Ismerőseid, családtagajaid közül sokan mentek ki külföldre? Ha lenne lehetőséged, akkor mennél?
28 éves vagyok,a környezetemben nagyon sok ember ment külföldre.40-ből 30 ember már külföldön van.Olyan emberek is akikről soha nem gondoltam volna,mert vagy élt bennük a hazaszeretet,vagy egyszerűen nem tudták elképzelni ott az életüket.
Én amit itt látok egyre jobban elkeserít,28 éves vagyok,nem jutok egyről a kettőre,hol van munkám hol nincs.Ha van,akkor havi 80 ezer ft-ért,és cserében még húzzam is meg magam és kussoljak.Már a depresszió határán vagyok és egyre jobban elmegy ettől az országtól a kedvem.Pedig nyitott pozitív beállitottságú voltam.Egyre jobban azt érzem reménytelen itt a helyzet.Tudom külföldön sem kolbászból van a kerítés,majd itt is mondják páran nyilván,de még is jobban élnek ott az emberek.Na most hogy ki nyavajogtam magam:)Kíváncsian várom a válaszokat ha lenne lehetőségetek mennétek?
Én kijöttem.
Nem bizonygatom, hogy jobban élek, hanem érzem, hogy így van. Mondjuk nem Svájcban, meg Svédországban vagyok, "csak" Németországban.
De matekozzunk: a párom keres jelenleg 1000 körül. (Ez itt minimálbér. Érettségije van, otthon is minimálbérért dolgozott, tehát neki evidens volt, hogy a sz*r munkát inkább 3-4-szeres pénzért külföldön óhajtja végezni.)
Ebből a lakás (amerikai konyhás nappali+hálószoba, nem nagy, de nagyon jó környék), rezsi, kondi bérletek, szolárium, elvisz nagyjából 500-at. 2-300-at a kaja, mert nem fogjuk vissza magunkat. Marad még mindig 2-300 ruhára, szórakozásra.
És az én keresetemhez ugye még nem nyúltunk.
Otthon is megéltek egy minimálbéres keresetből albérletben? :)
ma 11:52
Ne a sok menekült prolira gondoljál a nyelvtudással és a szakmai részekkel kapcsolatban.Már vagy 14 éves korom óta tanulom a nyelvet,nem mondom hogy profi vagyok,de nem úgy mennék ki,mint a sok csóri kb menekült magyarok.Bocsi de ez az igaszság,hallottam szép kis történeteket,hogy kimegy nulla nyelvtudás nélkül stb.
Én ha nem is profin,de beszélem az adott ország nyelvét,szóval én nem azok közé tartozom akik elkeseredésükben minden pénz és nyelvtudás nélkül neki vágnak.
Nekem lenne lehetőségem, de nem mennék/megyek.
Jó munkám van, nekem is és a férjemnek is, abban dolgozunk amit tanultunk. A férjem építészmérnök, én jogász vagyok. Mi mindketten 27 évesek vagyunk. a baráti társaságunkból nagyon sokan mentek külföldre. Eddig egy valaki jött haza. A többiek amúgy általában jól érzik magukat rengeteget dolgoznak, szabadidejük minimális. Van köztük raktáros, építkezésen segédmunkás, takarító eladó, felszolgáló, babysitter, fénymásoló.
Én nem adnám fel az itt megszerzett egzisztenciámat. Folyamatos a karrierl lehetőség és így a béremelésem is folyamatos. Ledolgozzuk mindketten a heti 40 óránkat, utána szabadak vagyunk. Szerencsére beleférnek a hétvégi programok, évi három nyaralás egy bel és egy külföldi nyáron és télen még egy síelés. Most vettünk új lakást.
Lehet többet keresnénk, viszont én nem adnám fel ezt a kényelmes életet.
A másik meg, rövid időn belül gyerekeket szeretnénk, őket itt szeretnénk nevelni a saját kultúránkban, a saját anyanyelvi környezetünkben.
ma 11:52
Vagyis bocsánat,elkeseredetten megyek ki,de úgy hogy van szakmai tudásom és beszélem az adott ország nyelvét.Nem kis különbség szerintem..
ma 12:19
Na igen,félre értés ne essék,én nem irigylem azt az évi 3 nyaralást és a jogi diplomádat sem,és a fizetésedet sem,mert nyilván annyira nem lehet rossz ha 3-szor mész nyaralni.De aki szakmunkás és nagyon jó az adott szakmában,akkor nem érdemli meg azt a pénzt amiből emberhez méltóan tud itthon is élni?És emberhez méltó fízetést kap?
A legjobb pl Ausztria vagy Svájc.Svájcban már a szülők jobban ösztönzik a szakmunkára a gyereket mint a diplomára,ott már rájöttek hogy egy jó szakmunkával is lehet jól keresni.Ott nem meglepő látvány az,ha egy öltönyös jogász vagy egy köműves ebédel vagy reggelizik együtt egy friss kávé kiséretében.De ebben az országban csak az ér valamit,ha tudja villogatni a diplomáját.Félre értés ne essék,nem savanyú a szőlő nekem,nem lennék a helyedben,mert tudom hogy vagyok olyan jó mint 2 szakmámban hogy ott kint 3-szor annyit fogok keresni mint egy itthoni orvos.
Akkor hajrá!
Én a kérdésedre válaszoltam, hogy miért nem mennék. Viszont úgy tűnik te ítélkezel. A legjobb barátnőm egy bőrdíszműves lány, szóval szakmunkás, kábé kétszer annyit keres mint én, az unokatestvérem szintén aki burkoló és. Nem érzem magam felsőbbrendűnek a diplomám miatt, sőt ha újrakezdhetném tuti nem mennék egyetemre, de nem erről szólt a kérdésed.
Én tényleg sok sikert kívánok neked.
ma 12:45
Én nem ítélkezem,az nem én vagyok!Akinek nem inge ne vegye magára.Én meg csak válaszoltam a válaszodra.Ha te ebből arra tudtál következtetni az nem az hibám.Próbáltam érzekeltetni,hogy itthon egy szakmunkás nem ér semmit kb.Max 130 ezer nettó fizetést.
Egy jó pl,ismertségi körömben,50 éves szaki,aki már 30 éve van a szakmában,keres 120 nettót,a fia aki 24 éves keres 400 ezret.Hol itt az igaszság?Az az ember ha osztrák lenne vagy Ausztriában dolgozna,akkor keresne vagy 2000 eurot nettóban,ami 600 ezer ft kb.Nyilván a magyar rendszer teljesen igaszságos,hogy akkora különbséget tesz,szakmunkás és diplomás között,hogy csak a diplomás tud megélni..aki nem az meg...
Köszönöm!Neked is sok sikert!
ma 12:45
Ja és még egy szösszenet,ami az elöbb lemaradt.Szóval az ítélkezésről annyit,hogy amit az imént említettem,azért kiváncsi lennék hogy az ebéd idődben az irodádból kisétálva kis fehét ingedben és szoknyádban,ha tegyük fel ismernénk egymást,csatlakoznál el e mellém egy déli kávéra úgy hogy én munkásruhában lennék.Mint írtam ez Svájcban nem meglepő látvány,de kötve hiszem hogy te leülnél velem egy asztalhoz és "égetnéd" magad velem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!