Kezdőoldal » Emberek » Emberi tulajdonságok » Csak engem zavar amikor...

Csak engem zavar amikor valaki így beszél?

Figyelt kérdés
Amikor a keresztnév elé valaki oda teszi az "az,a" névelőt pl. "Na, már megint hívott az Andi" vagy "Mondd már meg a Lajosnak, hogy hívjon fel!".Annyira nem zavar, hogy ne tudnám magam túltenni rajta, de amikor meghallom mindig egy pillanatra felmegy a vérnyomásom. Van olyan ismerősöd, aki így beszél? Titeket nem zavar?
2021. aug. 16. 19:07
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%
Én is így beszélek, tudom nem túl elegáns de valahogy nem áll rá a szám, hogy nevelő nélkül mondjam, olyan furán hangzik
2021. aug. 16. 22:41
 22/31 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy vélem, hogy jelentésben is eltér az, ha használunk egy név előtt névelőt vagy sem. Például, hogy "tegnap láttam Gézát" nem egyenlő azzal, hogy "tegnap láttam a Gézát". Előbbi általános, míg utóbbi sokkal konkrétabb. Olyan mint a: "tegnap láttam kutyát" vagy "tegnap láttam a kutyát". Előbbi egy nagy csoportra vonatkozik (kutyák) és azok egyik tagját láttam, míg utóbbi konkrétabb, a beszélgetés másik résztvevője egy konkrét kutyára fog gondolni (például arra, amelyik már egy hete a környéken kóborol). Nevekkel is ugyan így lehet értelmezni.
2021. aug. 16. 23:39
 23/31 anonim ***** válasza:
100%
Engem nem zavar, én is használom (viszont nem mindig, hanem leginkább akkor, ha olyasvalakiről beszélek valakinek, akit nem ismer, pl. a szüleimnek a csoporttársaimról, akiket csak névről tudnak, hogy kicsodák).
2021. aug. 17. 01:12
 24/31 anonim ***** válasza:
100%
Én mindig névelővel mondom őket, mert errefelé így szokás. Mindig azt hittem, hogy csak a filmekben és sorozatokban mondják névelő nélkül.
2021. aug. 17. 08:39
 25/31 anonim ***** válasza:
52%
Mondjuk attól függ, milyen sorozat. A Barátok köztben névelővel mondták.
2021. aug. 17. 10:34
 26/31 anonim ***** válasza:
100%
Nem zavar.Családon belül is így monjuk egymás nevét,és természetesnek vesszük.De az sem zavar,ha más nem tesz elé névelőt.Pesti vagyok,és azt vettem észre,vidékiek általában nem raknak.
2021. aug. 17. 21:39
 27/31 anonim válasza:
Én mindig igy mondom :) de kinek a pap kinek a papné
2021. szept. 9. 21:06
 28/31 anonim ***** válasza:
47%

Könnyű Katát táncba vinni, ha maga is akarja.

Nem pedig a Katát viszik táncba... Ez is mutatja, hogy eredetileg nem volt névelő a nevek előtt. Ez egy modernkori dolog, én elhiszem, hogy Pestről terjedt el az egész országban.

2021. szept. 28. 19:39
 29/31 anonim ***** válasza:
100%
Szinte biztos, hogy nem Pestről terjed. Mi az alföldön élünk, felénk nem igazán szokás névelőt helyezni nevek elé. Anyai ágon a rokonságom jó része Somogyban él. Mindig is ott éltek. Mindenki, még a 102 éves dédmamám is névelővel mondja az összes nevet. Egyszer fel is jött ez a téma, azt mondták, hogy ők mindig is így mondták, előttük több generációig visszamenőleg biztosan. Szóval egy 100-150 éve ez már biztosan szokás volt Somogyban.
2021. szept. 28. 20:09
 30/31 anonim ***** válasza:
Én nem vitatom, amit mondasz, előző, de az biztos, hogy az irodalmi nyelvben nem így beszélnek. Ha elolvasol egy könyvet, akár olyat, amit 150 éve adtak ki, pl. egy Jókai regényt, ott nem találsz ilyesmit. Lehet, hogy néhány ponyvairományban manapság már névelőznek, de egy igényes könyvben nem, akár tegnap íródott, akár 20 vagy 50 éve.
2021. szept. 28. 23:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!