Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
Medi,te leragadtál egy mozzanatnál és képtelen vagy tovább lépni,szerintem itt csak te duzzogsz és csak vitázni akarsz unalmadba.Mindenki hadd döntse már el,hogy saját magáról hogyan dönt,ezt senki ne akarja már megszabni.Mások helyett nem lehet dönteni,nekem se tetszene ha valaki meg akarná szabni,hogy mit csináljak.Ha később problémája lesz az a saját dolga.Én pl a fogorvosnál mert elfejetett pálcát cserélni herpeszt kaptam,hiába vette észre és adott antibiotikumot azóta folyton előjön.Szóval még ha vizsgálatokra el is jársz az sem biztos,és ha figyelmetlen a doki,össze is szedhetsz valamit,hisz itt a diákok arról is írtak kesztyű nélkül fogdosták egyiket a másik után.Azért a péniszeket így végig fogdosni,már amikor nem épp a diáknak magának kellett fogdosnia,fertőzés veszélyes.Elhiszem hogy a szűrővizsgálatok híve vagy és mindenki tujda hogy miről is szólnak,(bár az említett esetekben szűrővizsgálatokról iskolásoknál,főleg lányoknál,ahol csak a szőrt és alakot nézik és a fiúk önfogdosásánál nem beszélhetünk)de mindnki hadd döntse el maga,neki mi a jó és hogyan.
Egyébként sajnos több olyan 20 fölötti barátnőm van aki nem járt még nőgyógyásznál,mert az átlagnál szűkebbek és befeszítenek,(sőt van aki szűz közöttük és 18 évesen amikor először ment orvoshoz,a tovább tanulásához kellett papír,akkor nem vizsgálták meg,sőt beszóltak neki) és nálunk még magán orvosnál is nehéz normálisat találni aki hajlandó kisebb méretű,kicsit rugalmasabb eszközt használni és türelmes,esetleg ha kell magyaráz is.Míg máshol szűz lányoknál is van lehetőség fájdalom mentesen rákszűrésre.De fölösleges is ezen veszekedni,hogy mi a helyes és mi nem,ráerőszakolni senkire nem lehet.Saját élet,saját teset,saját döntés,saját felfogás.Tanácsot,tapasztalatot adni lehet de kioktatni senkit sem szabad,mert visszafelé sül el.
Ha valaki még nem nagykorú,de már fiatalkorú (16-17) akkor mehet egyedül nőgyógyászhoz,ill urológushoz a szülők tudta nélkül és kell ezekhez valamilyen beutaló v. hogyan működik ez?Senki ne godnoljon semmi rosszra csak tudni szeretném.És sok helyen írák hogy vizsgálatkor ápolónő is szokott bennt lenni,ha zavarja az ember akkor megkérheti tényleg a dokit,hogy csak ő tartozkodjon bennt,v. ez csak magándokinál van így.
Egy diák.
Aki 14 éves elmúlt annak nem kell szülői kíséret semmilyen orvosi vizsgálathoz. Beutaló sem kell.
Az állami rendelőkben alapból valóban úgy van, hogy az orvos mellett az asszisztensnő is bent ül és nincs külön vizsgáló és "beszélgető" szoba.Én ilyen helyen életemben csak EGYSZER voltam,amikor életemben először voltam nőgyógyásznál. Mivel ez nekem nagyon de nagyon nem tetszett, ezért járok azóta csak magánorvoshoz.Ott a vizsgálóban CSAK az orvos van bent, SENKI MÁS. Az asszisztensnő az másik szobában tartózkodik az előtérben.
Az állami rendelőkben nem tudom mit szólnának ha valaki ilyet kérne, hogy "menjen ki az asszisztensnő"......nem akarok hazudni....fogalmam sincs. De szerintem nem igazán örülnének neki....
Köszönöm a választ,a barátnőmtől tudom hogy nálunk van külön vizsgálórész és nem szokott bemenni az asszisztensnő,ami nagyon megnyugtató számomra,mert bevallóm engem nagyon zavarna.Még nem aktuális,de kíváncsi voltam hogy zajlik az egész.
Diáklány
Hihetetlen, hogy ebben a topicban még mindig zajlik az élet:)
Én is kifejtem a véleményemet, ha nem gond:P
1. Elvileg arról szólna a topic, hogy milyen jogaik vannak a diákoknak. De ezt 1 mondattal is el lehet intézni: Joguk van megtagadni a vizsgálatot.
A probléma csak az, hogy Lilla már kb. a második oldalon (de legalábbis eléggé az elején) olyan sztorikat másolt be, amiben 14-16 éves diáklányok PEDOFIL K*CSÖGÖZTÉK le az orvost, amiért levetette velük a pólójukat...
2. Nem értem miért olyan nehéz elhinni, hogy egy orvosnak igenis információval szolgál egy gyerek testi fejlettsége. És nyilván nem ettől függ, hogy járhat-e iskolába...
De pl ha látja, hogy egy lánynak tök fejlett mellei vannak, de menzesze meg nincs, akkor gyanús lehet. Vagy ha éppen szőrös a melle, vagy bármi...
Szóval nekem ne mondja senki, hogy a hormonprobléma nem látható kívülről.
3. Mint már mondták előttem is, egy szakorvos egy kifejezett területet vizsgál, míg egy háziorvos az egész embert kompletten.
4. Azért kell ilyen vizsgálatokat elvégezni, mert lehetnek olyan problémák, amiket a szülő nem vesz észre, vagy nem vesz komolyan, és eszébe sem jut elküldeni a gyermeket szakorvoshoz. Pedig esetleg szükség lenne rá...
5. Orvosi tankönyvekben írják le, hogy a vizsgálatoknál az orvos mellett kötelező még egy személynek bent lennie. Ha nem hiszed el, akkor menj el könyvtárba, és olvass utána.
6. Tény, hogy nem egymás előtt kellene vizsgálni a diákokat, ezzel abszolút egyet értek. De erre nem az a megoldás, hogy mindenkit a kötelező orvosi vizsgálatok ellen hangoltok. Ugyanis akármennyire hihetetlen, egy 14 éves gyerek NEM fog elmenni szakorvoshoz, ha megtagadja a vizsgálatot. Maximum 1%-uk.
7. Az pedig hagy ne az orvosok hibája legyen már, hogy az iskolai vizsgálatokról nem szólnak a szülőknek. Ez tény, hogy nem normális dolog, de ezért az ISKOLÁT kell felelősségre vonni, nem pedig az orvost.
Szóval ne a jogokért harcoljatok, meg azért, hogy a gyerekek megtagadják az orvosi vizsgálatot, hanem azért harcoljatok, hogy a gyerekeket egyenként vizsgálják meg!!
Mivel annyira ragaszkodsz az aláíráshoz: Gabi
Már megint nincs időm végig olvasni, csak ezt az oldalt.
Gabinak válaszolnék, inkább az ő írására, most, ne vegye személyeskedésnek.
Attól hogy valaki 14-16 éves lehet igaza. Sőt valószínüleg igaza is van, ez legfeljebb a pedofil köcs - ögöknek nem tetszik. Meg a szülőknek és másoknak akiknek felelősségük lenne megvédeni a gyereküket és ugye ha már más is felelős akkor nem is az történt! Ha nem szeretné levenni mi az hogy leveteti, valaki valakivel, főleg ha 14 éves, és fokozottan védekezés képtelen, ez orvostól még aljasabb.
És fokozottan kéne büntetni!
2. Az orvosnak is meglehet kérdezni a szülők tudnak e róla, s ha nem, akkor ő tagad meg vizsgálatot, mert ezt így kell, ugyanis ebben a korban a szülő és a gondviselő dönt elsőnek és ő a felelős is a gyerek testi lelki egészségéért!
3. Ha szülő vagyok, és nem akarom, akkor se nézel rá a gyerekemre, ha 3 kabátban van, és kinyomom a szemét akkor is ha orvos és akkor is ha asszisztált mellé valaki, természetesen annak is. És a tanári karnak is. Mindkét szemét. + a szölő felelőssége milyen iskolába, milyen tanárok, milyen iskola orvos közé iratja a gyerekét.
4. a szülő és gyerek is észre veheti, ha van baj
ez bonyolult.
6. 6. pontban amit írsz az meg szintiszta elismerése annak, hogy az orvosi vizsgálatok 99% hogyan történik.
Ami a fiatalok embernek nem vétele. Elég komoly dolog.
De a kötelező orvosi vizsgálat is sérthet emberi méltőságot szemérmet és mást is. A szűrővizsgálat is.
Itt éppen ezt beszéljük, nem ellenhangolok én pl, a veszélyre hívom a figyelmet!
Azt kiemelném az orvos a legelső felelős ebben, mert ő végzi a vizsgálatot, a felelősség együtt jár a vele. Nem kell orvosnak lenni, de az elvégzett munkáért mindenhol az is felel aki végzi, valahol kisebb a .
Az utolsó mondatod a színtiszta parasztság sötétség!
Az aláírás meg vezetéknév és keresztnév, nem kötelező!
Én felhasználónévként szoktam írni Érosz. Mert a nevemet nincs kedvem beírni, akit érdekel megkérdezheti!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!