Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?
Kedves (állítólagos) orvostanhallgató!
Nem tudom, hogy arról van-e szó, hogy nem olvastad el itt az összes beírást, vagy csak simán élvezed ha "beszólhatsz" ok nélkül.....
Nem írom le újra amit már ezerszer leírtam, lapozz vissza és olvasd el mi a véleményem erről az egészről! Én SOHA SENKIT NEM HANGOLTAM AZ ELLEN, HOGY KIVIZSGÁLTASSA MAGÁT!!!
MEGKÉRLEK NE RÁGALMAZZ!!!!
A továbbiakban csak címszavakban a LÉNYEG:
1:Mindenkinek (a kisgyereknek is)joga van ahhoz, hogy EGYENKÉNT vizsgálják őket és nem mások előtt!
2:Valóban FONTOS elvégeztetni minden vizsgálatot (beleértve a nemiszerv vizsgálatot is)DE NEM AZ ISKOLAORVOSNAK, HANEM A GYEREK VAGY A SZÜLŐ ÁLTAL VÁLASZTOTT ORVOSSAL!!!!
3:Az igaz, hogy egy 12 éves kislánynak általában még nincs nőgyógyásza és az is igaz, hogy akkor is lehet mellrák vagy hormonális probléma, DE EZT A PRIVÁT HÁZIORVOSUNK UGYANÚGY TUDJA DIAGNOSZTIZÁLNI MINT AZ ISKOLAORVOS!!!
Nemde kedves (állítólagos) orvostanhallgató?
4:Egy kijelölt iskolaorvos lehet baromi ellenszenves is (akár) a gyereknek. Márpedig egy orvosi vizsgálatnál alapvető fontosságú, hogy olyan orvos vizsgálja aki neki szimpatikus, akiben megbízik...stb.
Ellenkező esetben csak azt érnék el, hogy a gyerek/kamasz egy életre megundorodik az orvosi vizsgálattól mert egy életre szóló frusztrációt okozhat egy olyan "élmény" hogy őt AKARATA ELLENÉRE meztelenre vetkőztette egy orvos....pláne ha még mások előtt történt a dolog....
5:Sok esetben pedig az orvos és a védőnő az oka annak ha esetleg vkiből komoly lelkibeteg lett a megalázó vizsgálat miatt, mert elhitték az orvos és a védőnő HAZUG állításait, akik azt HAZUDTÁK nekik, hogy ez törvényileg így meg úgy kötelező.....
6:Az orvosi vizsgálatok igenis FONTOSAK! Ha lesz gyerekem én el fogom vinni minden évben MINDEN vizsgálatra. De iskolaorvos soha NEM fogja vizsgálni mert azt meg fogom tiltani! Így még esélye se lesz rá, hogy megalázza!
A továbbiakban megkérlek ne forgasd ki a szavaimat és ne állíts rólam olyat, hogy én bárkit is arra buzdítanék, hogy "ne vizsgáltassa ki magát"!!
A stílusodhoz külön gratulálok, amivel egyes beírókat minősítettél.
Ezt a "finom" beszédstílust is az orvosi egyetemen tanítják?
Gratulálok!
De kár, hogy nem mentem iskolaorvosnak. Mennyit élvezkedhetnék:))) nyami
Bár ennyi "felvilágosult" aktivista uszított alannyal lehet, hogy meggyűlne a bajom. vehehe
Szerintem tuti nem orvostanhallgató...
Akkor azt is tudnia kéne, hogy van kifejezetten gyermek nőgyógyászat, ahová lehet vinni a kislányokat, ha valami probléma van. A mellrákot pedig nem lehet ránézéssel kitalálni, ha csak nem ufó vagy...
Édesanyámnak mellrákja volt, és nem ránázéssel diagnosztizálták, és nem is úgy közölték vele, hogy rajta kívűl még 6-an benn voltak, hanem egyedül.(Te talán úgy fogod közölni a betegeiddel a rossz hírt, hogy benn lesznek öten, hatan, aztán hadd szóljon, és majd vígasztalják egymást??? ) Ugyanez megjár a gyerekeknek is, hogy egyedül vizsgálják, és közöljék vele az eredményt, vagy esetleg a szülője benn legyen, de ne a társai!!!
És mégegyeszer felteszem a kérdést: Mi köze van a nemi fejlettségnek ahhoz, hogy gimibe vagy szakmunkásképzőbe jár valaki? Ha valaki fejletlenebb nemileg, akkor már alkalmatlan a sulira?? Na, erre válaszolj, állítólagos orvosnak tanuló!
maszatka
Hát a nemifejlettség vizsgálata az szerintem sem orvosi
vizsgálat,hanem a gyerek megalázása és bekategórizálása,hogy fejlett v. le van maradva társaitól,mi az hogy valaki azért tolja le a gatyáját hogy azt nézzék meg hány szőrszála van,mekkora a nemiszerve,milyen alakiú netán a mell,a szemérem ajkai.A felnőtteké sem egyforma,van kicsi és nagy és különböző formájú,ahogy van későn és korán fejlődő gyerek is.Ez abszurdum!Ez nem vizsgálat ez fölösleges fusztrációt okoz!
És sehol sincs olyan hogy meztelenül vizsgálgatnák az embereket,főleg nem tömegesen.A másik meg csak ránézésből nem lehet megállapítani semmit se,a mellet ehhez ki kell tapintani,ahogy a heréket is,szóval az hogy fogdosd magadnak a heréidet az nem vizsgálat.
A hormonális dolgokat meg jobb nem ide keverni,a barátnőmnek 12 évesen jött meg a havija,de néha csak 2-3 hónaponta,és többször hallhatuk már ez ilyen fiatal korban még normális egy pár évig,na sok doki egyből hormon kezelést javasol,ahogy ez nála is lett,az eredmény a következő amin már nem lehet változtatni,szőrős lett és elhízott.A más barátnőmnél is voltak kimaradozások és hagyták hogy a természet megoldja,hisz 11-12 éves gyereknél ez előfordulhat és az összesnek beállt rendesen,ha mindenkit hormon kezekésre küldenének mert a havija néha kimarad,kisebb a társainál,netán nem szőrősődik még,akkor annak is meg lennének a következményei.
Tami
Na, úgy látom, sikerült kissé felpiszkálnom a kedélyeket...
Egyetlen egy dolog miatt reagálom le az itteni kommenteket: hogy az emberek lássák, hogy az orvos nem ellenség. Jómagam is általában próbálok segíteni az ezen oldalra kérdést feltevőknek. De segíteni csak olyannak lehet, aki maga is akarja, pl. nem zárkózik el a vizsgálat elől; az orvosra nem egy kiéhezett pedofilként gondol...és hadd ne soroljam. Ezért reagáltam úgy, ahogy. Rossz látni, hogy az egészségügy még álló bástyáit is igyekeznek egyesek ledönteni, lsd. biorezonnacia, Colonix, lúgosítás, reiki,sámán...akik a beteget tévútra viszik, "félrekezelik"; és azok, akik az eü. személyzet megmaradt tekintélyét is igyekeznek a sárba taposni.
20:44-es!
Ott kezdeném, hogy az orvosi vizsgálat első része az ún. inspectio, avagy megtekintés. Célja, hogy a vizsgáló a különböző alaki deformitásokat megfigyelje, lejegyezze, ill. annak kóroktani hátterét fellelje a kezelés ill. a hosszútávú követés végett. A vizsgálat második része: palpatio, avagy tapintás. Célja, hogy a vizsgáló a szemmel látható és/vagy nem észrevehető elváltozásokat felderítse, annak formáját, jellegét, kiterjedését.. stb lejegyezze, szükség estén kezelje vagy szakellátó intézménybe továbbítsa.
Igen, a gyermekek különböző ütemben fejlődnek, ez igaz. Ellenben van jó pár olyan kórkép, melynek előrehaladása korai diagnózissal megelőzhető. Vegyünk példának egy tizenéves lányt, aki el van maradva a társaitól magasságban. Előfordulhat, hogy olyan betegsége van, aminek az egyik tünete az alacsonynövés. És ezt az orvos észreveszi, majd elküldi egy alaposabb kivizsgálásra és ott kiderül a probléma. Kezelik és így nem lesz belőle egy frusztrált, önbizalomhiányos törpe.
A másik részét a kifogásoknak részben elfogadom: a megalázottság érzése. Egyrészt az orvos felé, másrészt az osztálytársak felé. Az előbbiről az a véleményem, hogy az orvos élete során annyi emberi testet lát, hogy bele is csömörlik. Egy orvosnak az emberi test nem olyan, mint másnak. Az orvos nap mint nap, már tanulmányai elejétől fogva emberi testeket lát. Olyan ez, mint az autószerelő: sok autót szerel élete során, de csak a saját autóját szereti. Értsd ezt úgy, hogy az orvos semmit nem akar tőled, van családja/barátnője/felesége és nem téged akar.
A másik része, hogy a gyermeket társai előtt vizsgálják, szerintem sem helyes, de ez van. Építsen az állam nagyobb rendelőt, alkalmazzon több orvost és szakasszisztenciát, magasabb bérezést adjon... . Az orvos nem tehet arról, hogy ennyire futja, az eü. minisztériumnál tessék verni az asztalt. A másik része, hogy pl. eü-i oktatóintézményekben a vizsgálatkor más orvosok is jelen vannak. Emlékeim szerint benne van az intézmény szabályzatában, ami pedig ki van függesztve. Akit oda megy, hogy ellássák, az beleegyezik, hogy részt vesz az oktatásban.
20:50-es
Igen, más, fejlett országban. De itt... ez van. Mint ahogy az itteni orvos is 94000-t kap. Kinn a 10szeresét. Teszem hozzá, hogy kevesebb munkával van leterhelve és jobb eszközökkel dolgozhat.
10:14
"Szerintem tuti nem orvostanhallgató..."
Maga aztán csak tudja...
"Akkor azt is tudnia kéne, hogy van kifejezetten gyermek nőgyógyászat, ahová lehet vinni a kislányokat, ha valami probléma van."
Na ez a baj, hogy minden kis problémával a beteg egyből a szakorvoshoz megy. Sorrend: háziorvos/családorvos/iskolaorvos és csak utána a gyermeknőgyógyászat. A másik gond, hogy a háziorvosok jó része mindent letud egy beutalóval (tisztelet a kivételnek). Na ezért kell a kórházi rendelők előtt órákat ülni.
"A mellrákot pedig nem lehet ránézéssel kitalálni, ha csak nem ufó vagy..."
Akkor én egy másik bolygóról jöttem:
"Édesanyámnak mellrákja volt, és nem ránázéssel diagnosztizálták,"
Akkor pedig tapintással. Vagy a kétévenkénti mammographian vették észre. Aztán biopszia és műtét.
" és nem is úgy közölték vele, hogy rajta kívűl még 6-an benn voltak, hanem egyedül.(Te talán úgy fogod közölni a betegeiddel a rossz hírt, hogy benn lesznek öten, hatan, aztán hadd szóljon, és majd vígasztalják egymást??? )"
Azért ne vegyünk egy kalap alá egy tumoros beteget és egy iskolai szűrővizsgálatot.
"Ugyanez megjár a gyerekeknek is, hogy egyedül vizsgálják, és közöljék vele az eredményt, vagy esetleg a szülője benn legyen, de ne a társai!!!"
1. A gyermek 14 éves koráig korlátozottan cselekvőképesnek minősül. A döntéshozó a szülő vagy törvényes gyám. Így a szülőt IS tájékoztatni kell.
2. Én más orvosok viselkedéséért nem vagyok felelős. Én majd a saját betegeimet egyenként fogom kezelni/vizsgálni.
Egyébként ez a fajta szűrővizsgálati hozzáállás elég régi. Tessék reklamálni a háziorvosok szövetségénél, hogy állítsanak fel egy etikai szabályzatot a vizsgálat kivitelezését illetően.
"És mégegyeszer felteszem a kérdést: Mi köze van a nemi fejlettségnek ahhoz, hogy gimibe vagy szakmunkásképzőbe jár valaki? Ha valaki fejletlenebb nemileg, akkor már alkalmatlan a sulira?? Na, erre válaszolj, állítólagos orvosnak tanuló!"
Válaszolok is. Nem írtam olyan, hogy a testi érettség meghatározná a szellemi képességeket is. Nagyon jó példa a túlkoros, többször bukott diákok helyzete, akik bár nemileg fejlettebbek társaiknál, feltehetőleg szellemi képességeik átlagon aluliak. Csak Ön gondolja azt, hogy testileg éretlen gyermek szellemileg is elmaradott.
06:53-as
Igazad van, ez annyira gáz, hogy már vicces.
maszatka"
ma 16:36
Én semmi olyat nem írtam, hogy a testi fejlettség összefügg a szellemi képességekkel...
Pont ezt kérdeztem, hogy miért is kell nézni ezt az iskolákban (bár nálunk mint leírtam pár oldallal előrébb, ilyen nem volt!!), nem kell kiforgatni a másik szavait.
De én is OFFolnék:
"A gyermek 14 éves koráig korlátozottan cselekvőképesnek minősül. A döntéshozó a szülő vagy törvényes gyám. Így a szülőt IS tájékoztatni kell."
Mégis sok gyerek sírva megy haza ezekről a vizsgálatokról, mert senki nem tájékoztatja sem a szülőket, sem a diákokat előre.
Én továbbra is azt mondom, hogy a gyerekek is megérdemlik, hogy emberként bánjanak velük, és egyenként vizsgálják őket...
Részemről befejztem a vitát veled, mert nem azért vagyunk itt, hogy szóról-szóra kielemzd mások írását és még ki is forgasd!
A gyerekeknek is vannak jogaik...
Orvostan hallgató!
Én most lettem 28 éves,és hogy hogy minket egyesével vizsgáltak meg és nem volt a vizsgálat menete lassabb,mint ha egy tucat csaj félemeztelnül ácsorog a kövön?
A válaszom hogy a dokink emberséges volt és előre szól,hogy vegyük le a felsőt,poló,trikó maradhat,nekünk melltartót nem kellett levenni,mert mell v. nemiszerv vizsgálat nem is volt,és ha le is kellett volna venni,akkor a dokink szólt volna hogy kapcsoljuk ki előre,és majd ha bementünk egyesével hozzá,akkor ott bennt kellett volna csak levenni.Szóval melltartót nem kellett levenni,a felsőt csak fel kellett húzni,meghallgatta a szívünket és a gernicet is megnézte.Mondom egyesével,és gyorsan és alaposan és mégis volt ránk idő és nem pucéron ácsorogtunk.
Értem amit írtál hogy előszőr ránéznek a mellra majd kitapintják,oké!!!!!
DE,itt arról lehetet sok helyel,sok hasonló oldalon olvani,hogy ki se tapintották,csak ránéztek,szóval ez nem vizsgálat,ahogy lányok is arról írtak hogy lehúzatták a bugyijukat és hozzájuk sem értek hanem jegyzeteltek,hogy fejlett v. alul fejlett.Szóval ez nem vizsgálat,ez fejlettségi musrta,ezt nem tartom helyesnek és közép sőt általános iskolásoknál sem kell ez a módszer hisz értelmetlen.
A másik a fiúknál van here és fityma vizsgálat,ahol szintén hozzájuk sem ér a doki,csak megkéri hogy fogják meg a golyójukat és húzzák hátra a fitymájukat,na tudtommal here vizsgálatnál is ki kellene tapogatni,akár a melleknél,szóval itt sem stimmel valami.
És attól hogy 4 ember áll szinte pucéron attól nem megy gyorsabban a vizsgálat sem hisz 1 embernél nem tud többet megvizsgálni,nem de?
És mi az hogy meztelen vizsgálat?
Ilyenről most hallok először:
Egy teljesen szabályos belgyógyászati vizsgálathoz le kellene vetkőztetni teljesen a beteget. Ettől sokan eltekintenek:
1. nincs megfelelő hely erre a célra (pl. kellő hőfok, zárható öltöző...)
2. időhiány (sok a beteg)
3. beteg hozzá nem járulása
Milyen meztelen testek látványáról beszélsz?
Régebben nem volt ez bevett szokás hogy pucéra vetkőztettek volna egy tucat középiskolást.
És mint írtam urológusnál sem meztlenül vagy,csak az adott testrészedet vizsgálja meg és mehetsz is.Nőgyógyásznál is a nemiszervet vizsgálja,ha ott végzett néha felajánja hogy a mellet is megnézi,ha akarjuk,de ezt csak akkor szokta,ha már alul felöltöztünk,szóval nem az van hogy alul is semmiben meg felül is semmiben állsz.
Ezek mind-mind kifogások!
Kicsi a rendelő,kevés az idő!
Régen is kicsi volt és az idő is kevés,mégis meg lett oldva,temposan haladt a sor.
ERRE válaszolj létszi:
Megvizsgálták egy lány mellét,mért nem veheti vissza a felsőjét?-,ha a felső testét érintő további vizsgálat már ninc.Ha polóba bmehetne azt is gyorsan le tudja és később meg vissza kapni.
És ha alul meg akarja vizsgálni a doki,akkor mégse meztelenül fekszik.
(De mind két vizsgálatról tájékoztatni kellene)
És fiúknál is ha megvolt a rutin vizsgálat és jön az ún. urológia,mért is egy szál boxerba kell bemenni,majd pucéron állni?.
Szeritnem simán fel lehetne öltözni felül és ott sem pucér lenne a páciens.
Pont az ilyen esetek miatt rossza a megítélese az orvosoknak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!