Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan kell kommunikálni egy...

Hogyan kell kommunikálni egy borderline személyiségzavarral küzdő emberrel?

Figyelt kérdés

Találtam egy ilyen jellegű betegséggel diagnosztizált lányt, szeretnék vele beszélgetni, de félek, hogy instant a nyakamba repülne a tiltás.

Esetleg akinek volt hasonló élménye, tudna tanácsot adni?

Nem szeretném elsietni a dolgokat.

2022. júl. 26. 21:31
 61/92 anonim ***** válasza:

Se unipoláris, se bipol depresszió nem okozhatta a halut, nemcsak depressziós időszakban volt.

Jó hangulatom volt, mikor hirtelen kezdettel pszichózisom lett (hanghallás 6 hónappal később kezdődött). Utána kb 5 hónapig volt súlyos depresszióm (télen). Ez tavaaszal elmúlt. Következő télen is depresszióm volt (súlyos). Ez tavaszra megint elmúlt. Hanghallás, téveszme depisen is ugyanúgy volt, mint amikor jól voltam (tavasszal, nyáron)

Ha hangulatzavar okozza, akkor megszűnik a pszichózis, amikor a depresszió/mánia elmúlik.

Skizoaffektívnél akkor is jelen kell lennie a halunak, amikor nincs súlyos depi vagy mánia. Vissza szoktak esni kezeletlenül.

13 éve nem esek vissza és ezalatt csak 2 évig szedtem antipszichotikumot.

A pszichózis akkor mondható ki, ha téveszme is van, vagy paranoia. Önmagában a halu nem elég hozzà. De visszaesésről nem lehet beszélni havi 3 mondatnyi hanghallásnál, amikor nincs depim. Vagy téli depinél 2x2 napig.

Ezért már nem duagnosztizálják, ambuláns lapra sem írják a hanghallást. Kezelni sem kell.

2022. aug. 11. 01:48
 62/92 anonim ***** válasza:
Bármi is ez, tuti nem borderline. Valamilyen pszichotikus zavar (ha tényleg skizofrénia, akkor a tüneteid alapján épp reziduális szakaszban vagy).
2022. aug. 11. 01:51
 63/92 anonim ***** válasza:

Skizotip szem zavart is kizártàk. Nem jellemzőek a kritériumok.

Olyanra emlékszek, ami szóba sem került. Pl úgy emlékeztem, hogy a terapom hosszasan beszélt velem arról, hogy HIV pozitív. De szóba sem került ilyesmi. Se vele, se massal.

Skizofrén 13 év alatt visszaesik, ha nem szed rá gyógyszert. Én 3 év után orvosi javaslatra hagytam el.

Border jellemző rám, de nagyon sok borderrs dolog kicsit sem. Pl nem viharosak a kapcsolataim, nem hasítok, nem ingadozik a hangulatom, énképem stabil stb.

2022. aug. 11. 01:54
 64/92 anonim ***** válasza:
de mi az, ami jellemzo rad borderbol?
2022. aug. 11. 01:57
 65/92 anonim ***** válasza:

[link]

A 3 éves pszichózisnál volt téveszmem. Teljes elszakadás a valóságtól.

De se előtte, se azóta nem hittem se vallásban, se mágikus, se ezoterikus, se spirituális dolgokban, nem vagyok babonás.

Nincsenek fura hiedelmeim.

Nem zárkózok el másomtól, nem tartok távolságot védekezésből stb.

2022. aug. 11. 01:59
 66/92 anonim ***** válasza:
ennek a betegsegnek eleve az volt az eredeti neve h erzelmileg instabil szemelyisegzavar. ha nincs hangulatingadozasod, akkor mi alapjan adtak a diagnozist?
2022. aug. 11. 01:59
 67/92 anonim ***** válasza:
47%
Az lehet, hogy borderline személyiségzavarod is van, de a pszichózist nem a személyiségzavar okozza, hanem valamilyen pszichiátriai betegség. Azt pedig csak egy orvos tudja megállapítani, de a kérdés a borderline személyiségzavarról szólt, ezért a pszichotikus tünetek nem érintik ezt a témát.
2022. aug. 11. 02:01
 68/92 anonim ***** válasza:

Súlyos depressziónál vannak öngyilkossági gondolataim, öngyilkossági késztetés. Volt gyógyszer abúzusom, önsértésem. Ezek miatt adták. Súlyos depressziósan, és súlyos kevertes depressziósan nagyon labilis vagyok. Pontosabban veszélyeztető állapotban vagyok. Ha nincs súlyos depresszióm, akkor lehet önsértés.

A kapcsolataim nem border, hanem depresszió nehezíti.

Súlyos depim télen van. Jó esetben csak közepes. Szezonális. Nem gondra, bajra reagálok depresszióra.

Igen, most is bántalmazó családtaggal élek.

Hisztrionikus szemzavar a duagja × alkoholfüggőség. Ehhez képest durva dürohamai vannak, tégrn tört, zúzott. Bútorokat fejszével szétvágta, üvegeket széttört, fizikailag bántalmazott engem és mást is. 9 öngyilkossági kísérlete volt gyerekkoromban. Ebből 7 megjátszott. Nem vett be gyógyszert csak eszméletlennek tettette magát. Vagy bevett 5 nyugtatót, de azt hazudta, hogy 100-at...

A megjátszás, túlzások, teátrális jelenetek hisztrionikus zavarra utalnak. A dührohamok, dúhkezelési problémák viszont hisztrionikus zavarra nem jellemzőek. Az inkább borderes.

Eddig kb 8 orvos kezelt. 1 adta a skizót, más bordert, a többinek lövése sem volt, h mitől haluzok.

2022. aug. 11. 02:11
 69/92 anonim ***** válasza:
64%

Hangulatingadozásba nem számítom bele, ha vmi történik és hirtelen megváltozik a hangulatom.

Pl értesítenek rokon haláláról.

Vagy jókedvűen hazamegyek és üvöltözni kezd a másik.

Vagy feszülten várakozok, hogy kiderüljön a vizsgajegyem. Ha jó jegyet kapok, örülök neki.

Vagy záróvizsgára megyek rettegve. Sikerül. Örülök neki.

Ezek nem borderes hangulatváltások.

Kinek nem változik az érzelme, ha megtudja, hogy egy rokona elhunyt?

Az lenne a furcsa, hogy ezekre nem reagálnék erzelemmel.

2022. aug. 11. 02:22
 70/92 anonim ***** válasza:
63%
Akkor az onbantalmazosra adtak inkabb...igazabol azt mas is tudja okozni, nekem a szorongasom is okozott ongyilkos gondolatokat. Nekem valamiert nem klikkel ez bordival leiras alapja, de lenyegtelen is. Szerintem van mogotted, meg melletted annyi szhar szitu, hogy ehhez nem kell betegseg, hogy valaki teljesen beleomoljon. Nem gondoltal meg arra, hogy lelepsz? vagy legalabb meg van celozva? elhszrm, hogy nem vagy konnyu helyzetben, foleg a borderen kivuli betegseg(ek) miatt...sajnos lattam, hogy egy durva mentalis betegseg mennyire tonkretudja tenni egy ember kepessegeit, hogy egyedul is talpon tudjon maradnj.
2022. aug. 11. 02:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!