Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Tönkretették az életemet ezek...

Tönkretették az életemet ezek a koronavírus miatt hozott teljesen felesleges korlátozások, és mostmár legszívesebben öngyilkos lennék! Van esély arra, hogy öngyilkosság nélkül kimeneküljek ebből, és ismét egy normális, sallangmentes életet élhessek?

Figyelt kérdés

16 éves fiú vagyok. Sokáig nagyon szerettem élni, mert mindenem megvolt, amit csak akartam: jó anyagi körülmények között éltem, voltak barátaim és az iskolában is kiváló, összetartó osztályom volt! Ha voltak kisebb nehézségeim az életben (bár ez is ritkán történt), akkor a barátok és a családtagok mindig segítettek helyrehozni! Nem közösített ki senki sehol (annak ellenére, hogy SNI-státuszom van), ráadásul mindent megadtak a szüleim, amit kértem. Komolyan, annyira jó dolgom volt, hogy azt éreztem, már nem is lehetnék boldogabb!

Aztán egyszer csak egy csapásra vége lett az egésznek! Amikor először hallottam a vírusról, azt gondoltam: na, ez biztosan nem jut majd el ide, de ha mégis, akkor valószínűleg nem lesz rosszabb egy kis influenzánál; de nem! Bezárták az iskolákat, otthon kellett tanulnom, emiatt lerontottam az amúgy sem túl fényes átlagom (mert ugye jó tanuló sosem voltam, ezt elfelejtettem mondani). Mivel a távoktatás a tanév végéig tartott, ezért mivel végzős, nyolcadik évfolyamos voltam, ezért nem tudtam az osztályomtól elbúcsúzni, ballagás és utolsó osztálykirándulás sem volt, és mivel nem sikerült túl jól a felvételi vizsgám, nem vettek fel oda, ahova akartam, ahova néhány barátom is jelentkezett, és mivel a depresszióban törtem ki, a barátaim elhagytak, szóba se állnak velem, az új iskolában pedig egy úgy barátot se találtam még eddig, pedig azt hittem, hogy könnyen barátkozós típus vagyok, hát tévedtem! Bár a tanév normális keretek között zajlott eddig, de a járvány nem ért véget (sőt, Bill Gates szerint COVID-katasztrófa előtt állunk!), így továbbra is fennáll a veszélye, hogy a távoktatás visszatér és mivel nehezebben megy nekem online, ezért meg fogok bukni (lehet nem is egy tantárgyból), és akkor mehetek a híd alá! Az új tanáraim meg sem közelítik az előző iskolámban lévőket, ráadásul az új osztályom közel sem olyan összetartó, mint az előző! A jobb gimnáziumba való bekerülést ráadásul meg is akartam könnyíteni egy szóbeli felvételivel, mert úgy gondoltam, képes leszek rá: Bár ne vállaltam volna el!!! Nagyon rosszul sikerült, mert leblokkoltam a félelemtől! A teljes összeomlás kerülgetett sokáig, és akármi is történik, ezt aztán ki nem heverem, amíg élek, az biztos!

Egyszer még barátnőm is volt, de az új iskola miatt Őt is elvesztettem, pedig ő volt számomra álmaim barátnője! Ezért mostmár nem akarok egész életemben sem barátnőt, sem feleséget soha, mert senki sem lehet hozzá hasonló!

Tudom, tudom, az iskolás problémák gondolom még nem elégek a depresszióhoz, mivel Afrikában a szegényebb családoknak biztos rosszabb dolga van, de mivel az SNI-státuszom miatt gyenge idegzetű vagyok, ezért nekem már ez is bőven elég volt! De nem csak ez a bajom: még van néhány! A szüleim jövedelme annyira lecsökkent, hogy mostmár alig tudunk megélni, betevő falatra is alig tellik (kis túlzással), a nagy házunkat viszont lassan már nem bírjuk fenntartani; akkor aztán jöhet a bérlet vagy az albérlet, és mivel nekem egy lánytestvérem is van (akivel megromlott a kapcsolatom), ezért ott nem fogunk elférni, kicsi lesz nekünk túlságosan! Emiatt többet kell spórolni, és az életminőséget javító dolgok szóba sem jöhetnek! :(

De van ott még, ahonnan ez jött: a nagymamám kishíján a halálán van, akivel nagyon jó a kapcsolatom, és biztos nagyon csúnyát tennék magammal, ha meghal (a rossz anyagi helyzet miatt egyre nagyobb teher a kezelését kifizetni)! A szüleimmel is jó viszont tartok fenn az anyagi gondok és a rossz tanulmányi eredményeim ellenére is; az öngyilkosságtól eddig csak az mentett meg, hogy nekik ezzel hatalmas fájdalmat okoznék, ne adj’ isten még Őket is az öngyilkosságba kergetném; és Én ezt nem akarom, mert akkor annak tudatában halok meg, hogy másnak is tönkretettem az életét! A testvérem megutált, és ez már nagyon sok problémát idézett már elő! A budapesti unokatestvéreimet már február óta egyáltalán nem láttam, és mivel hátra van még a vakcina, ezért még bő 1-2 évig még biztos nem is fogom (pedig már leírhatatlanul hiányoznak!). A családdal a hobbink a külföldi utazás volt, most ezt is elvette a vírus! A maszk megőrít, mert néha úgy érzem, meg tudnék benne fulladni! Megőrítenek már a Covid-hírek, állandóan a hamis híreket terjesztő bírkákat látom már mindenhol!

Egyszóval a koronavírus miatt a tökéletes életemből egy az egyben a legrosszabb lett! Minden nap egy kihívás: sírva kelek fel, ha iskolába kell menni, mert hogy ugye nem haltam meg álmomban és túl kell élni még egy napot! Semmihez nincsen semmi kedvem, minden értelmetlennek találok; pedig korábban állandóan csináltam valami hasznosat! Rengeteget szorongok, Istenhez imádkozom a halálomért, sokat sírok és mindennap eszembe jut az öngyilkosság, mert már teljesen befásultam és megelégeltem mindent, amit korábban kedvesnek tartottam! Nincs étvágyam se, sokáig azt hittem, hogy ételfüggő vagyok, de mostmár csak kb. 14(!)-féle ételt vagyok hajlandó megenni!

Nos, jól kiadtam magamból mindent, de még most sem érzem magam jól és talán sosem fogom már többé! Semmi kedvem minimálbérrel élni az egész életem, mert az minden, csak nem igazi élet!

A legtöbb válaszoló, aki ezt végigolvasta, valószínűleg azt fogja mondani, hogy jobb lenne, ha megtenném, amit tenni akarok, de hátha mégsem reménytelen minden, és talán itt majd tud valaki egy néhány hasznos lélek öntő ötletet javasolni, amiért érdemes lenne élnem!!!

2020. okt. 23. 18:59
1 2 3 4
 1/40 anonim ***** válasza:
84%
16 évesen nem lehet elcseszve az életed, hisz még nem is éltél. Hormonális változásokon mész keresztül, normális, ha így érzel. Keress fel egy pszichológust, akivel ezt meg tudod beszélni. Gyorsan átolvastam nagyjából a szöveget, az ilyen problémákon szinte minden tini átesik.
2020. okt. 23. 19:03
 2/40 anonim ***** válasza:
78%

Hívd fel őket:

[link]

2020. okt. 23. 19:14
 3/40 anonim ***** válasza:
75%

Egy jó kis filmidézet jutott eszembe az Amerikai szépség c. filmből.

"Ez a lányom, Jane. Egyke. Teljesen tipikus tinédzser. Dühös, bizonytalan, zavart. Bár mondhatnám neki, hogy ez elmúlik, de nem akarok hazudni."

2020. okt. 23. 19:16
 4/40 anonim ***** válasza:
81%
Én végig sem olvastam, bevallom, nekem ez nagyon hosszú regény. Csak a hozzászólásokat olvastam el. Énis úgy érzem, hogy már most kiégtem, 18éves vagyok, és belül 60-nak érzem magam, és állandóan szorongom. Szinte egyébként biztos vagyok benne, hogy a regeteg kütyü (telefon, számítógép, minden sugárzás), közösségi média teszi ezt a fiatalokkal, mint ahogy velem is. Ha úgy nőttünk volna fel, hogy egésznap porban hemperegtünk volna, és télen hóembert építettünk volna, stb, szerintem most nem pánikolnék és szoronganék egész nap. Meg kell találnod azt a dolgot, tevékenységet, ami kielégit téged, lenyugtat. Sajnos most nekem sincs meg. Akár hol vagyok éppen, ott nem lennék. Ha suliban vagyok, akkor legszivesebben hazamennék. Ha itthon vagyok, akkor legszívesebben elmennék valahova. Ha társaságban vagyok, nem érzem jól magam. Sehol. De remélem ez csak a hormonális változások miatt van. És vigasztaljon a tudat hogy rengeteg kortársad van hasonló helyzetben
2020. okt. 23. 19:34
 5/40 anonim ***** válasza:
59%
Ugyan már, nem kell a szociális médiára fogni ezeket. Én is ezen nőttem fel, de tökéletesen boldog vagyok és normálisan funkcionálok. Ugyanígy a baráti köröm nagyobbik része. Akinek gondja van, az forduljon pszichológushoz, hisz ő a szakértő, nem pedig az emberek a gyakorin.
2020. okt. 23. 19:37
 6/40 anonim ***** válasza:
37%
Ki kell várni míg túlzúg a világ a H1N1féle kamupánikoltatás második felvonásán. Addig sokat kell olvasni, jógázni, meditálni, természetbe sétálni.
2020. okt. 23. 19:41
 7/40 anonim ***** válasza:
29%
Ha 16 évesen ezt érzed, amikor még semmit sem tettél le az asztalra, akkor, hogy mersz nekivágni az életnek, amikor neked kell saját magad eltartani? Most én úgy látom, hogy unalmadban vagy . Egyébként az öngyilkossághoz is bátorság kell, bár gyávának titulálják azokat, akik így vetettek véget életüknek, mert a problémák megoldása helyett ezt az utat választották, azonban mégis bátorság kell ahhoz is, hogy elvedd a saját életed... Ne foglakozz a Covid-dal zárd ki az életedből. Azt menj futni egyet, ha elönti az agyad a sok baromság vagy hokizz egyet :D Más 16 évesen egésznap a farkát veri nem is gondol ilyenekre, mint te. 41 vagyok szóval , azért én már éltem pár évet ezen a bolygón hihetsz nekem :D
2020. okt. 23. 19:43
 8/40 A kérdező kommentje:

“amikor még semmit sem tettél le az asztalra”

Nos, pontosan ez a baj, mert kellett volna már a szüleim szerint (pl. jó tanulmányi eredmények, versenyeken való indulások stb.) Rám egyik sem illik a kettő közül, sajnos!

“öngyilkossághoz is bátorság kell”

Hát, nem leszólásképpen mondom, de gyáva azért nem vagyok már 16 éves létemre! Gondolkodás nélkül meg merném tenni, ha ezzel a családomat nem szomorítanám el, mert akkor valószínűleg a pokolba kerülnék, nem egy jobb helyre.

“Ne foglakozz a Covid-dal zárd ki az életedből.”

Ezzel pedig lehetetlent javasolsz, ha szabad megjegyeznem! Hiszen nem csak az iskolában, hanem otthon is mindenki erről beszél állandóan: Apám állandóan azt hajtogatja, hogyha ez a járvány így megy tovább, akkor már most kihalhat az emberiség! Anyám egész nap a koronavírus híreket és fertőzöttszámokat monitorozza (amikor épp nem dolgozik persze) és minden este meg akarja nézni a Covid-híreket, közben meg a birkákat szidja folyton! A húgom pedig (velem ellentétben) digitális oktatást akar, mert (bár Ő jó tanuló) könnyebben ment neki otthon, ráadásul írtózik a vírusoktól és nem is szeret igazán iskolába menni személyesen (persze azt nem mondja el, hogy miért nem!) Nagyon unom már emiatt mindhármójukat!

2020. okt. 24. 19:51
 9/40 A kérdező kommentje:

Egyébként a korlátozások azért mégsem teljesen értelmetlenek, csak az a baj , hogy egyiktől sem lassult még eddig a vírus (de az Én életem persze tönkrement, miért is ne ment volna ugyebár!)

Engem igazából az zavar, hogy Viktor, Cecília és a többiek nem képesek végre gondolkodni és csak terjesztik az álhíreket, hogy “minden rendben van, egyetlen ember sincsen egyedül, senki sem szorong!” (Nem, a k*rva szájukat!)

Apám mindig is azt mondja: Ha ezt a vírus le akarjuk győzni, akkor mind a 7 milliárd embernek fel kellene halmoznia egy csomó élelmet, és utána karanténban kéne mindenkinek vonulni 2 hétre (ezalatt tényleg senki sehova nem mehetne!). Ha ezt meg lehetne kérni, hogy csinálják meg, akkor néhány hét múlva ahelyett, hogy mindenki izgul a vírus miatt, már mindenki csak egy távoli emlékkent idézné fel! Na, ugye hogy ez lenne a legjobb!?

2020. okt. 24. 20:51
 10/40 anonim ***** válasza:
33%

Nem, nem ez lenne a legjobb. Azoknak, akik közszolgálatot tartanak fenn, el kell menniük dolgozni, különben sem villany, sem gáz, sem tűzoltás, sem rendőrség, semmi sem működne. Visszamennénk a középkorba, miután kiolvadt az összes fagyasztott élelmiszer.

Kedves kérdező, lesz majd ebből is távoli emlék.

2020. okt. 24. 21:02
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!