Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki köteles gondoskodni egy...

Ki köteles gondoskodni egy fogyatékos felnőtt emberről?

Figyelt kérdés
A történtetőben szereplők egy felnőtt férfitestvér pár. Akinek az idősebb tagja súlyosan fogyatékos mozgássérült férfi. A fiatalabb testvér tagja egészséges felnőtt ember. A fogyatékos kerekeses székes mozgássérült, jelenleg 47 éves. És soha nem volt munkahelye. Ezért nem kaphat rokkantnyugdíjat, mert ahhoz 5 év leigazolt munkaviszony kellene. De hogy is dolgozott volna? A fogyatékossága annyira súlyos. Éppen hogy át tud ülni a kerekesszékből a wc-re. De már a fürdéshez és a mosakodáshoz segítségre szorul. Ez idáig az édesanya látta el a mozgássérült fogyatékos 47 éves férfit. Csak hogy az édesanya tavaly elhunyt. Igy a testvérnek kellene el látnia. A mozgássérültnek az össz jövedelme a magasabb összegű családi pótlék és az egészségárosodási támogatás ami havi 27.075 Ft. Ez még fontos lesz! A fiatalabb férfi testvér az egészséges és dolgozik mint minden ember. Viszont a fiatalabb testvér munka időn kívül nem gondozza, nem ápolja az idősebb mozgássérült bátyát. Nincs meg fürdetve. AA mozgássérült pelenkás. És a pelánkat is nagy kin keservesen cseréli ki magának. Ahhoz is segítség kellne. A helyzet már odig fajult hogy az idősebb testvér rendszeres gondozásra szorulna. Viszont a fiatalabb testvér nem ápolja nem gondozza a bátytát. Igy a fogyatékos idősebb testvér elhanyagolt. A fiatalabb testvér otthonba adná bátyát. De mivel a bátynak csak 27.075 FT az össz jövedelme igy sehová nem veszik be. Az a lakás amiben a testvér pár lakik az saját tulajdonuk, közösen örökölték az anyjuktól. Kérdés ki köteles gondoskodni a majdnem maga tehetetlen fogyatékos felnőtt férfiről. Mint írtam WC-re még át tud ülni. De arra is volt példa hogy a WC-ről le eset és a földön találtak rá eszméletlenül. Szóval ki köteles gondozni, ha a fiatalabb testvér nem gondozza fogyatékos bátyát? És egyáltalán egy súlyosan fogyatékos mozgássérültet ki köteles gondozni ápolni? A fogyatékos férfi, nincs gondosság alatt, mert egyébként ép elméjű. Csak testileg fogyatékos. Épp ezért nem helyezik gondogság alá. Igy viszont felmerül a kérdés ki köteles gondosgondni / ápolni egy felnőtt fogyatékos férfit?

ma 11:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 51/82 anonim ***** válasza:
68%
49, írtam a támogató szolfálatot, hogy ha 35 alatt lett rokkant, van megoldás, stb. LE ze tojtad. Oldd meg magad.
ma 13:37
 52/82 A kérdező kommentje:
Mint írtam is én egy 78 éves idős barát vagyok! Nem és nem élek velük. Én csak kívül állóként szemlélem az eseményeket. És azt látom hogy nagyon rossz irányba mennek a dolgaik. És hogy a fogyatékos barátom nincsen megfelelően el látva.
ma 13:38
 53/82 anonim ***** válasza:
33%
Ha nem élsz vele, akkor nem tökmindegy neked??
ma 13:38
 54/82 A kérdező kommentje:
51-enek! Nem 35 év, hanem 25 éves kor előtt kellettet volna rokkantnak lennie. De 26-évesen lett rokkant. És igy nem jár a rokkantsági ellátás. Rokkant nyugdíjat meg úgy szintén nem kaphat.
ma 13:40
 55/82 anonim ***** válasza:
85%
egyébként a csp helyett kérhetne fogyatékossági támogatást, az 44ezer felett van kicsivel, de ha nem, hát nem.
ma 13:43
 56/82 anonim ***** válasza:
79%

51-enek! Nem 35 év, hanem 25 éves kor előtt kellettet volna rokkantnak lennie.

A rokkantsági járadékhoz.

Én rokkantsági ellátást írtam, nem ugyanaz a kettő. Keresd tovább a kifogást.

ma 13:45
 57/82 anonim ***** válasza:
100%

Rokkant nyugdíjat meg úgy szintén nem kaphat

Mert az nem is létezik több, mint 10 éve.

ma 13:46
 58/82 A kérdező kommentje:
55-önek! Ha ilyen egyszerű lenne akkor már rég ellene intézve! És nem itt kuncsorgnék a válaszokért. De mivel írtam is van egy bal f@sz házi orvos, aki mindenre azt írja hogy a betege állapotára hogy fogyatékssága nem ismert. Igy meg nehéz bármit is be adni! A házi orvos váltás sem olyan egyszerű. Mert nem lakhely szerint körzetes orvos nem köteles át venni senkit! Ráadásul ha valaki fogyatékos, akkor azzal több a macera, meg a munka is, mint egy egészségessel. De ha tudsz házi orvost ajánlani a X. kerületben akkor az is jó.
ma 14:19
 59/82 anonim ***** válasza:
70%
Kérdező, fogd már fel, hogy senki nem köteles gondoskodni róla.
ma 14:30
 60/82 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, de ha a fogyatékosság oka valóba nem ismert, akkor mit írjon rá?

Nem mehet így a bizottság elé, ahol megállapítják, hogy valóban fogyatékos és emiatt

1. rehabilitáltaó

2. nem rehabilitálható?

Ilyen és ilyen kategóriába lehet őt sorolni?

Ha mégis belefutottatok ilyen jogsértésbe, úgy kerestétek a betegjogi képviselőt? MEOSZ-t? Ombudsmant?

ma 14:30
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!