Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... ❯❯
 251/1151 anonim ***** válasza:
0%

Most látom, hogy Lilla engem idézett: én vagyok ugyanis Macifej

Kedves Lilla!

Ha nekem lett volna egy teljes áttekintő vizsgálat, ami ellen most éppen hangolod a közvéleményt, akkor lehet, hogy ki lehetett volna szűrni egy problémát, amit későn vettek észre!

Úgyhogy, ha azt gondolod, hogy bárkinek segítesz ezzel az egésszel, akkor tévedsz!

Ha ennek ellenére tovább erőlteted, tedd, de az én hozzászólásomat ne használd föl!

köszi!

Macifej

2010. máj. 16. 03:39
 252/1151 A kérdező kommentje:

Kedves Macifej!

Nem tudom honnan veszed, hogy én az ellen "hangolok" bárkit is , hogy "ne vizsgáltassa" ki magát?! Én ilyet NEM mondtam! De ha szerinted igen akkor megkérlek LÉGY SZÍVES MÁSOLD IDE azt a hozzászólásomat ahol én bárkit is arra "hangoltam", hogy NE vizsgáltassa ki magát!

Ne haragudj, de Te vagy nem olvastad el itt az összes hozzászólást és EZÉRT nem vagy képben arról, hogy MIRŐL is van itt szó....vagy ha netán elolvastál mindent és ennek ellenére írtad amit előbb írtál akkor pedig figyelmetlenül olvastál és/vagy értelmeztél valamit! (bocsika)

Én maximálisan EGYETÉRTEK azzal, hogy a vizsgálatok FONTOSAK, beleértve a nemiszerv és egyéb vizsgálatokat is!

Amivel NEM ÉRTEK egyet az KIZÁRÓLAG az a dolog, AHOGYAN ez bizonyos helyeken történik diákokkal.

Merthogy....

1:Az ilyenfajta vizsgálatot az ÉN ÁLTALAM VÁLASZTOTT orvos végezze (ne iskolaorvos)

2:Az ilyesfajta vizsgálatot NEM MÁSOK előtt illik csinálni (ahogy azt olvashattad sok panaszkodó diák esetéből akiket ide bemásoltam, akik arról panaszkodtak, hogy MEGALÁZTÁK őket az iskolaorvosok.....)

3:Az intimvizsgálat nem tartozik az iskolára és/vagy az iskolaorvosra.

4:Senkinek nincs joga ahhoz, hogy a diákok elől eltitkolja a jogait, vagyis ahhoz nincs senkinek joga (se orvosnak se nővérnek), hogy azt HAZUDJÁK a diákoknak, hogy ez "törvényileg így meg úgy kötelező"...és ezzel a HAZUGSÁGGAL vettek rá sok diákot arra, hogy MEZTELENRE vetkőzzenek EGYMÁS ELŐTT.....

VÉGIGNÉZZE 5 osztálytársuk, hogy nyomkodják a mellüket,nemiszervüket.....

És önmagában amiatt is sok lány (és fiú) kínosan érezte magát, hogy anyaszült meztelenül mutatkozzon az osztálytársai, az iskolaorvos és egy védőnő előtt!

Leírtam ezerszer de újra leírom a TE KEDVEDÉRT kedves Macifej, hogy ha majd lesz gyerekem én is el fogom vinni MINDEN évben MINDEN létező vizsgálatra, de....

1: Az ÉN ÁLTALAM VÁLASZTOTT ORVOS fogja vizsgálni....

2:Senki más nem lehet ott a rendelőben csak én és a gyermekem (illetve ha nagyobb lesz akko már csak ő egyedül ..)

3:Az óvodában/iskolában már első nap leadom a nyilatkozatot arról, hogy NEM JÁRULOK hozzá, hogy az iskolaorvos megvizsgálja a gyermekemet, vagyis SEMMIFÉLE vizsgálatot nem végezhet el rajta és semmilyen indokkal NEM szólíthatja fel levetkőzésre....így nem lesz módja MEGALÁZNI azt a kisgyereket!

Emlékszem az írásodra azon a másik weboldalon kedves Macifej....kizárólag amiatt másoltam ide a Te ottani írásodat mert abból azt tűnt ki, hogy TE SEM VENNÉD SZÍVESEN ha MÁSOK ELŐTT kéne meztelenre vetkőznöd.....

És a végén egy kissé cinikus megjegyzést tettél, hogy "szerinted a mai diákok nagyon is jól tudják mihez van joguk".....Nos ha itt végigolvasod az ÖSSZES beírást akkor bizony rá fogsz jönni, hogy TÉVEDSZ! Sajna nagyon sok diák NEM ISMERI AZ ALKOTMÁNYOS JOGAIT!!!

Továbbra is fenntartom amit az elején mondtam, ha szerinted én itt valahol olyat mondtam ahol bárkit is arra agitáltam, hogy "Ne vizsgáltassa ki magát"....megkérlek MÁSOLD BE IDE és írd le pontosan melyik oldalon és hol találtad!!!!

Napersze ilyet úgysem fogsz találni én TUDOM! Mivel ilyen beírás (tőlem) NEM LÉTEZIK!!! Én ilyet SOHA NEM ÍRTAM!

Te vagy figyelmetlenül olvastál valamit....vagy valaki más beírását tulajdonítottad nekem...

Üdvözlettel:Lilla

2010. máj. 16. 04:26
 253/1151 anonim ***** válasza:
76%

Macifej!

Én olvastam itt az összes bejegyzést és én sem értem miről beszélsz? Lilla tényleg sehol nem írt itt olyat, hogy bárkit arra akarna hangolni, hogy "ne végztessen el magán egy teljes áttekintő vizsgálatot"!

Tényleg úgy tűnik nekem is, hogy te tényleg nem olvastad el itt az összes bejegyzést.Ha olvastál volna mindent akkor tudhatnád, hogy SOKAK KÉRÉSÉRE nyílt itt ez a téma.

"Az internet számos fórumán panaszkodik SOK DIÁK a "megalázó iskolaorvosi vizsgálat" témáról.

Lilla előbbi írásával 100%-ban egyetértek. Szerintem is fontos, hogy mindenki rendszeresen kivizsgáltassa magát, de mindenkinek joga van az EMBERSÉGES bánásmódhoz, vagyis az EGYENKÉNTI vizsgálathoz. Az intimvizsgálat pedig semilyen körülmények között nem tartozik az iskolaorvosra! A mellemet és lábam közötti testrészemet csakis az én privát nőgyógyászom vizsgálhatja meg, az iskolaorvosnak semmi köze hozzá. Én már túl vagyok a gimis korszakon de ha nálunk lett volna ilyen én holt ziher, hogy megtagadtam volna!

Több bemásolt hozzászólásban olvastam olyat is ahol az iskolaorvos nem csinált ugyan mellvizsgálatot (vagyis nem nyomkodta)de mégis kérte a melltartó levételét amiatt, hogy megjegyzést tudjon írni a "nemi fejlődés értékelése" rovatba. Na én nem vagyok tesztállat!

Tehát én emiatt sem vettem volna le a melltartómat! Miféle baromság ez, hogy vegyem le azért, hogy az orvos minősítse az én mellem "fejlettségi szintjét"??? Ez tényleg abszurd!

Kb úgy érezném magamat mint egy ló a lóvásáron. Annyi lenne a különbség, hogy a lovaknak a fogát nézik, nekem meg a mellemet és a szeméremajkaimat.

Hát már megbocsásson minden illetékes, de ha én arra vagyok kiváncsi, hogy egy orvos minősítse az én mellemet és a nemiszervemet, akkor majd megkérem az arra a célra kiválasztott privát orvosomat.

De egy iskolaorvosi vizsgálaton engem erre senki ne akarjon "kényszeríteni".

Melinda

2010. máj. 16. 05:51
 254/1151 anonim ***** válasza:
6%

Mit kell úgy odalenni. Én kifejezetten hiányoltam a meztelenkedős vizsgálatokat. Lehet, hogy a többiek engem is látnának vizsgálva, meztelenül, de én is őket. Nyami.

Borzongatóan jó feszültség közeledni az orvosi szobához, parancsra vetkőzni és átélni, ahogy a doktor megvizsgál. Ahogy írom, megborzongok... :))

2010. máj. 16. 10:49
 255/1151 anonim ***** válasza:
75%

Lillával és Melindával teljesen egyetértek és nem tudom

mit értelmezett fére macifej,ha végig olvasta volna akkor tudná,hogy ha szakorvoshoz mész,akkor sem kell meztelenre vetkőzni,főleg nem idegenek előtt és csak az adott testtájat vizsgálja meg,szóval azt kell szabaddá tenni.

És teljesen egyetértek hogy nem vagyunk tesztelési alanyok,senkinek semmi köze ahhoz hogy egy tinédzsernek közepesen,vagy jól fejlett odalennt és hány szőre van,hisz mint sokszor írtam nem egyformán fejlődünk és nem egyforma méretekkel rendelkezünk később sem,a borotválás meg sokaknál már divat,az ilyen nem vizsgálat,hanem méregetés,hisz sok helyen lányoknál lehetet azt kivenni,hogy lehúzatta velük az alsót vizsgálat nem volt,csak beírta a fejlettség fokát,szóval ehhez semmi köze nincs az iskolaorvosnak és ez nem is vizsgálat,erre nem is találok megfelelő szót hogy minek nevezem.

Itt senki nem a vizsgálatok ellen beszélt,hanem azok módjáról és a tájékoztatás hiányáról és arról mi tartozik egy iskola orvosra és mi nem.Hisz a szemész a szemet nézi csak meg,és az iskolaorvos nem urológus v. épp nőgyógyász,de még ezeken a helyeken sem meztelenül viszgálgatják a gyerekeket.

Egyébként pont hogy nincsenek tudatába a jogaikkal,mert a dokik annyit mondanak hogy kötelező a vizsgálat,holott nem az és azt sem modnják el nekik ezt mással is meg lehet csináltatni és hogy joguk van egyenkénti vizsgálatra és nem mások előtti félemeztelenül ácsorgásra.

Egyébként sima rutin vizsgálatnál is úgy kellene csinálni,ha megnézte a gerincüket,meg hallgatta a szívüket,akkor nyugodtan vehessék vissza a felsőjüket és elég legyen csak bennt levenni a polót,trikót.A hasnyomkádásához v. magasság méréséhez nem kellene már félmeztelenül ácsorogni,a hasnyomkodáshoz elég ha kicsit feljebb húza a felsőt az ember.

Itt indokolatlan vetkőztetésekről van szó,fiúknál sem értettem mért is kellene 1 szál boxerba bemenni a fitymavizsgálatra,szóval mért is kellene meztlenül vizsgálni őket,tudtommal ott a nemiszerv a lényeg,szóval mért nem lehet rajtuk felső ruha v. zokni.Apám volt anno idején urológián és csak az alsót kellett lehúzni.

Ha egy csaj mamográfiára megy ott is csak mellet vizsgálják meg,nem meztelenül áll,ahogy nőgyógyásznál sem.Én sem feküdnék és vizsgáltatnám magam senki előtt meztelenül,főleg kollégák előtt.

HA gyerekem én is tudni akarok majd a vizsgálatokról és azok módjáról,és nemi jellegű vizsgáltot nem fogok engedélyezni neki,inkább viszem szakemberhez.

Csak végig kellene olvasni miről szól az egész,de pár embernek ez nehéz,csak 1-1 mozzanatot vesz ki.

Az utolsónak meg üzenem nem kell elkomolytalankodni a dolgokat ez a topik nem arra a célra jött létre.

Tami

2010. máj. 16. 11:34
 256/1151 anonim ***** válasza:
78%

Macifejt sajnálom a problémája miatt,de ez a megoldás ami az iskolákban zajlik nem jók.

ÍRnék is egy példát rá.:Szóval az unokaöcsémmel történt 13 évesen,eleve kövér,felhizlalat gyerek volt és mai is az nem tud már fogyni és hát iskolában nekik is volt vizsgálat de az úgy zajlott ahogy itt is olvashattad,oké ott egyesével és csak alul kellett levetkőzni,szóval nem meztelenre,hogy magának kellett a bőrt hátra húzni,a golyókat megmarkolni,(szóval ha úgy veszük ez olyan,mintha mi nők is saját magunk vizsgálnánk a mellünk és a nemiszervünk odanézéssel!!!!!!!!!!!!)és hát a dokinő annyit mondott rendben,csak hogy az unokaöcskösnek elve kicsit a hátrahúzás fájni szokott,de tudta jól hogy magának hogyan csinálja úgy hogy nagyon ne fájon és ne is látszodjon így a kezdődő szűkületet nem vette észre a doki,meg hát falusi suliról van szó,szóval a helyi gyerekorvos nézte őket.Szóval értelmetlen volt a vizsgálat és ha a gyerek nem szól később otthon a problémájáról akkor a kenőccsel való kezelés nem lett volna eredményes,és az urológus akihez vitték már egy pillanat alatt észre vette,amikor megkérte hogy húzza hátra és ő maga tapogatta át a golyókat is.Szóval ez se jó megoldás,nálunk is szakorvos kellett.

Melida beírásán meg gondolkodtam,hogy azért vesd le a melltartód és az alsóneműd hogy a nemiszeved és a mellméreted és annak alaják osztályozza az nekem perverz,fiúknál meg még inkább az.Szóval nem tudom ez milyen módszer,de egyszerűen érthetettlen hogy ezt hagyják,lehet ombudszmanhoz kellene fordulni,hogy változtassanak már!

Tami

2010. máj. 16. 16:54
 257/1151 anonim válasza:
77%
ha jól értettem nem lehet kibírni úgy a sulit, hogy semmilyen doki ne vizsgáljon egyszer sem. szóval ha nem is az iskolaorvoshoz, hanem más háziorvoshoz, de el kell menni. Melyek azok a vizsgálatok amelyeket muszáj "elvégezni"??? (súlymérést, és magasságmérést gondolom nem muszáj, csakmondjuk vérnyomásmérést...?) és például suliorvosnál meg lehet mondani, hogy ne mérje meg a magasságom, csak pl. a vérnyomásom??
2010. máj. 17. 15:51
 258/1151 anonim válasza:
85%
meg tudnád mondani hogy ezt hol írták le hivatalosan is?? (mármint az erre vonatkozó törvényeket.)
2010. máj. 17. 15:53
 259/1151 A kérdező kommentje:

Kedves 15:51-es beíró!

Ezt írtad: "és például suliorvosnál meg lehet mondani, hogy ne mérje meg a magasságom, csak pl. a vérnyomásom?? "

Igen, persze ez jogodban áll.

Hogy ez hol van hivatalosan leírva...nos az erre vonatkozó pontos adatokat nem tudom megmondani. Ha ilyen értelemben fontos ez neked akkor kérdezz meg egy jogászt.Talán szakdolgozatot írsz a témából? :) Vagy mihez kell neked? :)

Azok a jogászok akiktől én kérdeztem meg amit már megemlítettem, ők szóban mondták el amit tudni akartam. Vagyis nagyjából énmagam is tudtam, hogy egy jogállamban egy SZABAD állampolgárra vonatkozva nem létezik SEMMI olyan orvosi vizsgálat amire ERŐSZAKKAL lehetne kényszeríteni....a jogászok csak megerősítették amit gondoltam.

Az írásodból nem derül ki, hogy fiú vagy lány vagy-e? 14 év alatt vagy fölött vagy-e....

De ha lány vagy esetleg és olvastad ad eddigi beírásokat, gondolom tudod miből voltak itt problémák...

Ha MINDEN vizsgálatot megtagadsz az iskolaorvosnál (amihez jogod van) abban az esetben az iskolád esetleg KÉRHETI, hogy hozz igazolást egy másik orvostól, hogy egészséges vagy-e.Természetesen CSAK belgyógyászati vizsgálatokról kérhet ilyen igazolást az iskola.

Mell és nemiszerv vizsgálatról NEM kérhet az iskola még igazolást sem, mert az abszolút PRIVÁT SZFÉRÁJA MINDENKINEK.

Erről már többször leírtam a véleményemet....nem írom újra...

Volt olyan eset is ahol az iskolaorvos a gerincvizsgálat miatt akarta a lányokkal levetetni a melltartót mert "melltartóban nem látszik jól a gerinc vonala"....Ehhez csak annyit teszek hozzá, hogy a gerincvizsgálat ugyanúgy NEM kötelező (hacsak nem tánciskolába vagy egyéb sportiskolába jársz ahol a gerinc állapotának ismerete fontos feltétele az ott tanulásnak)

Egyéb esetben iskolaorvosnál ezt is megtagadhatod....

Az egyik jogász olyan esetekről is mesélt nekem ahol az illetők semmiféle ruhadarabot nem voltak hajlandóak levenni magukról, vagyis csak olyan vizsgálatba egyeztek bele amit ruhában is meg lehet csinálni. Ez pedig a látás és hallás vizsgálat....hát ilyen is van...

Elvileg a nagy cégeknél dolgozó embereknél is van évenkénti "kötelező" vizsgálat. A hivatalos elnevezése azt hiszem az, hogy "foglalkozás egészségügyi vizsgálat"...de ez is kb annyira "kötelező" mint az iskolaorvosi vizsgálat....sokan résztvesznek rajta, sokan nem...

2010. máj. 18. 09:50
 260/1151 anonim ***** válasza:
37%
szerintem azért a súly és a magasság méréssel nincsen semmi gond,csak szólj inkább hogy diszkréten mondja be az adataidat ha az zavar.
2010. máj. 18. 18:21
❮❮ ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!