Csak engem zavar amikor valaki így beszél?
Én 42 vagyok, olyan 8-9 éves lehettem, mikor mondta a tanár, hogy milyen csúnya ez az új szokás, hogy névelőt tesznek a nevek elé, de szerencsére csak Pesten van valamennyire elterjedve. Miskolcon voltam gyerek.
Én is meglepődtem rajta, mert én akkor még soha életemben nem hallottam névelővel mondani a neveket, csak a tanártól! Én is szörnyülködtem rajta magamban, hogy milyen csúnya, meg milyen hülyeség is így mondani.
De teltek-múltak az évek, és az egész országban elterjedt ez, ma már sokszor én is így mondom, már fel sem tűnik, sőt, az apám, egyéb rokonok is, akik jó 25 évvel idősebbek is így beszélnek már. :D
Ez van, változik a nyelv folyamatosan, már Grétsy tanár úr is megmondta annak idején.
A GRÉTSY (így csupa nagybetűvel)
Akkor is szokták használni a névelőt a személynév előtt, ha valakinek a nagyságát akarják kifejezni jelezvén azt, hogy sokak által megbecsült személyről van szó.
Én Budapest mellett nőttem fel és mindig így mondtam/hallottam a mindennapi beszédben. Nem csak a személynevek előtt használok névelőt, hanem pl. a testvéreimmel úgy hivatkozunk a szüleinkre, nagyszüleinkre is, hogy az anya, az apa, a mama (pl. "Az apa megkért, hogy vigyem ki a szemetet").
"Hivatalos" beszédben (pl. idegenekkel, akikkel nem olyan közvetlenül beszélek) sosem használok névelőt.
A nyelv változik. Általánosban valaha még én is hallottam hogy nem szabad nevelot használni nevek előtt, meg a "de viszont" az helytelen, "És"-sel nem kezdünk mondatot... Budapesti vagyok, már akkor is mindenki használta ezeket a köznyelvben, az én fülem már akkor sem érezte helytelennek (30 vagyok)
A nép nem irodalmi nyelven beszél, a helyesírást is átírták már a köznyelvi változások miatt többször.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!