Miért vannak felháborodva az emberek azon, kötelező szűrővizsgálatokat akarnak bevezetni?
Amiket olvastam, egyik sem ördögtől való dolog.
Persze más kérdés, hogy lesz-e erre kapacitás állami ellátásban. Mert ez elég kétséges...
221: így van, ezt "eszelték" ki, a kormány nem fog kötelezni, hanem közvetetten a munkáltató. Csöbörből vödörbe jelen állás szerint...
Valamiért nagyon akarják ezt a szűrősdit. Szeretném tudni, miért. Mert hogy nem az én egészségem a lényeg, az tuti. Legalábbis szerintem.
A hivatalos indoklás az, hogy a "magyar" nem jár szűrésre és nem foglalkozik az egészségével, és ez súlyos (plusz) terhet jelent a TB-kassza számára. Talán azzal kéne foglalkozni, hogy vajon ez miért van így (és nem kötelezni vagy a munkáltatón keresztül zsarolni).
Tény és való, hogy van egy réteg, aki tojik az egészségére, történjen bármi. Ez mindig is így volt és így is lesz.
Viszont a többség szerintem hajlandó (lenne) foglalkozni az egészségével, ha megtehetné. Ugyanis az emberek zöme menekül a romokban levő, lezüllesztett állami egészségügytől és valóban csak akkor megy a közelébe, ha nagyon muszáj. Vagy inkább a magán ellátást választja, ha anyagilag megteheti.
Magyarán alapvető, strukturális eü. reformokkal kellene ezt az egészet kezdeni, hogy az emberek maguktól is késztetést érezzenek és szorongás nélkül elmenjenek egy állami intézménybe. (Ahol pozitív diagnózis esetén szakszerű, gyors és emberséges ellátást kapnak.)
A jelenlegi körülményeket tekintve szerintem pofátlanság és álszent dolog az embereket vizsgálatokra kötelezni (vagy a munkáltatón keresztül zsarolni).
Csak szólok, hogy szeptember 1-től megszűnik a kötelező munkaalkalmassági vizsgálat.
"A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi CIX. törvény alapján – a munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében – 2024. szeptember 1-től általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi alkalmassági vizsgálat. Jogszabály a jövőben is meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amelyek betöltésekor a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, illetve a munkáltató saját maga is előírhatja a munkakör betöltésének feltételeként az alkalmassági vizsgálatot."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!