Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ki köteles gondoskodni egy...

Ki köteles gondoskodni egy fogyatékos felnőtt emberről?

Figyelt kérdés
A történtetőben szereplők egy felnőtt férfitestvér pár. Akinek az idősebb tagja súlyosan fogyatékos mozgássérült férfi. A fiatalabb testvér tagja egészséges felnőtt ember. A fogyatékos kerekeses székes mozgássérült, jelenleg 47 éves. És soha nem volt munkahelye. Ezért nem kaphat rokkantnyugdíjat, mert ahhoz 5 év leigazolt munkaviszony kellene. De hogy is dolgozott volna? A fogyatékossága annyira súlyos. Éppen hogy át tud ülni a kerekesszékből a wc-re. De már a fürdéshez és a mosakodáshoz segítségre szorul. Ez idáig az édesanya látta el a mozgássérült fogyatékos 47 éves férfit. Csak hogy az édesanya tavaly elhunyt. Igy a testvérnek kellene el látnia. A mozgássérültnek az össz jövedelme a magasabb összegű családi pótlék és az egészségárosodási támogatás ami havi 27.075 Ft. Ez még fontos lesz! A fiatalabb férfi testvér az egészséges és dolgozik mint minden ember. Viszont a fiatalabb testvér munka időn kívül nem gondozza, nem ápolja az idősebb mozgássérült bátyát. Nincs meg fürdetve. AA mozgássérült pelenkás. És a pelánkat is nagy kin keservesen cseréli ki magának. Ahhoz is segítség kellne. A helyzet már odig fajult hogy az idősebb testvér rendszeres gondozásra szorulna. Viszont a fiatalabb testvér nem ápolja nem gondozza a bátytát. Igy a fogyatékos idősebb testvér elhanyagolt. A fiatalabb testvér otthonba adná bátyát. De mivel a bátynak csak 27.075 FT az össz jövedelme igy sehová nem veszik be. Az a lakás amiben a testvér pár lakik az saját tulajdonuk, közösen örökölték az anyjuktól. Kérdés ki köteles gondoskodni a majdnem maga tehetetlen fogyatékos felnőtt férfiről. Mint írtam WC-re még át tud ülni. De arra is volt példa hogy a WC-ről le eset és a földön találtak rá eszméletlenül. Szóval ki köteles gondozni, ha a fiatalabb testvér nem gondozza fogyatékos bátyát? És egyáltalán egy súlyosan fogyatékos mozgássérültet ki köteles gondozni ápolni? A fogyatékos férfi, nincs gondosság alatt, mert egyébként ép elméjű. Csak testileg fogyatékos. Épp ezért nem helyezik gondogság alá. Igy viszont felmerül a kérdés ki köteles gondosgondni / ápolni egy felnőtt fogyatékos férfit?

ma 11:21
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 31/82 A kérdező kommentje:
24-esnek.! Mit nem értesz? Hogy nincs az adott személynek 5 másodperces munka viszonya sem. 26-éves koráig tanúlt. először értségizett, majd tanult két szakmát. Majd 24 évesn bele kezdett a jogi egyetembe. Amit 26 évesen abba kelett hagynia a betegsége miatt. Igy nincs munka viszonya.
ma 13:10
 32/82 anonim ***** válasza:
100%
Az önkormányzatos házi segítségnyújtással se menne többre. Annak is költsége van, havi szinten több, mint amennyi pénze van a fogyatékos testvérnek. Ezen kívül nálunk pl. napi egy órára hajlandóak maximum kimenni, és szinte semmit nem csinálnak. Sajnos saját tapasztalat idős édesapa által. Az is megoldás, hogy felfogad vkit maga mellé, aki élete végéig gondozza, cserébe a tulajdonrészéért. Vagy a másik testvérnek is áldoznia kell, és elmenni albérletbe, vagy egy nagyon olcsó lakást szerezni más környéken, ahol van annyiért.
ma 13:11
 33/82 anonim ***** válasza:
100%
32, fogyatékkal élőknek a támogató szolgálat teljesen ingyenes, és az ország minden részén elérhető. Kb ugyanaz, mint a szoc gondozás a rászorulóknak.
ma 13:13
 34/82 anonim ***** válasza:
12%

Nem tudná megjátszani a testvér, hogy az anyja halálától teljesen összetört és az elméje is megroggyant?, jó necces, de a szituáció is it magyarországon elég lehetetlen. Mert vannak otthonok fogyatékosoknak, ahová bekerülhet, ha senki nem vállalja az ellátását-és szerintem testvér nem kötelezhető erre.

A testvér se tudom hány éves, de ilyen helyzetben az ő felelősége is, hogy ne minimál bért keressen már.. legalább, amíg egy lakásra valót összeszed.. irány külföld, ha nincs más.

Önző vagyok, de én se gondoznám a testvéremet, egyéb módon próbálnék segíteni.. pl lemondanék a fél lakásról, ha ez segít rajta.

ma 13:16
 35/82 A kérdező kommentje:
32-esnek! Más környéken? Költözzön vidékre az egészséges testvér és veszítse el az egyetlen biztos állását? Mert ebből a 35 milióból amennyit a lakáuk ér itt pesten nem kapnának annyiért lakást. Albérlet, + rezsi és már is elment az egészségesnek a jövedelme. És mint írtam ha eladnák akkor felezni kéne a pénzt. Abból meg nem lehet itt pesten lakást venni. Az sem jó ha a lakás eladásból származó jövedelmet fel élik albérletre!
ma 13:16
 36/82 anonim ***** válasza:
87%
Ha 35 éves kora előtt lett rokkant, 30 nap kell a rokkantságihoz. Nem hiszem el, hogy se nyáron, se soha, semmikor nem dolgozott. Pláne, ha szerzett két szakmát. Ha nappalin volt, azt szakmunkásként tehette meg, azok biztosítottak voltak akkor tanulóként is. Ha levelezőn csinálta, akkor meg kizárt, hogy soha nem volt egy napja sem munkában.
ma 13:20
 37/82 anonim ***** válasza:
84%
Más rokon nincs, aki tudna segíteni? Bár tudom, ilyen helyzetekből mindenki szívesen marad ki? Csak azon szoktam ilyenkor elgondolkodni, az emberek olyan könnyen mondják, én nem gondoznék senkit, de ha őket kéne, nekik hogy esne fordított esetben, hogy csak nyűgként vannak kezelve?
ma 13:22
 38/82 anonim ***** válasza:
88%
Így jártál kérdező. Ketten örököltétek a lakást, nemcsak a tiéd. Nagyon sok ember él albérletben és esélye sincs saját lakásra. Jogilag és erkölcsileg sem teheted meg, hogy kipaterolod a beteg tesódat és a lakást is kisajátítod. Vagy fizesd ki őt vagy viseld el és kussoljál.
ma 13:22
 39/82 A kérdező kommentje:
34-esnek! A fogyatékos testvérnél kezdeményezték a gondokság alá vételét. De mivel be számítható és agyilag épp elméjünek nyilvánította a pszhiáter. Igy a gondnokság alá vételi eljárás meg akad azzal hogy ép elméjü. Ha a fogyatékos testvér 47 éves jelenleg! Akkor a testvér mennyi lehet? Szerinted? Na jó el árulom 45 éves. De igazi ötleteket még nem kaptam. Egyébként én az adott testvér pár jó barátja vagyok. A kérdésem pedig inkább költöi volt, hogy ilyen esetben mit lehet tenni?
ma 13:23
 40/82 A kérdező kommentje:
37-es! Van egy nagy bácsi! Aki ugyan tudna segiteni. De nem akar sagiteni. Azt mondta a nagy bácsi hogy ezt kettőjüknek kell meg oldnai, és nem akar beleszóni.
ma 13:25
1 2 3 4 5 6 7 8 9

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!