Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki köteles gondoskodni egy...

Ki köteles gondoskodni egy fogyatékos felnőtt emberről?

Figyelt kérdés
A történtetőben szereplők egy felnőtt férfitestvér pár. Akinek az idősebb tagja súlyosan fogyatékos mozgássérült férfi. A fiatalabb testvér tagja egészséges felnőtt ember. A fogyatékos kerekeses székes mozgássérült, jelenleg 47 éves. És soha nem volt munkahelye. Ezért nem kaphat rokkantnyugdíjat, mert ahhoz 5 év leigazolt munkaviszony kellene. De hogy is dolgozott volna? A fogyatékossága annyira súlyos. Éppen hogy át tud ülni a kerekesszékből a wc-re. De már a fürdéshez és a mosakodáshoz segítségre szorul. Ez idáig az édesanya látta el a mozgássérült fogyatékos 47 éves férfit. Csak hogy az édesanya tavaly elhunyt. Igy a testvérnek kellene el látnia. A mozgássérültnek az össz jövedelme a magasabb összegű családi pótlék és az egészségárosodási támogatás ami havi 27.075 Ft. Ez még fontos lesz! A fiatalabb férfi testvér az egészséges és dolgozik mint minden ember. Viszont a fiatalabb testvér munka időn kívül nem gondozza, nem ápolja az idősebb mozgássérült bátyát. Nincs meg fürdetve. AA mozgássérült pelenkás. És a pelánkat is nagy kin keservesen cseréli ki magának. Ahhoz is segítség kellne. A helyzet már odig fajult hogy az idősebb testvér rendszeres gondozásra szorulna. Viszont a fiatalabb testvér nem ápolja nem gondozza a bátytát. Igy a fogyatékos idősebb testvér elhanyagolt. A fiatalabb testvér otthonba adná bátyát. De mivel a bátynak csak 27.075 FT az össz jövedelme igy sehová nem veszik be. Az a lakás amiben a testvér pár lakik az saját tulajdonuk, közösen örökölték az anyjuktól. Kérdés ki köteles gondoskodni a majdnem maga tehetetlen fogyatékos felnőtt férfiről. Mint írtam WC-re még át tud ülni. De arra is volt példa hogy a WC-ről le eset és a földön találtak rá eszméletlenül. Szóval ki köteles gondozni, ha a fiatalabb testvér nem gondozza fogyatékos bátyát? És egyáltalán egy súlyosan fogyatékos mozgássérültet ki köteles gondozni ápolni? A fogyatékos férfi, nincs gondosság alatt, mert egyébként ép elméjű. Csak testileg fogyatékos. Épp ezért nem helyezik gondogság alá. Igy viszont felmerül a kérdés ki köteles gondosgondni / ápolni egy felnőtt fogyatékos férfit?

ma 11:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 61/85 anonim ***** válasza:
100%

Neked az a válasz tetszene, ha az egészséges testvérnek kellene eltartani csak úgy. Maradnak a házba, eltartja, a seggét kitörli szó szerint és minden happy

Hát nem köteles rá. Ha ennyire szíveden viseled a sorsát, költöztesd magadhoz.

Kössetek eltartásit a házrészéért vagy legyél a gyámja, vagy amit akarsz

ma 14:34
 62/85 anonim ***** válasza:
69%

"Nem hogy 5 év 5 másodperc munka viszonyt sem tud le igazolni az adott fogyatékos. Igy hiába linkelsz be hülyeségeket"

Nem a 7. hozzászóló vagyok, akinek ezt szántad, de lenne két észrevételem:

A belinkelt oldalon, ahol arról írnak, hogy ki jogosult a 60.715,-Ft/hó rokkantsági járadékra, nem láttam, hogy szerepelne feltételként bármennyi munkaviszony.

De még ha valóban nem jogosult rá valamiért, akkor sem értem, hogy miért kell ilyen keresetlen, modortalan stílusban válaszolnod valakinek, akiben volt annyi segítőkészség, hogy időt szánt arra, hogy válaszoljon a kérdésedre.

ma 14:37
 63/85 anonim ***** válasza:
60%

mert ez a fogyi testvér. Csak olyan választ vár ami azt írja hogy köteles eltartani a tesója

Ingyenélő parazita

ma 14:42
 64/85 A kérdező kommentje:
60-as a beteg jogi képviselő csak az orvost védi! És nem a beteget. Ezt is végig jártuk. A bizotsághoz is házi orvosi beutaló kell!
ma 14:51
 65/85 A kérdező kommentje:
61-esnek! A gyámság nem úgy müködik ahogy te gondolod! Mert ahhoz hogy valakit gyámság alá vegyenek, szellemileg is le épültnek kell lennie! Ezt maga a psziháter mondta. Csupán azért senkit nem helyeznek gyámság alá mert testileg fogyatékos, vagy csak kerekesszékes! Szóval ezt a témát már körül jártuk már. És igy nincs olyan pszihátár aki pszihésen vagyis mentálisan egészséges embert gondogság vagy gyámság alá helyzne. Mert az adott illető pszihésen rendben van. Csak úgye kerekes székes mozgássérült és fizikálisan segítségre szorul. De ez nem azt jelneti hogy mentálian is beteg. Szóval nem lehet csak úgy mindenkit gyámság alá helyezni.
ma 14:58
 66/85 anonim ***** válasza:

64, akkor az ombudsmanhoz mész és kitaposod a megoldást.

Vagy a nyilvánossághoz fordulsz.

Amúgy ha cselevőképes és "csak" a mozgásában korlátozott - ne értsd félre, ez nagyon nagy baj és nem akarom lekicsinyelni -, valamiféle szellemi munkára csak képes lett volna. Ügyfélszolgálat, például. Elég hozzá egy fejhallgató. Ráadásul támogatást is kapnak ilyen munkavállalók foglalkoztatása esetén a munkáltatók.

De neked is minden megoldásra van egy problémád.

Nekem lesült volna a bőr a pofámról, ha anyámnak kellett volna 20 évig tisztába rakni, felnőtt férfiember létemre. Az is kellemetlen lett volna, ha betegápoló teszi ezt meg, na de mégsem az anyám..és most meg az öcsém.

ma 15:02
 67/85 A kérdező kommentje:
62-esnek! " [link] " - " a 25. életéve betöltése előtt keletkezett, és folyamatosan fennálló egészségkárosodása legalább 70 % - os mértékű, " - Mit nem lehet ezen érteni? Nem 25. élet év betöltése előtt keletkezett, hanem 26 évesen. A százalékot meg az orvos bizotság állapítja meg! És ha csak 70% alattit kap akkor mi van? Akkor szintén nem kapja meg! De mint írtam is a százalékot csak az orvos bizotság állapthatja meg.
ma 15:03
 68/85 anonim ***** válasza:
80%

Aki ennyire életképtelen, hogy nem bírja felemelni a telefont és felhívni a támogató szolgálatot, nem tud új háziorvost választani, nem képes felhívni a mozgássérültek egyesületét, akik segítenének, az nincs helyén mentálisan.

Ép befejeztem, nem egy ötletem volt, ami működne, mindenre van kifogás. Azt meg nekem nem adod be, hogy ilyen állapotú betegnek a háziorvos azt írja le, hogy egészséges és ezért nem kap segítséget.

ma 15:04
 69/85 anonim ***** válasza:
49%

62-esnek!

Te is lábon kihordod az agyhalált. A kutya nem beszél erről, rokkantsági ellátás, amit kérni kell, te szerencsecsomag. Amit itt linkelgetsz, az rokkantsági járulék.

ma 15:05
 70/85 anonim ***** válasza:
Írtad az elején, hogy emelt családit kap, tehát szakértői bizottság által van megállapítva a tartós beteg állapot. Akkor mit nem kellene jóváhagynia a háziorvosnak? Önkormányzathoz kell fordulni a tartós beteg határozattal és intézkedni.
ma 15:06
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!