Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... ❯❯
 281/1151 anonim ***** válasza:
69%

Orvostan hallgató!

Ezt értem,de nem belgyógyászati vizsgálatokról van itt szó,hanem iskolai vizsgálatokról.Szóval nem indokolt.

Egyébként belgyógyászatin sem hagynám,én nőgyógyászatin is megszoktam kérni az orvost régebben,ma már nem kell hogy vizsgált alatt rajta kívül a vizsgálóban ne legyen bennt senki,mert zavarna és egy ápolónő egy sima vizsgálathoz oda egyébként sem kell,mint segítség sem.

2010. máj. 21. 17:23
 282/1151 anonim ***** válasza:
73%

Lehendő doki!

Az a baj,hogy te szakszerű vizsgálatokat hoztál fel pl-ként,és itt olvashattad,sok helyen csak oda pillantás volt és egyszerű pillantás nem elég a diagnoózis felállításához.És ha csak pillantgatunk akkor úgy is fölösleges az egész.Meg írták a fejlettséget nézték,ehhez tényleg senkinek semmi köze.

Szakszerű viszgálatnál,v. rendelésnél mint ahogy írtad egy beteggel foglalkoznak egyszerre,pedig ott még inkább tömeg van.Na mindegy.Nem tudom egy csomó 20-30 közötti rokonom,barátom van és sehol sem volt túlvetköztetés és ilyen altesti vizsgálat eddig,szóval itt hallottam róla előszőr.Nem hiszem hogy régen túl sok meztelen kamaszt láttak volna a sulidokik.

2010. máj. 21. 17:43
 283/1151 anonim ***** válasza:
27%

17:18-as

A nőgyógyász, urológus... egy körülírtabb anatómiai területre koncentrál, a háziorvos/családorvos/iskolaorvos pedig összképet kíván kapni. A másik, hogy egy az adott korosztályra jellemző nemi fejlettségi állapot megtekintésével képet kap az orvos arról, hogy beindult-e a nemi fejlődés, beindult-e a nemi hormonok termelése...

Szerintem egy ideális vizsgálat így nézne ki:

1. bejön a beteg, köszön

2. orvos, személyzet köszön, megkérdi, hogy mik a panaszok

3. ezt követően vizsgálat, amennyiben szükséges, akkor az öltözőfülkében vetkőzés, az orvos kérésének megfelelően

4. orvos vizsgál

5. beteg felöltözik

6. orvos megállapítja a problémát, tájékoztatja a beteget

7. beteg megérti a tájékoztatást, kérdéseit felteszi

8. orvos válaszol

9. orvos elindítja a beteget a gyógyulás útján (recept, életmód-tanácsadás, beutaló...)

10. orvos, szakszemélyzet és beteg elköszön egymástól

A másik, hogy több értelme van egyszer teljesen le- ill. felöltözni, mint 3-4-szer öltözni.

Egyébként az teljesen kiakaszt, hogy mindenki eü. szakértőnek hiszi magát, és jobban tudja, hogyan kell egy beteget megvizsgálni, kezelni mint egy orvos. Emellett nem kell hálapénzt sem adni (mondjuk én sem fogadnám el, és elég megalázó sok orvosnak, hogy el kell fogadniuk, mert emberségből ugye nem lehet kenyeret venni a gyereknek) Kérdem én, akkor mégis minek megy el a rendelőbe?

2010. máj. 21. 18:45
 284/1151 anonim ***** válasza:
15%
Egyébként pedig egy harmadik személynek jelen kell mindig lenni a vizsgálat során. Ő a tanú, hogy semmilyen törvénybe ütköző cselekedet nem történt.
2010. máj. 21. 18:47
 285/1151 anonim ***** válasza:
84%
Igen az ápolónő/védőnő az a bizonyos harmadik személy, de nem egy fél osztály!!!
2010. máj. 21. 19:42
 286/1151 A kérdező kommentje:

Szia Maszatka!

Nagyon jó a felvetésed! Hogy mi köze a nemi fejlettségnek az iskolába járáshoz? Akár általános iskola vagy gimnázium, vagy szakközép vagy szakmunkásképző...?!? Kb annyi "köze" van hozzá mint a magasság, testsúly és mellbőség mérésnek. Ez az orvosoknak egyszerűen egy statisztikai adat.Egy adott életkorban ki hány cm magas, mennyi a súlya, mekkora a mellbősége, milyen fejlettségű az emlője (lányoknál), mennyire fejlettek a szeméremajkai és egyáltalán az egész nemiszerve MILYEN fejlettségi szinten áll....és persze a fiúk nemiszervével is ugyanez a helyzet....

Természetesen az ilyen dolgokat is FONTOS vizsgálni de NEM AZ ISKOLAORVOSNAK és nem "kötelező" vizsgálat álcája alatt és pláne nem "erőszakkal".

Az "erőszak" alatt jelen téma szempontjából azt értem ha valaki nem szabad akaratából veti alá magát ilyen vizsgálatnak, hanem pusztán azért mert azt hiszi,hogy ez valami olyasmi aminek "kötelező" alávetnie magát....mivel életkorából adódóan érthetően még nincs tisztában az emberi jogokkal vagyis azzal, hogy ilyesmire senkit nem lehet "kötelezni"!

Kedves (állítólagos) orvostanhallgató!

Idézet tőled: " az orvos élete során annyi emberi testet lát, hogy bele is csömörlik. Egy orvosnak az emberi test nem olyan, mint másnak. Az orvos nap mint nap, már tanulmányai elejétől fogva emberi testeket lát. Olyan ez, mint az autószerelő: sok autót szerel élete során, de csak a saját autóját szereti. Értsd ezt úgy, hogy az orvos semmit nem akar tőled, van családja/barátnője/felesége és nem téged akar. "

Most ne haragudj, de ez most, hogy jön ide?! Amit itt leírtál az kb azt sugallja mintha arról lenne szó, hogy valaki itt azt állította volna,hogy az említett orvosok azért akarták meztelenre vetkőztetni a pácienseket mert meg akarták erőszakolni vagy simán csak kéjenc pillantásokat vetni rájuk....haha....

Nagyon jól tudod, hogy itt NEM ERRŐL VAN SZÓ! (napersze lehet, hogy ilyen is volt köztük....de alapjában itt nem erről van szó)

A dolog LÉNYEGI része az, hogy Te arra próbálod kitekerni a dolgokat, miszerint ha valaki megtagadja az iskolaorvosnál az említett vizsgálatokat, akkor abból (szerinted) az következik,hogy az illető "nem akarja azt a vizsgálat elvégeztetni". Ami egy nagy hülyeség! Mármint az ha Te ebből erre következtetsz!

Ha tőlem kért volna ilyesmit az iskolaorvos én is megtagadtam volna! De nem azért mert nem tartom fontosnak a nemi szervek vizsgálatát! Dehogynem!!! NAGYON IS FONTOSNAK TARTOM!!!

DE NEM AZ ISKOLAORVOSI VIZSGÁLATON!!!!

Vagyis olyan orvos vizsgálhat akit ÉN VÁLASZTOK és akihez szabad akaratomból megyek és EGYEDÜL engem vizsgál!

A "megtagadás" a szituációnak szól (vagyis annak, hogy iskolaorvosi vizsgálat keretében akar ilyesmit vizsgálni valaki)és persze az orvos személyének is szólhat!

Én egy fogorvoshoz sem mennék be akkor ha az nekem ellenszenves lenne, egy nőgyógyászhoz meg pláne nem!!!

Tegyük fel, hogy én egy diák vagyok és tegyük fel, hogy Te vagy ott az iskolaorvos és tegyük fel Te nekem nem vagy szimpatikus.

Ha ez így van, biztos nem fogom előtted levenni se a bugyimat, se a melltartómat. Ez nem azt jelentené, hogy magát a vizsgálatot nem akarnám, csak azt NEM akarnám, hogy egy számomra ellenszenves orvos vizsgáljon.

Csak olyan orvos vizsgálhat akit én választok és természetesen akihez én megyek el az ő rendelőjébe! Iskolaorvosi vizsgálaton SOHA! Szó se lehetne ilyesmiről!

Azért mert valakit "odatesznek" iskolaorvosnak...miért lenne köteles őt bárki elfogadni?! Erre senki nem köteles....joga van bárkinek másik orvost választani...

És még valami ami ehhez kapcsolódik. Már többen és többször előhozták itt ezt a "látott már ilyet a doktor Úr" témát....és többen hozzá is szóltak. Te nem olvastad azokat a részeket talán?! Ha nem olvastad akkor ÚJBÓL felteszem NEKED is a kérdést amit már mások is kérdeztek...ÉS AKKOR MI VAN???

Azért mert egy orvos sok meztelen nőt látott már akár orvosként, akár magánemberként....ebből MIÉRT következne az, hogy a pácienseknek nem kell zavarban lenni ha egy olyan orvos előtt akarják levetkőztetni akit nem ő választott csak úgy "odatették"?!

A zavarban levésnek nem az az oka (legalábbis többnyire) hogy azt gondolná valaki, hogy az orvos meg akarja erőszakolni vagy simán csak "bámulni" akarja, hanem AZ AZ OKA, hogy olyan helyzetbe akarják hozni teljesen váratlanul amire nem lett felkészítve és azt se tudja mit csináljon zavarában...

Értem ezalatt, hogy pl a gimis lányoknak senki NEM MONDTA el a vizsgálat előtt, hogy ez nem sima belgyógyászati rutin lesz....stb nem írom újra.....És csak ott szembesültek a tényekkel amikor a doki vagy a védőnő közölte, hogy vetkőzzenek meztelenre....

Az orvosok lehet, hogy nem szándékosan de igenis MEGALÁZZÁK a diákokat azzal, hogy egymás előtt vizsgálják őket. Mi az, hogy nem lehet külön?? Miért ne lehetne?! Lehetne csak ahhoz lusták,hogy kivárják a vizsgálat NORMÁLIS menetét! Mert ugyebár a NORMÁLIS az lenne ha EGY diák jön be, ha szükséges levetkőzik ameddig kell,megvizsgálják EGYEDÜL, felöltözik EGYEDÜL és utána lehet behívni a következő diákot ha az első már kiment!!!

Naja....csak így tovább tartana a vizsgálat....az meg már nem tetszik a doki néninek/bácsinak....és ezért a neki kényelmesebb megoldást választja. Azért hívnak be egyszerre többet, hogy gyorsabban haladjanak. Amíg a doki vizsgál addig a védőnénike méri a mérendő dolgokat....

Az mellékes a kedves iskolaorvosoknak (tisztelet a kivételnek) hogy a diákok nem futószalagon jövő tárgyak és nem is állatok....hanem EMBEREK akinek vannak ÉRZÉSEIK és JOGAIK!! És alapból az emberek többsége igenis NEM SZERET mások előtt meztelenül mutatkozni!! Ezt pedig illene tiszteletben tartani! Az ugynevezett rutin vizsgálatot is elvileg EGYESÉVEL kéne csinálni, mivel rengeteg olyan dolog előjöhet közben amihez a másiknak semmi köze! Tehát az egyesével hívás nem csak a levetkőzés miatt fontos hanem egyéb okból is!

Ha pedig ezt a MINIMÁLIS ETIKAI SZABÁLYT nem tartják be az iskolaorvosok akkor ne csodálkozzanak azon ha egyre többen fogják megtagadni a vizsgálatot!

Mégegy idézet tőled: " Egyébként pedig egy harmadik személynek jelen kell mindig lenni a vizsgálat során. Ő a tanú, hogy semmilyen törvénybe ütköző cselekedet nem történt."

Ezt nem tudom honnan veszed de ez nem igaz! Vagy esetleg az állami rendeléseken. Én magánorvoshoz járok és ott CSAK AZ ORVOS van jelen amikor vizsgál! A nővér a másik szobában tartózkodik. Engem zavarna is ha ott lenne más.

Amikor életemben először voltam nőgyógyásznál az egy állami rendelésen volt és ott ült bent egy idős nénike is...nem sok vizet zavart mert egész idő alatt irogatott....de engem akkor is zavart ELVBŐL! Ekkor döntöttem el, hogy én minden vizsgálatra MAGÁNORVOSHOZ fogok menni, mert ott senki más nincs a vizsgálóban csak az orvos.

2010. máj. 22. 04:31
 287/1151 anonim ***** válasza:
73%

Orvostan hallgató!

Én nem értek azzal egyet hogy fontos lenne azt tudnia

statisztikailag egy iskola v. bármely orvosnak,hogy milyen fejlettségi fokon áll valaki,ezt én senkinek nem engedném.Hisz mint írtam valakinek eleve nem lesz nagy mérete,akár mellről akár nemiszervről beszélünk és formailag is eltérőek lehetnek ezek a testrészek.Ez a módszer nekem nem jön be és ezt semmiképp sem engedném.Az hogy kinek mekkora van ehhez tényleg aztán senkinek semmi köze.

A másik mint írtam,és kicsit helyesbítek simán be lehetnek polóban és alsóban menni,semmedig sem tartana az hogy felül megviszgáltak utána a fősődet gyorsan felhúzd,visszaved és ha lennt már ha te bele egyezel meg akar akár fiúról akár lányról van szó vizsgálni,akkor még sem meztelenül állsz majd,v. fekszel,ez csak emberség és hozzáállás kérdése.Ez abszolut pár másodpercnél több időt nem vesz el,hisz mindenki minnél előbb szabadulni akar a helyzettől.De akkor is közölni kell ki kell nagy betűkkel írni,v. elmondani vizsgálat előtt a diákoknak nem kötelező vizsgálatról van szó.

A másik hogy több helyen írták lezajlik a rutin vizsgálat,és utána szokott lenni az intim már ahol van,de mint olvastam azt se lehetne mondani hogy vizsgálat ezekre,hisz nem érnek hozzá,csak jegyzetelnek hogy fejlett v. nem,ez pedig nem vizsgálat.És a rutin után mért ne lehetnek a felsőt felvenni,ez csak mellébeszélés és magyarázkodás.

Egy biztos én diákként nem engedttem volna még a mostan eszemmel sem.Mert engem nem méregesen senki,a nemiszerv nézegetése hogy hány szőre van egy lánynak hülyeség.És az is hogy ki van-e a szeméremajka fejlődve,annak már csecsemőként ki kell fejlődnie.Az hogy oda nézünk,vagy az hogy a fiúk is maguknak fogdosa mint írtam nem vizsgálat.

De te magad is írtad,megnézés és kitapintás ez az együttes a vizsgálat.De itt mint olvashattad,ez a kettő nincs együttesen meg.

Az meg bar.mság megint hogy egy lány azért üljön félmeztelenül,hogy beírják fejlett v. fejlettlen a melle,ez nem vizsgálat,és ehhez megint senkinek semmi köze.

Nem hiszem hogy egy normális iskolai vizsgálathoz meztelenre kellene vetkőzni,mert senkinek semmi köze ahhoz hogy ki hogy néz ki meztelenül.A rutin vizsgálat után bőven lenne arra idő hogy fel lehessen valamennyire öltözni,elég fura hogy ezt régen meg tudták oldani,ma meg nem,de nem is csináltak ilyen hülye statisztikákat,amikre rá fogják vizsgálat,ez nem az.

Ja és simán normális orvosnál mivel sok helyen külön kis vizsgáló rész van a viszgálat alatt nem szokott az ápolónő, v. épp asszisztens bennt lenni,sőt meg lehet kérni ne legyen bennt,várakozzon a vizsgálón kívül,v. amit a doki épp diktál jegyezel fel addig,ahhoz nem kell közvetlenül ott lenni.

Én sima rendelésen voltam előszőr nőgyógyásznál és ott külön vizsgálórész volt függönnyel elválasztva,az asszisztens meg a számítógép előtt ült,szóval bennt is kellett átöltözni,de nem jött meg az asszisztens és én szóltam is a dokinak hogy ne legyen bennt,mert azért már önmagába marha kellemetlen megalázó érzés,hogy széttárt lábbak ott terpesztesz nem kellene még oda közönség is.

A másik mivel te most végzel,szóval hú de idős nem lehetsz ,nem tudom hány éves szokott lenni a suli 5-7 fogalmam sincs,csúszást bele számolva,de én mint írtam már itt többször most töltöttem nem rég a 28-at és több velem egykorú,kicsit idősebb és jóval fiatalabb ismerősőm is van és semmi ilyen vizsgálat nem volt nálunk.

A fiúknál volt 6.-ban,de ott egyesével zajlott és rendesen felöltözve,nem egyszál boxerban és elmondták nekik aki nem akarja megteheti,szóval volt is aki élt vele,őket csak többnyier kérdezgették,hogy hátra csúszik-e rendesen meg ilyesmi,középiskolába meg semmi nem volt

már náluk se.

Szóval nem tudom honnan vetted hogy ez nagyon régi bevett szokás nálunk az ilyen meztlen vizsgálatok.Az unokaöcsém az egyik 23 éves és náluk nem volt here vizsgálat és most is ismerek sok 17-22 évest akiknél szintén ilyen vizsgálatok nem voltak.Szóval elég fura volt amikor azt mondtad hogy a suli orvosoknak a sok meztelen az ő esetükben diák test látványa normális,nem tudom nálunk nem volt sehol meztelen vizsgálat,szóval hol láttak ezek ilyeneket.Ezek nem olyan rég höhettek be.

Hány éves vagy?-Ha nem vagyok túl indiszkrét.

Nálatok általános ill középiskolában mindenkit meztelenül vizsgáltak?

Mert én 28 évemmel nem rég hallottam erről itt előszőr.A barátnőm egészségügyi középsuliba ment és ott sem volt ilyen jellegű vizsgálat,ahogy a katona suliba menő unokatesómnál se.

Szerintem semmilyen meztlenre vetkőztetésses viszgálat nem indokolt,főleg csak azért hogy ők gyorsabbak legyenek.

2010. máj. 22. 16:52
 288/1151 anonim ***** válasza:
72%

Nemi hormonok beindultak-e?

Ezt ránézésből nem lehet látni,hisz fiúknál van aki magas,fejlett de még nincs spermája esetleg 15 évesen,attól hogy szőrős és normális v. nagy méretű még nem biztos hogy ivarérett.

Ahogy lányoknál van aki melles,de még nincs vérzése.És van aki kevésbbé melles esetleg elég vékony és mégis van már mensije.A szőrős punic,kuki nem=még a hormonok beindulásával.Mondani meg bármit lehet,hogy már van mensim,már volt magömlésem.

Egyébként meg ha csak a külső fejlettséget akajra valaki megállapítani ahhoz se kell meztelenre vetkőztetni senkit,az alsóneműnkeresztül is látszik már hogy nő a cici,esetleg szőr is van,ahogy fiúknál is.

Ezek megalázóak,most azért levetkőzni meztlenre hogy valaki beírogassa,hogy számára milyen fejlett vagy,nem normális dolog,ez nem vizsgálat,nem tudom ki találta ki ezt a sok hülyeséget.

2010. máj. 22. 16:59
 289/1151 anonim ***** válasza:
72%

Orvostanhallgató!

Részben egyetértek utolsó írásoddal,de a hormonális fejlettséggel nem,hisz azt nem lehet ránézésből megállapítani és a nemi fejlettség megállapításához sem kell senkit pucéra vetkőztetni,hisz látszik trikon keresztül is hogy egy kis v. nagy lánynak van-e melle,szőre.

Szerintem meg nagyon megalázó teljesen levetkőzni,mint ha 2 részletbe csinálnák a vizsgálatot.

Semmivel sem tart diákok esetében sem több idővel amit már párszor írtam,hogy felül megviszgál,gyorsan fel a felsőt és ha engedi a nemiszerv vizsgálatot akkor még sem meztelenül van.Mert ez nagyon frusztráló és megalázó.És én is ha nőgyógyászhoz megyek,alul megvizsgál,ha megkérem felül is,de megvárja hogy előbb felöltözzek,ha pucéron kellene állnom az nagyon sértő lenne.És más is annak tartja.

2010. máj. 22. 17:06
 290/1151 anonim ***** válasza:
23%
Emberek! A kérdező véletlenségből nem akarja ráerőltetni a saját véleményét mindenkire? Elég hajthatatlanul.
2010. máj. 23. 07:46
❮❮ ... 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!