Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » 13 évesen nem tudok leszokni...

13 évesen nem tudok leszokni a cigiről. Normális?!

Figyelt kérdés
2011. júl. 3. 16:02
1 2 3 4 5 6
 31/58 anonim válasza:

könnyen papol itt mindenki a nagy korával (láttam volt egy 19 éves kommentelő is :) itt nem a gyereket kéne lecseszni, hanem elgondolkodni azon, hogy vajon manapság miért látni annyi 12-13 évest bagózni? és miért tolódik minden előrébb? ami a 80-as években fel se merült ilyen korban, az miért menő, vagy megengedett a mai fiatalok körében? nem a rendszerben van a hiba talán? mert az én anyám, nagyanyám is "menőzhetett" anno, mégse így tették. a pubertásban mindig benne van a lázadás, vagy a felnőttek utánzására való hajlam, az már más kérdés, hogy a 21. században milyen módszerekkel érik ezt el.

én is 13 voltam mikor először kipróbáltam az egyik barátnőmmel. nem szoktam rá. épp a középiskolában történt meg, ahol a gólyák között elég sokan már láncdohányosok voltak, és lehet, hogy azért tettem, hogy menő legyek, már nem tudom (pedig nem is rossz iskolába jártam). aztán nem sokkal később a füvet is kipróbáltam, 17 évesen. alkalmanként szívtam, több hónapos kihagyásokkal. most vagyok 23 és már két éve nem éltem vele (mert semmi pozitívat nem adott, inkább az érzelmeimet erősítette fel). azt kell, hogy mondjam nálam a cigi nagyobb függőséget okozott. sose voltam menő, gyerekkorom óta szorongok, és találtam valamit, ami ezt kicsit oldotta, ha nem is folyamatosan. igaz "leszoktam" jó párszor, mert nálam a hangulatok határozták meg, hogy mikor kívántam, mikor nem. volt 2 éves kihagyásom is. aztán megint mély pontra kerültem (depresszió, stb.) és újra érte nyúltam.

akkor ért a meglepetés, amikor elkezdtem szedni egy táplálékkiegészítőt (Neuroptim a neve, több pszichés problémára jó), és azóta már nem kívánom a cigit, sőt rosszul vagyok tőle, ha rágyújtok. szóval nem okolni, "pofozkodni" kéne, hanem építő jellegű tanácsokat adni.

2011. júl. 7. 14:45
 32/58 anonim ***** válasza:

Egy: A "kipróbáltam" és a "rászoktam" között még van néhány állomás.

Kettő: Én 14 vagyok, egyszer nem cigiztem, de van pár osztálytársam aki már kipróbálta.

Három: Nem feltétlen menőzésből próbálja ki az ember, de az ismerőseim pl igen.

Erről ennyit...Ja, és cseppet sem normális...!

2011. júl. 7. 15:35
 33/58 anonim ***** válasza:
100%

Lehet hogy a rendszerben is hiba van, de senkinek nem tartottak fegyvert a fejéhez, hogy szívja.

Oké, próbálja ki , ha ki akarja. De saját tapasztalatból nem épp mennyei érzés, szóval aki rákényszeríti a méreg ellen tiltakozó szervezetét arra, hogy megszokja azt a mocskot, akkor ott vagy nevelési probléma van, vagy nagynak akarja magát érezni az illető.

Befolyásolhatóság és lelkiismeret kérdése.

2011. júl. 7. 23:16
 34/58 anonim ***** válasza:
Ne haragudj, kedves kérdező, még nem is olyan régen kezdhetted el a cigizést. És máris le akarsz szokni róla? Csak nem okozott már valamilyen bajt neked? Érszűkület, tüdőtágulat, gégerák? Ugyan, ezek csak huszonévesen jelentkeznek majd. Addig meg élvezd a bagózást. Láb nélkül meg különböző kedvezményeket is kapsz. Rokkantkocsi, meg elég egy szem cipőt pucolni, stb.
2011. júl. 8. 23:05
 35/58 N.Balu ***** válasza:

Minél hamarabb leszoksz az anyagról, annál jobb.

Mert IGEN, a cigaretta is kábítószer, csak nem módosítja a tudatodat. A nikotintartalma és a nikotinra való rászokás csak a probléma töredéke, amit a cigi okoz. De ez már lerágott csont, akárhol olvashatsz róla.

De a szervezet minimális oxigénhiányos (a szén-dioxid belégzése rövid távon, szén-monoxid belégzése hosszú távon ezt okozza) állapota, amire rátesz egy lapáttal a nikotin, a nagy adagban légzésbénító hatásával, az néhány embernek kellemes lehet.

Neked ez kellemes? Szereted kitenni a szervezetedet extrém terheléseknek? Nem lenne célszerűbb inkább futni, hogy alig kapj levegőt?

Gondold át.

2011. júl. 9. 06:53
 36/58 Orfeus ***** válasza:

Az a gond, hogy mindenki csak azt akarja látni hogy menőzik, stb.... Ez régebben volt, most már nem csak arról szól, hogy menőzik, ez a legelterjedtebb káros dolog, amiről hoznak fel ilyen olyan "tényeket" hogy megnyugszik az ember stb... Tény hogy megnyugszik.. És miért? Mert a szervezetnek hiányzik a nikotin, és amit a cigi művel, azt teszi semlegessé ha rágyújtasz... Tehát magát kezeli, és csak ezzel lehet konkrétan...

De lehet lelki eredete is... Tény hogy nekem is lett volna alkalmam rászokni, apa is bagózik sok sok éve, de látom hogy mit tesz vele, szóval semmi kedvem... Továbbá inkább a sport mellett döntöttem, azért csak egészségesebb mint a bagó... És ha megnézzük mennyibe kerül, az nekem 1-2 havi edzés minimum...

Szóval gondolkolj el rajta, ha tényleg rég óta csinálod, bár 13 évesen nemtom hogy lehet rég óta csinálni... Akkoris le kell szokni, mert lesz egy fasza érelzáródás, meszesedés, szűküleg akármi, aztán otthagyod a kezed, lábad vagy akár magad...

Szeringem gondolkodj el rajta...

2011. júl. 9. 10:12
 37/58 anonim ***** válasza:

Aki életében 1 hónapnál többet dohányzott napi 3/4 doboz szinten, az leszokni az életben nem fog, maximum megállja, hogy ne gyújtson rá.

Én először ált. isk. 3-ban dohányoztam, de akkor nem szoktam rá. Utána meg középsuli 3 körül mikor a haverokkal bulizni mentünk néha-néha elszívtam 1-1 szálat. Aztán a fősuli után a munkahelyemen szoktam rá. Szóval addig csak bulibagós voltam. Utána megpróbáltam 3 évvel később leszokni, nem sikerült... Megálltam 2 hónapig, de mikor buliban voltam ismét rágyújtottam. Aztán egyszer sikerült egy buli alkalmával kb. 30 éves koromban elszívnom 3 dobozt 1 este + amit még napközben szívtam el... Másnap jó szarul voltam, a kezem büdös nikotinszagú, a fogaim sárgák... Na azóta nem gyújtottam rá, ez 6 éve volt... De mind a mai napig érzek néha késztetést egy szál cigi elszívására, de tudom, ha elszívnék egyet, akkor az a 6 év kárbaveszne...

2011. júl. 9. 10:57
 38/58 anonim ***** válasza:
Ja a 3/4 az háromnegyedet jelent :-)
2011. júl. 9. 11:00
 39/58 anonim ***** válasza:

Egész biztosan nem normális, de semelyik életkorban nem könnyű leszokni bármiről, amihez előtte hozzászoktattad a szervezeted.

Nézz körül a www.leteszemacigit.hu - , sok sikert!

2011. júl. 9. 11:08
 40/58 anonim válasza:
Normális. Mi ez a tévképzet a kiskorúak körében miszerint az ő korukban nem okoz függőséget a cigaretta és nem is árt. Neked többet árt, mintha én dohányoznék 22 éves létemre. Egyszerűen hagy el egyik napról a másikra, meglehet, hogy pár kilót gyarapodni fogsz, de még mindig jobb, mint az, hogy 20 éves korodra krákogj és köhécselj egész nap a tüdőbajtól.
2011. júl. 9. 11:57
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!