Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
Gabi!
Egyetértek az általad be írt utolsó reakció többségével,de azzal nem hogy a fejlettségének vizsgálata miatt bármilyen gyereket még ha a szülő bele is egyezik intim vizsgálatnak vessenek alá,hacsak a gyerek szintén nem egyezik bele,és tényleg nem a szülői kényszer hatására teszi ezt,hanem önszántából és még ebben az esetben sem úgy képzelem el,hogy vegyen le mindent mert a dokinak így kényelmesebb,hanem szépen ha megnézte felül lehet visszaöltözni,és rá lehet térni az alsótesetre,mert számomra az nem elfogadható hogy meztelenül feküdj fel az ágyra.
És a gyerek beleegyezése,véleménye nekem nagyon fontos,de az elfogadhatatlan hogy azért tolja valaki le v. húzza fel a polóját hogy be írják elég szőrős-e,elég nagy-e a melle,avagy fejlettlen,mert ez a diák számára is rendkívül megalázó.A gyerek véleménye is fontos.
Hát bocsánat, én alapnak veszem, hogy ha a szülő aláír vmit a gyerekéről, azt megbeszéli vele is. De ha meg nem beszéli meg vele, az már a szülő felelőssége. Nem véletlen, hogy bizonyos életkor alatt a gyerek korlátozottan cselekvőképes, és a szülei felelnek érte. Azt, hogy anyuci milyen vizsgálatot enged, azt rendezzék el otthon.
Szerintem egy normális orvossal meg lehet azt beszélni, hogy ne kelljen egyszerre totál csupaszra vetkőzni. Ha nem lehet vele megbeszélni, akkor tényleg nem való orvosnak.
Hát ha valakinek van esze hiába kiskorú még és írta alá az anyja a beleegyezést,ha nem akarja és nem engedi magát megvizsgálni,senki sem tehet ellene semmit,nem foghatják le.
Zoli
De egy orvosnak nincs joga ahhoz, hogy ilyet eldöntsön. Ennyi erővel arról is dönthetne a gyerek, hogy 13 éves korában szexel-e vagy sem. Vagy hogy 15 évesen megtartja-e a gyerekét vagy sem. De nem dönthet, mert ez a törvény.
Képzeld már magad egy orvos helyébe... az anyuka azt mondja vizsgálják meg a gyereket, a gyerek meg nem akarja...mégis mit csinálnál? Amíg a gyerek nem tölti be az x évet, addig az anyja felel érte. Az orvosnak semmi joga hozzá, hogy ítélkezzen az anya döntése felett.
Erőszakkal nem tudja rávenni a doki,a gyereket ha nem akar valamit,nem vetkőztetheti le.Szóval hiába a papír.Max. beszélhethet vele és megpróbálhatja meggyőzni,a sexet ne keverjük ide.Arra gondoltam,hogy már írtam én a tökömet nem engedem vizsgálgatni,főleg mások előtt nem,szóval hiába vagyok diák,oké már nem vagyok kiskorú,de ha az is lettem volna és anyám tenne is bele egyező aláírást,ha nem engedem nem tudna a doki mit tenni.Nem de?
Zoli
Ja és nem arra gondoltam hogy ítélkezzen az anya döntése felett,bár normális gyerekük érzelmeire figyelő anyák más útat választanak,szóval akkor is ha látja a doki hogy a gyereknek ez milyen rossz,akkor kicsit beszélgetni kellene,talán ha néha beszélgetnének akkor más lenne a megítélésük és még azt alapból az lenne a normális ha nem meztelen vizsgálatokat tartanának.
Zoli és az utolsó előtti is ,csak elfelejtettem aláírni
GAbi!
Fölösleges itt vitázni,igaz már felnőtt vagyok,de szerintem a szőrősség és a nemiszerv,vagy mellméret nagyságának nézegetés kicsit perverz dolog.Ez nem vizsgálat,ez perverzió.Szerintem kislányok,fiúk és mindkét nem kamaszainak nadrágjában való turkálást felejtse el gyorsan mindenki,nem kell már megsérten a gyerekeket csak azért mert gyerekek.
És sajnos még mindig nincsenek sem a szülők,sem a gyerekek a vizsgálatokról és a velük kapcsolatos jogokról,beleegyezési ill. elutasítási lehetőségekről felvilágosítva.És hogy hogyanis zajlana a vizsgálat,erről sincs semmi.Hisz volt aki arról írt lehuzzaták az alsóját beírták fejlett v. nem,míg a másiknak hosszű percekig matattak,persze felvilágosítást nem kaptak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!