Ki köteles gondoskodni egy fogyatékos felnőtt emberről?
Figyelt kérdés
A történtetőben szereplők egy felnőtt férfitestvér pár. Akinek az idősebb tagja súlyosan fogyatékos mozgássérült férfi. A fiatalabb testvér tagja egészséges felnőtt ember. A fogyatékos kerekeses székes mozgássérült, jelenleg 47 éves. És soha nem volt munkahelye. Ezért nem kaphat rokkantnyugdíjat, mert ahhoz 5 év leigazolt munkaviszony kellene. De hogy is dolgozott volna? A fogyatékossága annyira súlyos. Éppen hogy át tud ülni a kerekesszékből a wc-re. De már a fürdéshez és a mosakodáshoz segítségre szorul. Ez idáig az édesanya látta el a mozgássérült fogyatékos 47 éves férfit. Csak hogy az édesanya tavaly elhunyt. Igy a testvérnek kellene el látnia. A mozgássérültnek az össz jövedelme a magasabb összegű családi pótlék és az egészségárosodási támogatás ami havi 27.075 Ft. Ez még fontos lesz! A fiatalabb férfi testvér az egészséges és dolgozik mint minden ember. Viszont a fiatalabb testvér munka időn kívül nem gondozza, nem ápolja az idősebb mozgássérült bátyát. Nincs meg fürdetve. AA mozgássérült pelenkás. És a pelánkat is nagy kin keservesen cseréli ki magának. Ahhoz is segítség kellne. A helyzet már odig fajult hogy az idősebb testvér rendszeres gondozásra szorulna. Viszont a fiatalabb testvér nem ápolja nem gondozza a bátytát. Igy a fogyatékos idősebb testvér elhanyagolt. A fiatalabb testvér otthonba adná bátyát. De mivel a bátynak csak 27.075 FT az össz jövedelme igy sehová nem veszik be. Az a lakás amiben a testvér pár lakik az saját tulajdonuk, közösen örökölték az anyjuktól. Kérdés ki köteles gondoskodni a majdnem maga tehetetlen fogyatékos felnőtt férfiről. Mint írtam WC-re még át tud ülni. De arra is volt példa hogy a WC-ről le eset és a földön találtak rá eszméletlenül. Szóval ki köteles gondozni, ha a fiatalabb testvér nem gondozza fogyatékos bátyát? És egyáltalán egy súlyosan fogyatékos mozgássérültet ki köteles gondozni ápolni? A fogyatékos férfi, nincs gondosság alatt, mert egyébként ép elméjű. Csak testileg fogyatékos. Épp ezért nem helyezik gondogság alá. Igy viszont felmerül a kérdés ki köteles gondosgondni / ápolni egy felnőtt fogyatékos férfit?
Ha a fiatalabb testvér köteles, akkor ő köteles és pont. Ha fizikailag nem is ő végzi el, akkor meg kell bíznia és fizetnie egy ápolót/gondozót aki kijár és megcsinálja, vagy befekteti egy otthonba.
Ő sem szeretne odáig eljutni, hogy feljelentik és meghurcolják. Sem magára venni egy gondatlanságból elkövetett emberölést. Fel kell jelenteni, míg nem lesz rosszabb a helyzet.
ma 11:41
2/60 anonim válasza:
Ha senki nem gondozza, akkor gondolom hajléktalanszállóra kerül.
ma 11:49
3/60 anonim válasza:
Szerintem pedig senkinek sem kötelessége ha önszántából nem szeretné. Én lányomnak is van egy súlyosan fogyatékos autista féltestvére. Leszogeztem már mikor terhes voltam hogy nem azért szülom hogy majd gondozza ha felnőtt lesz. Ez nem a testvérek problémája. Bármennyire is nehéz kimondani ez egy hatalmas teher sajnos de nincs rá jobb szó. A kerekesszekes férfinek be kéne látnia hogy otthonba kell mennie. Nyugdíjas otthonba simán mehet.
ma 12:01
4/60 anonim válasza:
Jogilag sajnos fogalmam sincs, hogy kinek a kötelessége. Én nem mondanám, hogy a testvéré, a szülő gondozása más, de a testvérgondozás szerintem törvényileg nem kötelező.
Emberileg sajnálom az egészséges testvért, hogy a szülei önző módon tönkretették az egész életét, hogy bevállaltak egy ennyire fogyatékos gyereket. Anyuka, ha ennyire önfeláldozó volt, előre el kellett volna rendeznie a gyerek sorsát, erre az időszakra is.
(Fenti állításom csak azokra az anyákra és esetekre vonatkozik, ha már szülés előtt, vagy rögtön születéskor egyértelmű, hogy fogyatékos a magzat/újszülött, mert akkor még el lehet vetetni, le lehet róla mondani.)
ma 12:16
5/60 anonim válasza:
Nem különben a fogyatékos gyerekkel a legnagyobb kiszúrás, mert teljesen magatehetetlen lesz élete végéig, de ez valahogy senkit nem érdekel. Az egészséges testvér meg élje a saját életét, senki nem kérte meg rá, hogy beavatkozzon bármit is. A fogyatékos gyereket meg élete végéig szekálni, bántani fogják, bárhova is megy, munkahelyen is gúnyolni fogják, mindenhol..
ma 12:20
6/60 anonim válasza:
Önkormányzattól lehet kérni házi segítőt, aki a helyzethez mérten, akár minden nap kimegy, fürdeti, bevásárol, stb. Ha ez nem megoldás, akkor keresni kell egy ápolási otthont, a fél tulajdonrészét is beáldozhatja érte.
A testvére nem köteles gondoskodni róla.
ma 12:23
7/60 anonim válasza:
Rokantsági járadékra (60.715,-Ft/hó) sem jogosult? Vagy nem is járt utána senki, hogy mi járhat még neki?
Mióta áll fenn az állapota? Nézzetek jobban utána, hogy járhat-e neki.
Senki se köteles. Nem helyezhető gondnokság alá, akkor magáért felelős.
Közös vagyon felbontását lehet intézni ügyvédnél. A tulajdonrészéért kapott pénzből mehet valami elfekvőbe/hajléktalan szállóra. A szociális otthonok, idődek otthona túl drága lenne szerintem neki.
Esetleg köthetne eltartásit valakivel,de fél házért senki se fogja gondozni..
a házi segítségnyújtás pénzbe kerül, nálunk pl 200 ft/óra . kajára se elég a kis pénze, nem hogy erre
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!