Bevállalnál-e meztelen fürdőzést/szaunázást/egyéb tevékenységet veled azonos neműekkel?
Eredeti kérdésre:
Igen, de szívesebben tenném ismeretlenek közt, akiket többet sose látok, még szívesebben tenném zsákot húzva a fejemre. Az a fajta vagyok (F), aki levetkőzik, amikor kell, de azért nem vagyok az a teljesen gátlása vesztett fazon, aki mit sem ért az egész szemérmesség jelenségből.
Azt vajon mért gondolod, hogy ismerősök közt az egyszerűbb, szerintem pont az embert az zavarja jobban, ha olyanok előtt kell kitárulkozni (bármiféle témakörben), akik aztán majd még piszmoghatnak is rajta évekig az iskolában, munkahelyen, baráti körben...
Szerintem senki előtt nem kéne szégyenlősnek lenni, főleg a saját nemed előtt.
Mindenkinek nemenként ugyan az van a lába között, úgyhogy semmi értelme a szégyenlősségnek.
Én bárki előtt aki fiúból van, simán levetkőzök full meztelenre.
#64 konkrétan mitől félsz? Mondjuk ha ismerőssel futsz össze a szaunában, mi történhet? Elpletykálja, hogy te ott voltál, mert az szerinte ciki? De hát ő is ott volt, miért tartaná cikinek. Megtudja, hogy fiú vagy-e, vagy lány? Azt eddig is tudta.
A valóságban az fog történni, hogy mindketten rájöttök, van valami közös bennetek. Ez általában nem szokott problémát okozni; ellenkezőleg, ez egy nagyon felszabadító élmény.
A félelmeink a saját fejünkben léteznek; mi magunk okozzuk őket, és nem a környezetünk.
Végül, ha tényleg megszólnak olyasvalamiért, amit mi helyesnek tartunk, akkor el kell döntenünk, hogy hajlandóak vagyunk-e úgy élni, ahogy azt jónak tartjuk, vagy hagyjuk magunkat mások által irányítani. Ahogy Arisztotelész mondta: "A kritikát egyetlen módon kerülheted el: ne mondj semmit, ne csinálj semmit és ne légy semmi".
64-es vagyok.
Jó, én is vetkőztem már le... osztály, uszoda, barátok, stb... csak azt mondom, hogy ilyenkor nem vagyok teljesen feszélytelen, és igyekszek mielőbb ruhába kerülni. Szeretem a legalább a fele ezzel ugyanígy van. Tudom, vannak, akik simán megfeledkeznek magukról az öltöző közepén. Igen, minden srác ugyanazokból a testrészekből áll anatómiailag, de formailag, alkatilag vannak erős eltérések ember és ember között. Persze, mindenki eljátssza, hogy senki nem néz senkit, mindenki letoj mindenkit, totál közöny van... aztán az első anonim oldalon kiderül, hogy még a heterók is fél napokat ezen csámcsognak, meg hallod rögtön a lépcsőházfordulóban, hogy kinek, hogyan, merre, meddig...
Szerettem strandolni, nem volt gond régebben a vetkőzés. Lehet, azért tartok mostanság a meztelenkedéstől, mert eléggé meghíztam a hasamra, combomra. Akik ruhában látnak, ezt nem annyira látják, mert jól rejtem, 10 kilóval kevesebbnek szoktak hinni. De ruha nélkül ciki. Szeméremdombom is egy nagy, hájas hurka, eleve elnyel vagy három centit a farkamból, ami gyakran úgy összemegy, hogy csak egy csomag "üres" felgyűrt bőrkupac marad a helyén. Ez van, tessék, felvállalom, ha ez a felvállalósdi a mániátok. :D Miért is? Bár lehet, ti se annyira ugrálnátok, ha nem lennétek olyan formában, amiben vagytok.
Engem persze ez nem zavar, ki vagyok békülve magammal, de azért mégse szívesen vagyok olyanok szemei közt, akiknek másból se áll az életük, mint a kockáikat számolgatják, meg a slagjukkal helikoptereznek. Átlagos emberek között engem se feszélyez annyira a meztelenségem.
(Ja és én nem pontoztam le senkit, nem tudom, ki leli örömét ebben.)
#68 te attól félsz, amit mások gondolnak rólad, sőt: amiről te azt hiszed, hogy gondolják rólad. Sem arról nem tudsz meggyőződni, hogy tényleg azt gondolják, amit te hiszel, sem az ellenkezőjéről. Tapasztalati úton tehát nem tudsz megszabadulni a félelmed okától, ezért a félelmed egy ördögi kör. Valójában a saját gondolataid foglya vagy. Attól érzed magad kellemetlenül, amit te magad gondolsz. A megoldás annyira meghökkentő, amennyire kézenfekvő: változtass a gondolataidon!
Az ember képes tudatosan alakítani a hiedelmeit; számtalan jó könyv van önismeret és személyiségfejlesztés témában (ami nemcsak ezen a félelmeden segítene).
Láthatóan nem mások véleménye az oka a félelmednek (hiszen azokat nem is ismered – bárkit a teste miatt megszólni az óvodás kor után már nagyon gáz), hanem a saját magadról alkotott testkép. Természetesen bátorítalak arra, hogy tegyél valamit a túlsúlyod ellen; ezt elsősorban nem a kinézeted, hanem az egészséged fogja később meghálálni. Ettől függetlenül felesleges azzal is büntetned magad, hogy rejtőzködsz mások elől. A testalkatod felöltözve is látható; aki szeret, az ezzel együtt szeret, aki meg nem, annak mindegy. Képzeld, van olyan fiatal ember, aki a nagyobb "méretét" szégyelli, mert hát a többieknek nem olyan; van olyan nő, aki itt ezen az oldalon saját bevallása szerint azért nem megy szaunába, mert "kilóg a puncija" – akármit is ért ezalatt, nyilván nem látott még más felnőtt nőt, ezért nem tudja, hogy a felnőtt nők majdnem mindegyikének "kilóg a puncija", tehát szégyelli. Vagyis, van egy fals testképe (első hiba), és azt gondolja, hogy ha ő valamiféle átlagtól vagy ideáltól eltér, az szégyellni és takargatni való (második hiba).
Ha elmégy egy ruhátlan szaunába vagy hasonló helyre, ahol embereket láthatsz, az olyan referenciaélményeket adhat neked, amelyek segíthetnek leküzdeni a félelmeidet. Például meg fogod tapasztalni, hogy az átlagos test nem olyan, amilyet te eddig átlagosnak gondoltál. (A médiában nem átlagos testeket lehet látni. A média fals testképet közvetít.) Lehet, hogy többségében nálad kevésbé szép embert fogsz látni, akik mégis lazán viselkednek. Ilyen helyen idősebb emberek szoktak többségben lenni, és miért? Hát nem azért, mintha ők szebbek lennének, hanem azért, mert nekik volt néhány évtizedük leépíteni a fals testképüket és függetleníteni magukat attól, mit gondolnak mások róluk, vagy mit hisznek ők maguk, hogy mások mit gondolnak. Egész egyszerűen nem foglalkoznak ezzel, mert az ezzel való foglalkozás semmi előnnyel nem jár.
69-es!
"Ha elmégy egy ruhátlan szaunába vagy hasonló helyre, ahol embereket láthatsz, az olyan referenciaélményeket adhat neked, amelyek segíthetnek leküzdeni a félelmeidet."
Ezzel a mondattal teljesen egyet értek! Én, bár a testalkatom átlagos, de sokáig szégyenlős voltam meztelenül. Aztán amikor először mentem meztelen szaunába, az világossá tette előttem, hogy nincs is miért szégyenlősködni.
Ma is voltam szaunázni és a testesebbek is ugyanúgy meztelenül szaunáztak, mint én vagy a nálam sportosabb testalkatú emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!