Felelősségre lehet vonni egy orvost, ha az általa felírt fogamzásgátlótól lett mélyvénás trombózisom, és nem kért előtte vérvételt?
Másfél hónapig szedtem a Diane35 fogamzásgátlót, ami köztudottan nagyon erős hormontartalommal bír.
2 napja hozott be a mentő a kórhàzba mèlyvénás trombózissal.30 éves vagyok, nem dohànyzom, nem szedtem azelőtt sem fogamzásgátlót.
A gyógyszer felírását nem előzte meg olyan vérvétel, ami a trombózis kialakulására vonatkozik, pedig úgy tudom, van ilyen.Az orvosok szerint egyértelműen ez okozta.
Mennyi felelőssége van ebben a dokinak, aki felírta?
NEM, NEM KELLETT VOLNA SEMMILYEN SZŰRÉST MEGCSINÁLTATNIA, MERT NEM PROTOKOLL. MIT NEM ÉRTESZ EZEN?
Komolyan kezdesz olyan lenni, mint egy értetlen 4 éves gyerek.
" De rajta, védjétek tovább az orvost és harcoljatok az ,,igazatokért” továbbra is! Sok sikert!"
Tudod miért védi pl. a 83%-os a dokit, ugye? Mert nőgyógyász-rezidens (elmondása szerint legalábbis)! Védi a fajtáját...Orvosoknál, jogászoknál így megy (utóbbi saját tapasztalat, hiába tudja, hogy hülye volt, akkor is védenie KELL a kollégát). Én is sokat csatáztam már vele itt, annyira támogatja a tabi-lobbit, nyilván a jutalék miatt..
Nem a "fajtámat" védem (amúgy nem vagyunk állatok, hogy a fajta kifejezést használd), hanem a szakmai protokollt írtam le. Egészséges nőnél NEM szükséges, sőt NEM JAVASOLT thrombophilia szűrés. Lehet vitatkozni, csak nincs értelme. Menjetek az eü. miniszterhez és verjétek ott a tamtamot, hogy márpedig szerintetek ez igen is szükséges.
Jutalékot pedig, akármennyire is hihetetlen, nem kapok. Maximum a gyógyszercég támogat egy-egy konferencián való részvételt. De megsúgom: egy gyógyszercégnek többféle tablettája is van forgalomban, azaz attól, hogy valaki egy cég irányában "elköteleződött", attól még nyugodtan írhat a páciensnek leginkább megfelelő tablettát. Akinek pedig kontraindikált, annak nem írom fel csak azért, hogy jobban fogyjon.
Az a baj, hogy nem csak jogilag lehet valamit megközelíteni. Ez erkölcsi dilemma. Csatázni meg felesleges, ha valaki nem érti mi ezzel a probléma, annak kár a szó.
Mellesleg remélem nem nőgyógyász rezidens. Mondjuk úgy rémlik nem szóltam be a nőgyógyászok és pl. Egy aneszteziológus vagy belgyógyász tudását illetően.
Ha mégis akkor bocs.
"Ez erkölcsi dilemma"
Hol? A kérdés így szólt: "Felelősségre lehet vonni egy orvost"
A válasz pedig az, hogy nem.
Ha úgy tette volna fel a kérdező a kérdést, hogy "Lehet-e a nőgyógyászati szakmai kollégiumot hibáztatni azért, mert nem tették protokollá a thrombophilia szűrést OC felírása előtt, holott ezzel esetleg megelőzhető lett volna az, hogy thrombosist kapjak" akkor lehetne erkölcsi dilemmáról beszélgetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!