Kezdőoldal » Egyéb kérdések » Önismereti kérdések » Az öngyilkosságot miért...

Az öngyilkosságot miért ítélik el?

Figyelt kérdés
Nem értem, hogy miért ítélik el, és miért mondják azt, hog önzőség, pont az-az önzőség, ha azt akarják, hogy élj egy kínok közötti életet, csak azért, hogy nekik ne okozz szomorúságot ! Mindenkinek joga van ítélkezni saját maga felett, nem mások érdekéből, hanem saját magunkért élünk, vagy halunk meg, tehát semmi köze senkinek hozzá, ha megteszem ! Valaki egyszerűen nem boldog, mert semmi nem jön össze neki, és már belefáradt, egyszerűen nem szeret élni, akkor nem értem miért lenne gond, ha megtenné ! Vélemények? !

2013. febr. 13. 21:33
 231/241 anonim ***** válasza:
91%

"van-e értelme élni és lelkileg szenvedni, ha soha nem lehetsz boldog ! ?"

Egyszerűen téves az a megállapítás, hogy soha nem lehetsz boldog. Még határozott időre előre látni sem igazán lehet az események forgandóságát, nemhogy határozatlan, végtelen távolban.

Én miért ítélem el az öngyilkosságot? Mondjuk inkább úgy, hogy sajnálom. Ítélkezni nem szeretek mások felett. De valahányszor öngyilkosságról vagy annak szándékáról hallok, megismerve valamennyire az illetőt, mindig értékesnek, sokszor rokonszenvesnek találom. Ezek után érthető a sajnálat, illetve, ahogy kevésbé empatikus emberek mondják, az elítélés.

Sajnálat, és nem elítélés, mert az én személyes érzéseimet nem kívánom szembeállítani a te érdekeddel, mely szenvedéseidnek vetne véget. Nem ezt kívánom szembeállítani, hanem racionális érveket. Ugyanis szerintem megtalálni azokat a dolgokat az életben, amelyek örömet okoznak, nem oly nehéz, pláne nem lehetetlen. Ha pedig keressük, de nem találjuk, akkor idővel azok találnak ránk.

Nem üres közhelyeket mondok, példákat is tudnék rájuk adni, mind a sajátomat, mind másokéit.

Ha véget vetsz az életednek, megszüntetsz egy rossz állapotot. Te nem biztos, hogy megbánnád (ha figyelmen kívül hagyjuk a halál utáni élet lehetőségét, milyenségét), másoknak viszont fájna a veszteség. Ha azonban a fenti módon, a várható szebb jövő szem előtt tartásával az életet választod, illetve az életed jobbra fordulását, azzal is megoldódik a helyzet, olyanformán, hogy az neked is jó és mások is bizonnyal örülnek neki.

Kaptad ezt az egyedi, megismételhetetlen életet. Ha van rá lehetőség, úgy oldd meg a jelenlegi állapotot, hogy benne maradj ebben, mert ez csaknem korlátlan lehetőségeket tartogat. Nem tudnád, mit veszítenél, ha elvetnéd.

És hogy van-e lehetőség így megoldani? Mint írtam, van.

Ez a véleményem.

Szeretettel üdvözöllek.

2013. ápr. 9. 21:39
 232/241 A kérdező kommentje:

Szia ! Mások számára nem okoznék fájdalmat, mert nincs sok ember aki ismer, szerintem fel sem tűnne ha eltűnnék ! Boldogság számomra elérhetetlen, mert olyan dolgokra vágyom, amik lehetetlenek... Szeretnék egy sportban világbajnok lenni, de nem vagyok kéeps változtatni és megfelelően edzeni (hozzáteszem ha mindent megtennék, még akkor is lehetetlen szinte, mivel nicns pénzem mondjuk saját étrendre, vagy hasonlóak, még egy boxzsákra sem vagyok képes összekaparni a pénzt..)

Szeretnék barátnőt, de ez sem lehetséges, mert nem vagyok helyes pasi... 184 cm vagyok, viszonylag sportos testalkatú, de sosem alakult senkivel semmi... Hozzáteszem talán ma már olyan lány sincs aki érdekelne a 23 év alatti korosztályból... Sosem voltak igazán barátaim se... sosem volt bulizós korszakom, mert nem volt rá pénzem, se társaságom... Sosem feküdtem le egy lánnyal sem... Rosszak a jegyeim is, pedig szerintem bármire képes lehetnék, de mégsem tanulok, mert egyszerűen mint mindig feladom... Nem akarok egy szánalmas emberként élni, aki feladja mindig ! Mert hiába akarok küzdeni, mindig feladom... Felesleges ! Jobb a búcsúzás, de csak a szám jár, mert még arra is képtelen vagyok, hogy tényleg eljussak arra a pontra, hogy végleg feladjam...

2013. ápr. 10. 06:34
 233/241 Nirata ***** válasza:
87%

Már lassan azt mondhatjuk, h hónapok óta rengeteg ember próbál meggyőzni téged.

Ez neked nem elég ok arra,h elgondolkozz azon,h tényleg jó-e élni?

Mert az h foglalkozunk veled,azt jelenti,h szeretnénk ha boldog lennél...

2013. ápr. 10. 08:09
 234/241 anonim ***** válasza:

"Mások számára nem okoznék fájdalmat, mert nincs sok ember aki ismer"

Hidd el, hogy akik ismernek, sajnálnák, valószínűleg jobban, mint gondolnád.

"Boldogság számomra elérhetetlen, mert olyan dolgokra vágyom, amik lehetetlenek"

Egyfelől, nem biztos, hogy elérhetetlenek, másfelől, idővel változhatnak a kitűzött célok, a boldogság forrásai – olykor nem is kellenek célok a boldogsághoz. Tehát olyan események történhetnek az életedben, amik az előbbi mondatot több ponton is hatálytalanná teszik.

"Szeretnék barátnőt, de ez sem lehetséges, mert nem vagyok helyes pasi"

A leírt paraméterek alapján "viszonylag ronda" sem lehetsz. Márpedig a "viszonylag rondáknak" is összejöhet a kapcsolat ALKALMAS személlyel, hiszen nem(csak) a külső számít! Miért ne lennél "viszonylag helyes"? És akkor mi a kérdés? A hozzáálláson és a keresés módján kellhet esetleg változtatni, de valószínűleg elég a hozzáállás változása, mert az magával hozza a többi szükséges dolgot is.

"Sosem voltak igazán barátaim se"

De ebből nem következik, hogy nem is lesznek.

"sosem volt bulizós korszakom"

Talán jobban is jártál vele. De mindenképpen, miért hiszed, hogy ezzel veszítettél valamit? Helyette mást nyertél vele, nyilván. És egyébként is, nem késő elkezdeni ebben a korban... ó, hogy is lenne késő?!

"mert nem volt rá pénzem, se társaságom"

Változható tényezők.

"Sosem feküdtem le egy lánnyal sem"

Lásd fent.

"Rosszak a jegyeim is, pedig szerintem bármire képes lehetnék"

A fenti állapotok, körülmények változásával ez is változni fog. Én is tudom, hogy milyen különbség van a teljesítménynek a lelkiállapot függvényében. Szóval ez is helyrerázódhat a fentiekkel, sőt, minden bizonnyal helyre is fog.

"Nem akarok egy szánalmas emberként élni, aki feladja mindig"

Ha azért adod fel, mert úgy gondolod, nem elérhető, vagy mert már nem érdekel, azt nem nevezném szánalmasnak.

2013. ápr. 10. 19:17
 235/241 A kérdező kommentje:

Valaki szerint helyes pasi vagyok, de ezt csak olyanok írják, akik pl neten láttak, vagy hasonló... Valaki meg lerondáz rendszeresen, még chatrouletten is soskzor mondják, hogy "ez ronda tekerjünk a következőre "

Egyébként is ha tegyük fel hogy helyes is vagyok (bár ronda vagyok ) akkor sem lesz soha az életbe barátnőm... Túl bonyolult a gondolkodásom, túl bölcs vagyok, és nincs nagy szövegem... Amúgy sem ismertem meg új embert körülbelül fél éve... Hozzáteszem lányokkal még köszönő viszonyig sem jutok el, mivel nincs olyan közeg, ahol új emeberek kapcsolódnának az életembe... Ha még el is jutok egy lánnyal a beszélgetésig, akkor sem jutna tovább a dolog, szóval ez van...

2013. ápr. 10. 21:56
 236/241 anonim ***** válasza:
48%

Ezt a túl bölcs dolgot azonnal szívd vissza! Ezt most vedd úgy, hogy egyik filozofálgató ember mondja a másiknak, ez most nem a csajozásról szól, hanem a világhoz való hozzáállásról. Egy bölcs ember soha nem viselkedik így, nem tekinti magát a világ tetejének, nem izolálja el magát "az alantas, brutális külvilág"-tól. (Aki tudja, hogy miből idéztem, az kap tőlem egy Piros Mogyoróst! :D )

Tiszta jó szándékból mondom, hogy a legizgalmasabb dolog felfedezni a másik emberben a határtalan bölcsességet, ami néha nagyon egyszerűen tud megnyilvánulni. Aki túl sokat filózik (mint pl én), az néha hajlamos lehet túlértékelni a hatalmas eszmefuttatásokat, és az "egyszerű emberek" bölcsességét alul értékelni, elintézni egy legyintéssel, hogy cöhh, közhely... Nem jó, ha másokban folyton az egyszerű embert látod, mert ez egyenes út az izolációhoz. Ha jól sejtem, te most ezen az úton jársz, piedesztálra emeled magad, hogy "hát hiába, ronda vagyok, magányos, de én megjártam a poklok poklát, és nagy tapasztalatra és bölcsességre tettem szert, ezáltal, bár a társadalom ranglétráján eléggé alul helyezkedek el, mégis szellemiekben a többiek felé tornyosulok. igen, az erkölcsi győzelem az enyém." Egy dolgot felejtesz csak el: a csúcson mindenki magányos.

Tuti, hogy ezt már írtam, sajnos nem emlékszem és most nem fogom visszakeresni, de a magány ellen a legjobb orvosság a kifelé fordulás. Őszintén érdeklődni a másik iránt, nem azért feltenni egy kérdést, hogy te majd jól megválaszold, nem kioktatni a másikat, nem kapásból elvetni mindent, ami nem tetszik, és azt adni az embereknek, amit vársz.

Még egy utolsó gondolat: azt vettem észre, hogy te szereted a különleges, magasztos dolgokat, szeretsz nagy szellemi magasságokba röppenni. Ez tök jó, csak sajnos kialakult benned egy olyan attitűd, hogy csak azt vagy hajlandó komolyan venni, ami átlagon felüli, fantasztikus, különleges, világraszóló, mega-giga szuper... Túl messze merészkedtél a szárnyalásban. Szerintem érdemes lenne kicsit más vágányra terelni a gondolataidat, és rászánni az időt arra, hogy elgondolkozz ezen az állításon:

A közhelyek igazak.

Nem is folytatom tovább. :) Ezt emésztgesd, biztosra veszem, hogy sok szép felfedezésed és nagy rájövésed lesz közben.

2013. ápr. 10. 23:26
 237/241 anonim ***** válasza:
48%
többiek fölé, nem felé
2013. ápr. 10. 23:32
 238/241 A kérdező kommentje:
"szereted a különleges, magasztos dolgokat, szeretsz nagy szellemi magasságokba röppenni" És néha melepődöm, amikor olyan dolgot írnak le rólam, amit észre sem vettem, de miután leírják rájövök, hogy ez mennyire igaz ! :D Tényleg ez az állításod nagyon igaz rám, ha úgy vesszük ez határoz meg.... Egyébként 19 éves vagyok ugye, voltam esküvőn (nem az enyémen) és táncoltam egy 25-30 év közötti nővel, aki nagyon csinos volt, van pasija, de ő nem táncolt vele, szóval kénytelen voltam vele én ! :D De az a baj, hogy megint érdekelne egy nő, aki pl több okból sem elérhető, pedig végre egy jó fej csaj, aki csinos is... Lehet én vagyok hülye (bocs a szóhasználatért) de én nagyon megválogatom, hogy ki az aki komolyan érdekel, és nem vagyok hajlandó a mércémen változtatni ... Annyira nagy dolgokat nem várok azért el... Most itt vagyok, élek, de nem igazán tudom, hogy most mi legyen, mert én élvezni akarom az életet, bulizni, világot látni, pénzt szerezni, jókat enni, beszélgetni, nem itthon ülni...
2013. ápr. 15. 06:16
 239/241 anonim válasza:

Kérdező, mi a helyzet azta?

Ismerős, csak nálam neccesebb. elég durva gyerekkorom és fiatal felnőttkoprom volt, minden nemű erőszakkal körítve...Valami csoda folytán sikerült végül kijönnöm belőle, eltakarodtam abból a szemét országból, most jól élek, jogsit szereztem (azt hittem sosem fogok), jó autóm vban, példás férjem, munkám:)

Mégis, majd minden nap kapok pofonokat a karmától/istentől, ez apró de idegesítő dolgokban nyilvánul meg. Évek óta ez van, és már én is sokszor elgondolkoztam hogy végzek magammal. Egyszer tényleg meg fogom tenni, így nem érdemes élni! Neked még van lehetőséged kilábalni, én az istennel nem tudok mit kezdeni, ha akar, úgyis szívat tovább :( Kilábaltam a legdurvább gödörből, de ez még nekem se megy...

2016. szept. 26. 13:09
 240/241 zsoaberdeen válasza:
Kérdező, mi a helyzet azóta?
2018. júl. 10. 12:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!