Felelősségre lehet vonni egy orvost, ha az általa felírt fogamzásgátlótól lett mélyvénás trombózisom, és nem kért előtte vérvételt?
Másfél hónapig szedtem a Diane35 fogamzásgátlót, ami köztudottan nagyon erős hormontartalommal bír.
2 napja hozott be a mentő a kórhàzba mèlyvénás trombózissal.30 éves vagyok, nem dohànyzom, nem szedtem azelőtt sem fogamzásgátlót.
A gyógyszer felírását nem előzte meg olyan vérvétel, ami a trombózis kialakulására vonatkozik, pedig úgy tudom, van ilyen.Az orvosok szerint egyértelműen ez okozta.
Mennyi felelőssége van ebben a dokinak, aki felírta?
Nem, nem találom viccesnek sőt, kifejezetten sajnálom, hogy így jártál.
Viszont továbbra sem gondolom, hogy az egészt az orvosra kellene tolnod. Az orvos, ha valamit hibázott, az ne az volt, hogy thrombosis panel nélkül írt fel fogamzásgátlót. Max ott, hogy indokolatlanul felírta a Dianét, de érdekes módon nem ezen megy a hiszti aug. 30 óta, hanem azon az istenverte thrombosis panelen.
"Kérdésedre a válasz:a Diane35 fokozottabban okoz trombózist, mint a gyengébb hormontartalmú fogamzasgátlók"
Elküldheted továbbképzésre a gyógyszerészed.
Elég régóta ismert, hogy a tabletták kockázatnövelő hatása nem csak az ösztrogéntartalmon múlik, hanem a gesztagén típusán is. És mit mondtam (és ahogy olvashatod is a cikkben), az újabb generációs gesztagének (pl. a legmodernebb drospirenon tartalmúak) nagyobb kockázattal járnak. Ennyi erővel be lehetne tiltani az összes harmadik generációs tablettát is. Sőt, elárulok egy titkot, amit az üé. dolgozók jó része nem szokott tudni: a hiperszuper modern hüvelygyűrű jár a legmagasabb kockázattal. Szóval azt véletlen se hagyjuk ki a "betiltandó" gyógyszerek közül.
Továbbra is azt gondolom, hogy a betegtájékoztató mindent leír. Ha vetted volna a fáradtságot, hogy elolvasd, láthattad volna, hogy emeli a trombózis kockázatát. Ha ennek ellenére beszeded, akkor igen is a TE saját felelősséged lesz a dolog. Ugyanis az orvos azzal nem vétett semmilyen szabályt, hogy nem küldött el thrombophilia szűrésre egy full egészséges nőt.
És persze, "lehetne részletesebben tájékoztatni". Ezentúl kérlek az összes orvosnak mondd el, hogy az ÖSSZES lehetséges mellékhatást sorolja fel, mielőtt felír egy gyógyszert. Ugye nem gondolod, hogy ez reális kérés?
Nem kicsit forgatod ki, amit mondtam.
Ennek a gyogyszernek is, mint minden masnak, gondolom, van egy statisztikája.Innen tudják, hogy magasabb a rizikó.
Gondolom, akkor a kezelőorvosomat és a főorvost is küldjem el továbbképzésre, ha a Diane-ra mutogatnak okként.Meg se lepődtek, mikor felvették az adataimat, hogy mit szedtem.
Természetesen elolvastam a betegtájékoztatót, és tudom, hogy az összes fogamzásgátlón rajta van, hogy a trombózis kockázatát emeli.
Ha csak egyetlen szóval is megemlíti akár, hogy a Diane-nak milyen a statisztikàja, szerintem már ott elállok a szedéstől.
Nehezen hiszem el, hogyha a fiatalka kezelőorvosom ilyen tájékozott, akkor a negyvenes endokrinológusnak fogalma sincs.Bárkinek mondom azóta, hogy mit szedtem, szörnyülködve kérdezi, hogy azt a lórúgást mire föl írta fel??
"Ennek a gyogyszernek is, mint minden masnak, gondolom, van egy statisztikája.Innen tudják, hogy magasabb a rizikó."
Nem tudom feltűnt-e, belinkeltem egy tanulmányt, ami éppen a különböző OC-k trombóziskockázat növelő hatásának STATISZTIKAI adatait elemzi.
Akármilyen hihetetlen, nem a kisujjamból szoptam ki, amit leírtam, hanem friss kutatási eredményeket.
Tessék, itt is leírja, hogy nem a cyprotern acetat a legveszélyesebb, hanem a desogestrel, de a dospirenon se igazán marad le mögötte, elhanyagolható a különbség. Milyen kár, hogy éppen ezek azok, amik antiandrogén hatással rendelkeznek. (Ugyanis ha magas a tesztoszteronod, akkor nyilván antiandrogén gyógyszert írnak fel).
Szóval nem jártál volna jobban másfajta antiandrogén tablettával sem, azok is pont annyira (sőt, a desogestrel még jobban) növeli a kockázatot.
De persze nem kell a tényeknek hinni, az itt gyakorin nem divat.
Pontozgassál le mindenkit aki olyat ír ami neked nem tetszik. Csak akkor minek teszel fel kérdést? Ha az orvost hibáztatod akkor jelentsd fel, járkálj évekig bíróságra, idegeskefj ezen és költsd el minden pénzed ügyvédre tök feleslegesrn. Hajrá! Okos lány vagy! Nyomjál erre is egy nullát hátha attól kielégülsz :) tipikus reakció. Betegtájékoztatót luxus elolvasni ugye? Vagy elolvastad csak ott is figyelmen kívül hagytad a neked nemtetsző részeket. Akkor ne tanulj a hibádból jelentsd fel az orvost. Bebizonyítani sajnos nem fogod tudni hogy nem tájékoztatott mert egyedül voltál a rendelőben
Az orvos és az asszisztense pedig ugyan azt fogják mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!