Le kötözhetik-e a betegeket a kórházakban?
Figyelt kérdés
Egy hónapja voltam kórházban! És igen kellemetlen élményem volt! Ugyanis le kötöztek / ágyhoz kötöztek a nővérek! Kérdésem meg tehetik-e? Nem vagyok gondosság alá helyezve! És 46 éves férfi vagyok! Az adott eset, nem a pszichiátrián történt, hanem a gasztroenterológiai osztályon történt! A kórház után amikor ki engedtek, aztán feljelentést tettem. Aminek ügye még folyamatban van! A kérdés adott! Le kötözhetik-e a beteget, és korlátozhatják-e a beteg szabad mozgását? És ha igen akkor milyen törvények alapján? Jól fontold meg a válaszodat, kérlek. Kórház nevet nem írnék, csak annyit, hogy az eset, egy budapesti "állami" köz kórházban történt.2023. okt. 1. 10:49
11/85 anonim válasza:
Persze, hogy meg, ha a kezelőorvosa indokoltnak ítéli annak érdekében, hogy ne tegyen kárt se magában, se másokban.
12/85 anonim válasza:
#9 Akkor írj jogi fórumokra, és írd le ugyanezt a történetet, ott valószínűleg csak jogász, vagy ügyvéd fog válaszolni, mert az olyan oldalak üzemeltetői maguk is büntetőügyekkel foglalkoznak és laikus csak kérdezhet, de nem válaszolhat. Ennek az oldalnak a lényege nagyjából, hogy átlag civil emberek kérdeznek, szintén ilyen emberektől, és megosztják egymással a tapasztalataikat, hogy segíthessenek egymásnak. Persze itt is akad azért jogász, orvos stb-stb.. Mondjuk ha például direkt ey munkakörre szűkíted a kérdésedben a válaszadók lehetséges számát akkor betalálnak olyan emberek akik direkt jogásznak fogják mondani magukat, mert unatkoznak. Specifikus oldalon több sikerrel járhatsz, ha a kérdésednek az erkölcsi nem, hanem csakis a jogi része érdekel.
13/85 anonim válasza:
Lekötözhetnek akkor is, ha feltétlezhező, hogy véletlenül kirántod magadból a kanült, de a nők lábát néha szülés közben is lekötözik - utóbbi végképp nem etikus, de a szülészeti erőszak sajnos nagyon magas.
14/85 anonim válasza:
Indokolatlanul nem kötözünk le senkit. Sokkal nagyobb ápolói terhet jelent egy fekvő, mint egy fennjáró beteg. Úgy is kevesen vagyunk, nem teszünk magunkra plusz terhet. Amikor lekötöztek, akkor megkérdezted az okát, hogy miért van szükség erre? Együttműködő voltál? Indokolatlanul és jelzés nélkül elhagytad az ágyat, a kórtermet, az osztályt? Pelenkád volt? Branül? Centrál véna? Katéter? Drain? Mennyi időre kötöztek le? Csak az egyik karod, vagy minden végtagod? Na, ezekre válaszolj és akkor megmondom, hogy indokolt volt-e.
16/85 NTBS válasza:
Szerintem utasítást hajtottak végre.
Hogy miért, az neked kellene tudni.
17/85 anonim válasza:
Ilyenkor kötelesek kitölteni egy korlátozó intézkedések nevű nyomtatványt, amit a kezelőorvos/ügyeletes és a végrehajtó nővér alá is ír.
Feljelentéskor az ügyvéded ezt a papírt, a napi nővérdokumentációt és a dekurzust is el fogja kérni, amiből részletesen kiderül, miért kötöztek le.
A záródban nincs említés erről?
18/85 A kérdező kommentje:
17-es válaszíró! A záró jelentésben nem szerepel a kikötözésről semmi! Állítólag külön készült egy jegyzőkönyv. De abból én nem kaptam semmit, és az EESZT-ben sincs nyoma a kikötözésemről.
2023. okt. 1. 19:16
19/85 A kérdező kommentje:
17-es válaszíró! Az ügyvédemnek nem sikerült ki kérni az állítólagos nyomtatványt. Igy ezért tettünk feljelentést. Próbáltunk a kórházzal egyezkedni is. De nem jutottunk eredményre. Ezért a feljelentésre múlt pénteken azaz szeptember 29.-én került sor. Még pedig az állandó lakhelyem szerinti illetékes rendőrségen került sor a feljelentésre, az ügyvédem jelen létben. Szóval állítólag van valami jegyzőkönyv, de abból egyetlen egy példányt sem kaptam, és a záró jelentésben sincs benne, és az EESZT-ben sincs nyoma hogy ki kötöztek! És igen tiltakoztam a ki kötözés ellen! De annak ellenére ki kötöztek!
2023. okt. 1. 19:22
20/85 anonim válasza:
Ez a nyomtatvány a kórlapban marad, sem a beteg nem kap belőle, sem az EESZT-be nem kerül fel.
Teljes dokumentáció-kikéréssel kaphatsz belőle másolatot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!