Annyira nem zavar, hogy ne tudnám magam túltenni rajta, de amikor meghallom mindig egy pillanatra felmegy a vérnyomásom. Van olyan ismerősöd, aki így beszél? Titeket nem zavar?2021. aug. 16. 19:07
31/31 anonim válasza:
Szerintem senki nem vitatja, hogy az irodalmi nyelvben nem így beszélnek, ettől függetlenül a hétköznapokban nem irodalmi nyelven kommunikálunk egymással. Már válaszoltam korábban, hogy mi a családban nem csak a konkrét személynevek előtt, hanem az "anya, apa, mama" és hasonló megnevezések előtt is névelőt használunk. Nálam ez olyan dolog, mint pl. a káromkodás. Nyilván barátok között, közvetlenebb beszélgetés közben elhangik, hogy pl. "sz#r", de hivatalos ügyekben soha nem káromkodok. Vagy pl. anyámtól megkérdezem, hogy mi otthon a "kaja", de étteremben már "ételt" kérek.
A nagyszüleim is így beszélnek, pedig egyikük sem pesti. Az egyikük Szabolcs megyéből, a másik az Alföldről, paraszti családból származik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!