Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan kell kommunikálni egy...

Hogyan kell kommunikálni egy borderline személyiségzavarral küzdő emberrel?

Figyelt kérdés

Találtam egy ilyen jellegű betegséggel diagnosztizált lányt, szeretnék vele beszélgetni, de félek, hogy instant a nyakamba repülne a tiltás.

Esetleg akinek volt hasonló élménye, tudna tanácsot adni?

Nem szeretném elsietni a dolgokat.

2022. júl. 26. 21:31
 31/92 anonim ***** válasza:
44%

"Találtam egy borderline személyiségzavarral diagnosztizált lányt" mégis hol találtad a fűben? Ne haragudj de a kerdésed alapján kíváncsi lennél neked mi a diagnózisod?

Sajnálom szegény lányt mert eléggé úgy tűnik ismeretlenül is nyomtál a homlokára egy ketesztet. Mit szeretnél egyáltalán tőle? Megismerni mint lányt? Mert akkor nem hiszem hogy a diagnózisáival kéne foglalkoznod. Ha egy borderlinosra vagy kiváncsi akkor meg mond meg neki az első 5 percben aztám ha van kedve cirkuszi attrakciót játszani veled akkor hajrá. De ez esetben sok jóra ne számíts. Ha velem csinalná ezt valaki tuti még a nyálam is csorgatnám, hogy szebb legyen a műsor.

2022. aug. 5. 15:21
 32/92 anonim ***** válasza:
29%

Ugyanugy mint egy nem borderlineossal. Attol, hogy szemelyisegzavara van nem azt jelenti, hogy egy ufo, akivel masik nyelven kell kommunikalni. De ezzel a gondolkodasmoddal, ami neked van en elfelejtenem ezt. erezheted azt az eddigi kommentek alapjan, mi a baj a gondolkodasmododdal sztem....

Nalam a szemelyisegzavart most lokte fel a pszichologusom, vannak barataim, akik miota ezt megtudtak is ugyanugy kommunikalnak es viselkednek velem, en se valtoztam. Ugyanugy kell banni velem, mint masokkal, altalaban nem is mutatom meg nagyon masoknak azt ahogy erzek melyen legbelul. Attol h csaj bordi meg ne huzz egy kicseszett altalanositast mindenkire, akinek ez van. A mentalis zavarokat mindenki mashogy eli meg, es ugyanugy kulonbozik a szemelyiseguk. Irritalo a gondolkodasmodod, ami sugarzik a kerdesedbol, kb. egy kategorizalod az embereket, es azalapjan akarsz veluk banni. Nojj fel.

2022. aug. 10. 10:34
 33/92 anonim ***** válasza:
*kb. kategorizalod
2022. aug. 10. 10:36
 34/92 anonim ***** válasza:
59%

Én borderline vagyok. C-PTSD okozta. Senki nem ment tönkre mellettem, nem voltak viharosak a párkapcsolataim. Nem tiltottam le senkit, csak egy nárcisztikust, aki fenyegetett és zsarolt. Őt is terapeutám javaslatára.

Nem ingadozik a hangulatom, nem változik az érdeklődésem, értékrendem.

Szakítás után nem futottam senki után. Jól megfontolt lépések voltak. Pl az utolsó kapcsolatból azért léptem ki mert a párom szenvedélybeteg volt, másik országba ment és úgy döntött, hogy ott marad, levegőt se tudtam venni olyan féltékeny volt, állandóan gyanúsított, hogy nem szeretem stb.

Amiről ti beszéltek az a súlyos borderline beteg, nem egy enyhe, közepes. Egy enyhébbnek az év nagy részében nincs is más viselkedése mint egy egészséges embernek, nehezebb élethelyzetben, komolyabb gondoknál lehet erősebb reakciója.

Pl egy egészséges embernek, ha nagyon közeli hozzátartozója hal meg, másnap lehet valahogy összeszedi magát és bemegy dolgozni, egy borderline viszont lehet, hogy 1 hétig az ágyban zokog.

A 7 évig tartó kapcsolatomban 2 nehéz helyzet volt. Az egyik amikor apu háza porig égett és utcára került. Ekkor földhöz vertem egy széket. Ennyiből kimerült az őrjöngésem 7 évre.

2022. aug. 10. 18:06
 35/92 anonim ***** válasza:

Téved aki azt hiszi, hogy csak súlyos betegeknek adják a border diagnózist. Thalassa Házban 5 hónapot voltam. Mégsem vették észre. Szerinted mennyire lehetett súlyos, ha egy közösségben 5 hónapig senkinek nem tűnik fel? Nem nagyon.

Ha ott őrjöngtem volna, elmegyek, visszamegyek, vitatkozok akkor 2 nap alatt megállapították volna.

2022. aug. 10. 18:11
 36/92 anonim ***** válasza:
#34: Ez alapján az ismeretségi köröm felnőtt tagjainak 90%-a borderline és még csak nem is annyira enyhe.
2022. aug. 10. 18:14
 37/92 anonim ***** válasza:
45%
Ezek alapján én kezdem azt hinni, hogy az én borderlinom nem enyhe, mint ahogy a pszichológus mondta. 😂 ne ijesszetek meg.
2022. aug. 10. 18:25
 38/92 anonim ***** válasza:

34: nem kell világolni összevissza. Olyan távol áll tőled a borderline, mint Makó Jeruzsálemtől, a C-PTSD hasonlít a borderlinehoz, de nagyon nem ugyanaz a kettő, és a kettő nem is függ össze egymással. Ha nem teljesíted a DSM-ben lévő kritériumokat, ami a pszichodiagnosztika alapja, akkor nem lehet diagnosztizálni borderline személyiségzavarral. Öndiagnosztizálással ne osztogass tanácsokat és tapasztalatokat másoknak. Olyan létezik, hogy "enyhe" borderline, de olyan nem, hogy ugyanúgy viselkedik mint egy egészséges személyiség. Minden borderline zavarra ugyanazok a karaktervonások jellemzőek (hangulatingadozás, szuicid hajlam, önbántalmazás, töredezett identitás, instabil tárgykapcsolat, dührohamok).

"Pl egy egészséges embernek, ha nagyon közeli hozzátartozója hal meg, másnap lehet valahogy összeszedi magát és bemegy dolgozni, egy borderline viszont lehet, hogy 1 hétig az ágyban zokog."

Teljesen normális, ha egy egészséges ember 1 hétig zokog (sőt egy hónapig is), ilyenkor az emberek általában kivesznek szabadságot. Ezt hívják gyászreakciónak. Ez nem borderline.

"A 7 évig tartó kapcsolatomban 2 nehéz helyzet volt. Az egyik amikor apu háza porig égett és utcára került. Ekkor földhöz vertem egy széket. Ennyiből kimerült az őrjöngésem 7 évre."

Mert nem vagy borderline.

2022. aug. 10. 18:56
 39/92 anonim ***** válasza:

34

Nekem gyakran abban nyilvánul meg a szélsőséges érzelmi reakcióm, hogy ha a probléma maga alá gyűr, beszűkülök. Kiborít valaki, de nem veszek össze vele, hazafele viszont annyira az élmény hatása alatt állok, hogy elfelejtek leszállni a villamosról. Vagy nem tudok munkahelyen koncentrálni.

Konfliktuskerülő vagyok. Nekem azt tanítják, hogy merjem jelezni a másiknak, ha bajom van vele, kéréseim lehetnek stb.

2022. aug. 10. 18:58
 40/92 anonim ***** válasza:
91%

Nalam ha beall egy konfliktushelyzet,akkor addig lovagolok rajta erzelmileg, mig meg nem oldodik, ez lehet akar honapokig. Elozo munkahely miatt volt ilyen, egy baratom kapta mindig a "panaszkodast", es azt mondta ijeszto voltam akkor. De volt, hogy evekig frusztralt egy dolog valakivel kapcsolatban, es nem mertem miatta szolni, mert ugy ereztem vegeterne a kapcsolatunk ha szolnek. Ha hozzam kozelebb allokkal van valami, akkor agressziv vagyok nagyon, maskor elnyomom, mikor nyilt mikor passziv agresszio. De figyelek mindig, hogy naluk ne lepjek at egy hatart, es inkabb magamba folytom. Szulokkel van veszekedes, akkor kepes lennek magamban kart tenni, vagy ugy erzem hogy bar megszunnek letezni, emelle pedig duhrohamot kapok kb. Ajtocsapkodas regebben rutinmozdulat volt ilyenkor, egyszer foldhoz basztam idegbol egy tanyert, mert anyam keptelen volt legyozni a depijet,meg az akartszegenyseget, hogy kimozduljon velem egy anya lanya napra, aztan belolem ez 1masodperc alatt duhrohamot valtott ki. Ja de veluk problemas nagyon a kapcsolatom, meg ok is eleg problemas esetek.

Engem ezek nem csak a munkaban zavarnak, hanem abban is hogy kepes legyek magamra figyelni.

Pszichologus egybol szemelyisegzavart latott, foleg az anyammal valo kapcsolatom miatt, meg igaz nem kaptam diagnozist, de eleg biztos mar, foleg hogy nem ezzel mentem oda, hanem o vetette ezt fel.

2022. aug. 10. 20:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!