Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Csak engem zavar amikor...

Csak engem zavar amikor valaki így beszél?

Figyelt kérdés
Amikor a keresztnév elé valaki oda teszi az "az,a" névelőt pl. "Na, már megint hívott az Andi" vagy "Mondd már meg a Lajosnak, hogy hívjon fel!".Annyira nem zavar, hogy ne tudnám magam túltenni rajta, de amikor meghallom mindig egy pillanatra felmegy a vérnyomásom. Van olyan ismerősöd, aki így beszél? Titeket nem zavar?
2021. aug. 16. 19:07
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
85%
Nem zavar.
2021. aug. 16. 19:12
 2/31 anonim ***** válasza:
27%
Sosem zavart, nem is értem igazából a kérdést. Mit kellene mondania? "Na, már megint hívott Ő Andi"? "Andi hívott már megint"? Más opció nem is jut most eszembe. Egyik sem helyes, se Ő-vel, se az "az" nélkül, csak ha a mondat elején van a név, akkor tűnik a legkevésbé hibásnak. Ha a mondat közepéről hagyjuk el az "az"-t, akkor még rosszabb. "Na, már megint hívott Andi." Ezt szerintem nem lehet "az" nélkül mondani. Felénk mindenki így mondja, sosem gondoltam abba bele, hogy ez bárkit is zavarhat, mert még sosem hallottam más verziót.
2021. aug. 16. 19:18
 3/31 anonim ***** válasza:
92%
Engem nem zavar.
2021. aug. 16. 19:23
 4/31 A kérdező kommentje:
Ahol én élek ott simán úgy mondjuk, hogy "Na, már megint hivott Andi" meg "Légyszives szólj Lajosnak, hogy hívjon fel".
2021. aug. 16. 19:27
 5/31 anonim ***** válasza:
87%
Nem zavar, ez egyes tájegységekben élőknél így szokás.
2021. aug. 16. 19:28
 6/31 anonim ***** válasza:
82%
#4: Érdekes. 35 évem alatt sosem hallottam még ezt a változatot. #2 voltam.
2021. aug. 16. 19:29
 7/31 anonim ***** válasza:
83%
Engem nem zavar, en is ugy szoktam, de szoltak mar ram miatta. Nekem olyan hogyha azt mondom hívott Anna, mintha csak egy darab Anna létezne a foldon vagy nemtudom nekem fura :D
2021. aug. 16. 19:33
 8/31 anonim ***** válasza:
88%
A határozott névelő személynév előtt hibás használat. Legalábbis régen az volt, de lehet, hogy a népszokás az új szabályokban már felülírta. Én is mindig ki voltam készülve tőle, de aztán mióta Pesten élek, megszoktam.
2021. aug. 16. 19:33
 9/31 anonim ***** válasza:
54%

Szerintem ennek akkor van "értelme", ha egy olyasvalakiről beszélünk, aki nem a szorosabb családi/ ismeretségi körből való.

Ha azt mondom, hívott Zoli, akkor valamelyik rokon, barát lesz az, de ha elé teszem hogy "az vagy "a" akkor valaki távolabbi ismerőst érzékeltetem. Azt hiszem talán lehetne ez a magyarázat, de amúgy nekem úgy is természetes, ahogy nálad kivágja a biztosítékot :D

2021. aug. 16. 19:36
 10/31 anonim ***** válasza:
80%

Személynevek elé nem teszünk névelőt, tehát nem mondjuk pl. azt, hogy a Batthyány-kormány pénzügyminisztere a Kossuth Lajos volt.

A mindennapi beszédben azonban használjuk (bár nem helyes) pl. láttad a Lajost?

Van még pár példa, amikor szoktunk használni névelőt személynevek előtt pl. az Ady Endre utcában lakom (egyébként nem 😄). Bár ez inkább már a földrajz névhez tartozik.

2021. aug. 16. 19:46
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!