Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
"Fölösleges itt vitázni,igaz már felnőtt vagyok,de szerintem a szőrősség és a nemiszerv,vagy mellméret nagyságának nézegetés kicsit perverz dolog.Ez nem vizsgálat,ez perverzió."
Nem perverzió, vizsgálat. A legtöbb orvos nem azért szenved 11 évet, hogy gyerekek nemiszervét tudja nézegetni, hanem azért, mert gyógyítani szeretne.
(Természetesen vannak kivételek, írtam is, hogy ki kellene őket szűrni).
De akkor sem normális, hogy így állsz hozzá az orvosokhoz. Képzeld el, vannak olyan vizsgálatok, amiknél az orvos felnyúl a beteg fenekébe. Na ehhez mit szólsz? És nem azért, mert az orvos annyira élvezi, hanem azért, mert így tudja megnézni, hogy beteg-e a páciens vagy sem.
Mindegy, ez természetesen nem szorosan ide tartozik.
De pl fiúknál igen is fontos,hogy megnézzék leszálltak-e a heréi a gyereknek. Ha annyit kérdeznek, hogy megvan-e, közel sem biztos, hogy az igazat fogja mondani.
Bocsi de leszállni már születéskor le kell,ha még sem történik meg akkor orvosi segítséget alkalmaznak,nem hiszem hogy kamaszok tökét kellene taperászni,meg lessegetni.Elég durva hogy pont 6,8.-ba és középiskolákban akarják akkor kezdenek el fejlődni a sárcok ki előbb ki utóbb,akkor más sokkal kellemetlenebb és cikibb mint 1 osztályba.
Zoli
Jó, én elfogadom, hogy nem vagyunk egy véleményen.
Viszont kedves 65%-os barátunkat megkérném, hogy ne írogasson nekem e-mailt, mert NEM fogok válaszolni.
De itt azért elmesélhetné, hogy miért is szeretne engem rendőrségi vizsgálatra vinni:D Meg lenyomoztatni, hogy ki vagyok...
Nézd Gabi,ha rajtad múlna akkor akkor kötelezővé tennéd kortól függetlenül az összes vizsgálatot,de ebben az esetben nem beszélhetnénk már szabadságról,önálló döntésről.Elhiszem hogy az egészség fontos,de más ne akarjon megszabni dolgokat.Eléggé kiakadni mindenki ha kötleznének mindenkit a szűrőviszgálatokra,minjárt jönne a végbél is,hát akkor inkább nem lenne melóm,mint hogy akaratom ellenére résztvegyek ilyeneken.Ja nekem is írt már valaki más oldalról ilyen hülye üzenetet,hogy ki ki csoda is,nem érdekes,unatkozik.
A lényeg hogy akaratuk ellenére nem szabad ilyen vizsgálatokat csinálni,fel kell világosítani mindenkit és emberség és megértés,nem kényszer,ha nem akarja ne tegye,nem a te bajod.
Soha egyetlen egy szóval sem mondtam, hogy kötelezővé tenném a szűrővizsgálatot:) Én megértem, hogy ha vki nem kéri.
Én egész végig azt hangoztattam (de ezek szerint nem értette meg senki), hogy inkább próbáljuk meg elmagyarázni az embereknek, hogy ez az ő érdekük. Ha ennek ellenére nem kéri, akkor nem kéri. Tényleg nem az én dolgom.
"Tisztelt Szülô!
Sajnálom, hogy a kötelezô orvosi vizsgálat, ami végül is gyermeke egészségét és megfelelô fejlôdését segíti elô, ilyen felháborodást váltott ki Önben. Válaszomhoz kikértem dr Kismarton Judit orvos-jogász szakvéleményét, és ha megengedi az alábbiakban közlöm Önnel is.
(Dr.Tausz István) "
Haha, dr Tausz István?:D Egyszer, mikor kicsi voltam és nem rendelt a háziorvosom, ő vizsgált meg, és nem hitte el, többszöri szülői figyelmeztetésre sem, hogy én TÉNYLEG nem viselem el a spatulát a számban (ezt a jól bejáratott háziorvosom már tudta..:)) úgyhogy mégiscsak megpróbálkozott vele, én meg egy kb hároméves teljes erejével, a vizsgálóasztalon ülve megrúgtam:D Bocsi, tudom, hogy ennek semmi köze a témához, de olyan jót nevettem, amikor megláttam a nevét, hogy nem tudtam megállni...:)
Egészség és megfelelő fejlődést már hogyan segítené elő a vizsgálat,főleg azok amelyeknél beírják fejlett v. fejlettlen vagy-e?
Ez ba.omság,ha kisnövésű,későn érő vagy,akkor nem fog tudni segíteni,hogy te is korábban fejlődj,attól úgyan úgy meg kell várnod hogy elérd azt a kort,amikor a többieket utoléred.Úgyanúgy az öröklött magasságon sem fognak tudni változtatni,itt most nem a liliputiságra gondolok.
A kötelező vizsgálatok egy általános képet adnak rólad,milyen magas vagy,hány kiló,fogak,szív,vérnyomás,szem,hallás,amit normális is szerintem.
De kinek mi köze van már ahhoz,hogy egy lánynak mekkora
melle van,vagy e fiú milyen fejlett.Ezeknek mind magánügynek kellene lennie.Az nem vizsgálat hogy azért vetkőztetnek le valakit hogy beírják feljett v. nem.Ez sértő.
Nálunk semmiféle intim,vagy mell vizsgálat nem volt,és érdekes nem is volt bennünk félelem a vizsgálatoktól,mert tudtuk mi lesz és egyenkénti vizsgálat volt,a fiúknál már ekkor vezették be a herevizsgálatot,de tájékoztatva voltak,hogy nem kötelező,aki nagyon nem akarja nem kell,azzal csak beszélgettek,kérdezték,persze ezt is négyszemközt és nem volt olyan,még aki bele is ment a vizsgálatba hogy egy herevizsgálatohoz vetkőz meztlenre,ilyenről csak mostanában hallottam és még mindig érthetetlen számomra.
Számomra továbbra is a rutin vizsgálat lenne a normális és a tájákoztatás,ha valami kényesebb vizsgálatról lenne szó,hogy tudják válaszhatnak.Mi amikor bevezették a fiúknak ezt a vizsgálatott általános tájékoztatást kaptunk,így fel lehetett készülni és a szülő-gyerek tudott dönteni mi legyen.Igaz addig semmiféle felvilágosítást nem kaptak a szülők,mert mindenki tudta csak rutin vizsgálatok vannak.
Továbbra is megalázónak tartom hogy meztelenrevetkőztve nézegessen diákokat csak azért hogy azt írogassák be fejlett v. nem.Szerintem semmiközük,hogy néznek ki meztelenül,az meg eléggé rossz véleményt alakított eleve ki az orvosokról,hogy ebben a szituációban még tömegesen is járjanak el és főlőslegesen még egy tucat orvossal és ápolóval felszerelkezve megérkeznek,hogy még kínosabb legyen a helyzet,főleg ha azok csak ott bámészkodnak.Nem kell mindent az idő rövidségére fogni,mert nálunk az egyenkénti vizsgálatok érdekes módon gyorsan mentek,mert mindenkinek ez volt az érdeke.
Nekünk olyan vizsgálatok voltak mindig, amikről nem is tudtunk. Apukám ezen nagyon felháborott. Be,ment a dokihoz és megmondta neki hogy legközelebb küldjön levelet mindenknek, hogy milyen vizsgálat, mikor.....
A következő vizsgálatnűl küldött levelet. Az azt követőknél egyszer sem............
Megvan róla a véleményeme azóta is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!