Hogyan kell kommunikálni egy borderline személyiségzavarral küzdő emberrel?
Találtam egy ilyen jellegű betegséggel diagnosztizált lányt, szeretnék vele beszélgetni, de félek, hogy instant a nyakamba repülne a tiltás.
Esetleg akinek volt hasonló élménye, tudna tanácsot adni?
Nem szeretném elsietni a dolgokat.
50-es:
Vannak olyan tüneteim, amiről nem lehet tudni, hogy bipolos vagy borderes. Pl a tartós felpörgés (mozgás, beszéd, gondolatrohanás). Ezek nem szerepelnek a duagnózis kritériumai között. Orvosom szerint szar a duagnosztikai rendszer. Nem lehet pipálgatni, hogy mi van, mi nincs mert sok borderes jellemző abban nem szerepel.
"De az orvosom szerint ezt nem szabad így számolni, 3-al is lehet valaki borderline, más 6-al sem az. Orvosom szerint."
Igazad van, nem 4, hanem 5 kritériumot szükséges teljesíteni. De ha egy orvos nincs tisztában a pszichodiagnosztikával vagy szakszerűtlenül használja, azt vagy jelenteni kell vagy ott hagyni a francba. A DSM a pszichodiagnosztika bibliálja, ezért annak megfelelően kell mindenkit diagnosztizálni, ez a szabályszerű eljárás. Több diagnosztikai eljárás létezik, pl. ott van a pszichodinamikus vagy a pszichoanalitikus megközelítés, de a differenciáldiagnózisban továbbra is a DSM a legjobb, így a valamit erő szakemberek azt használják.
A borderline gyakran komborid a pszichotikus zavarokkal is, magát a hallucinációt nem a személyiségzavar okozza, hanem egy másik zavar. Ez lehetett pszichotikus mánia is.
A 3 éves pszichózis alatt súlyos depressziós és nem depressziós időszakok voltak. Mániás vagy kevert nem.
Normál hangulatom volt mikor kezdődött.
Thalassa Ház 5 hónapos bentfekvés alatt bordert nem állapított meg. Skizót igen.
Az első kevert kb 8 évvel később volt, mint az egyetlen pszichotikus epizódom. Valamennyi hanghallás, emlékhalu maradt. Téveszme nen.
Nekem nem ingadozik a hangulatom. A felpörgés (mozgás, beszéd, gondolatrohanás) tartós szokott lenni. Több hónapig tart. 0-24 órán át. Hasítás sem jellemző.
Erre a felgyorsultságra kaptam bipol diagnózist, amit az orvosom vitat. Szerinte bipol spektrumon vagyok, de nincs bipolom.
A helyettes szerint nem border okozta a 3 éves pszichózist. Skizofrénia sem lehet, mert minimum 7-8 évig nem szedtem antipszichotikumot, mégsem estem vissza. Hanyatlás sincs.
A szakemberek szerint szar a DSM. A DSM-et megalkotók szerint is.
Kevéd orvos diagnosztizál aszerint. Inkább a kezdőkre jellemző.
Megpróbálták a valóságot megmásítani, azaz, hogy nem tartós volt a téveszmém, 1-2 órara elmúlt, így sok ezer rövid pszichotikus epizódom volt. Sok rövid lehetséges bordernél.
Nem szűnt meg órákra sem a téveszmèm, sem a halum...nem sok rövid volt. 1 hosszú.
C-PTSD a fő diagnózisom (szakvéleménybe üzemorvosnak csak ezt írja). Ez DSM-ben nem szerepel. Van egy ajánlás, hogy melyik bno kódot adják.
Border bno kódra gyógyszert sem lehet felírni. Ezért akiknek nincs más baja, de kell gyógyszer, más diagnózisokat is kell adni.
A pszichotikus depresszió egy elég gyakori jelenség. Tehát nemcsak pszichotikus mánia, hanem pszichotikus depresszió is létezik.
A Thalassa Házban mindenki borderline diagnózist kap, mert az intézmény profilja a borderline személyiségzavar kezelése. Több ott a szociális munkás, pszichológus, mint a pszichiáter, az előbbiek pedig nem ismerik olyan átfogóan a DSM-et, mint a pszichiáterek. Bár nem tudom, hogy ki diagnosztizált, az is lehet, hogy egy konzervatív pszichiáter, aki nem ér túl sokat és idővel inkompetenssé vált (sajnos vannak ilyenek). De az is lehet, hogy borderline személyiségzavarod van ÉS még mellette bipoláris, pszichotikus zavar is. A skizofréniának rossz a prognózisa, a hallucinációk és a téveszmék tartósak, bipoláris zavar esetén a pszichózis csak időszakos (hónapokig, évekig is eltarthat, ameddig a mániás vagy a depressziós epizód tart).
Amúgy a Thalassa segített valamit? Tapasztaltál állapotjavulást esetleg romlást?
Depresszió sem okozhatta. 3 éves pszichózis alatt volt 2 depressziós epizód. A többinél enyhe (inkább gondterhelt a jó szó rá) depim volt, vagy normál hangulat. Normál hangulatnál sem ritkult a hanghallás, ugyanúgy volt téveszme. Nem mozgott együtt a pszichózis a hangulati epizódokkal.
A bipol gyanús tünetek kb 8 év múlva jelentkeztek.
Kezeletlen haluval, téveszmével a 2 depis epizódot leszámítva dolgozni is tudtam.
Hanghallás 0-24, téveszme (gondolatátvitellel beszél hozzám egy általam ismert személy), vizuális/komplex halu 1x, emlékhaluból sok.
Thalassa Házban skizofréniát állapítottak meg. Borderem szerintük nincs! Hiába divatos ott!
A hanghallás elfogadásàban segített. Jól éreztem ott magam. Ennyi.
A beállítitz gyógyszer téveszmére hatott, hanghallás nem csökkent.
Eltelt 1 év, spontán kezdett ritkulni a hanghallás. Kb 1 év alatt jelentősen lecsökkent. Eddig számítom a végét.
Hanghallás azóta is előfirdul. Pár mondat vagy max pár órára.
Emlékhalum is volt később.
Ezeket sem lehet hangulati epizódhoz kötni.
Kivétel talán az öngyilkosság közeli állapot. Megjelenik a hang, szorongást kikapcsolt, pár órás, max pár napos eufóriába tol. A hang állítja, hogy érzelmileg be tud avatkozni. Súlyos bántalmazásnál is előfordul rövid eufória. Ezek envédő mechanizmusok. Akaratlan, önhipnotikus állapotok. Gyerekkoromban is védekeztem önhipnózissal. Legalábbis valószínűleg az történt. Ha valamit nem tudtam elviselni, kiszemeltem egy pontot. Csak azt néztem. Nem engedtem mást a tudatomba. Most is ez van bántalmazásnál. Most a légzésem figyelem. Utána jön az eufória. Másnapra elmúlik.
#53 Bipolarisnal is lehetnek hallucinaciok, vagy meg ott a schizoaffektiv, annak nem feltetlenul vannak manias, hipomanias periodusai, es ha jol tudom arra is litiumot irnak, legalabbis anyam ha jol tudom csak azt szedett ra. Egyebkent olvastam, hogy depresszioval is jarhat pszichozis, ami elter a fenti kettotol.
Erdekes az eseted mindenkeppen. 41es vagyok amugy, de nekem sose volt halucinaciom, se maniam. depresszios szorongasom volt, de az a generalizalt szorongas miatt, de meglehet hogy ez elkerulo szem. zavar reszben. Viszont eddig is ereztem, hogy valami ezeken kivul se ok pl. a valtakozo celjaim meg ertekrendem, 180fokos fordulat a kapcsolataimmal, igaz nem volt acting out, hanem inkabb csak tavolsagtarto lettem mig nem lett megint 180fokos fordulat. Es ez barkivel, akar felnapon belul.Belegondolva ezek tenyleg nem voltak normalisak, de csak ugy fogtam fel h erzekeny vagyok meg ragaszkodo, majd elmulik. Jah, 20as eveim kozepen se mult el, hanem csak szarabb lett.
DSM-5t ileltoen...Tudom hogy orvos diagnosztizalhat csak, de azon kivul van klinikai szakpszichologussal jo par ules, amiben felterkepezik a beteg viselkedeset meg az elettortenet, legalabbis nalam ez van most legeloszor es ez tb alapon. Oke, hogy orvos diagnosztizal, de nalatok mi volt, beultetet az orvoshoz aztan checkolta a boxokat a lapjan es ennyi vagy mikent tortent?
Mit jelent az "emlékhalu"? Hogyan kell elképzelni, mit tapasztaltál?
Illetve azt írod, hogy "most is ez van bántalmazásnál", még most is bántalmaznak?
Hát, így látatlanban nehéz mit mondani, de bennem felmerült a szkizotíp személyiségzavar is. Ami lényegében egy enyhébb skizofrénia, de ezt csak orvos tudja biztosan megállapítani. A skizofréniánál lehetnek "subok" vagy epizódok, amikor aktívan pszichotikus vagy, ezek között szünetek is előfordulnak, de előbb utóbb leépül az illető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!